Můj přítel je vegetarián…ale taky Angličan, takže se nenechte mýlit, že by měl ponětí o tom, jak vypadá čerstvá zelenina, natož pak, jak se s ní nakládá. Živ z hmoty neznámého původu, neustále dokola rozmražované v mikrovlnce a prodávané pod eufemistickým názvem „vegetariánské burgery“, mi můj milý vysvětloval, že na nic jiného nemá čas, peníze ani energii. Rozhodla jsem se proto zveřejnit tento recept, jenž je důkazem mého vítězství nad všemi právě zmíněnými, živými i neživými, objekty i subjekty.:)
Na přípravu budete potřebovat:
Na karbanátky:
- sojové boby (nejlépe čerstvé, mražené, v japonské kuchyni známé také jako Edamame, ale mohou být i klasické sušené a naměkko uvařené)
- 1 střední mrkev
- sojové maso (granulát)
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- trochu mouky (nejlépe celozrnné)
- koření dle libosti (já mám nejraději rozmarýn, tymián, mátu nebo bazalku)
Na brambůrky:
- jednu velkou sladkou bramboru
- trochu olivového oleje
- sůl
Pokud máte sušené sojové boby, tak je nechte přes noc namočit a poté je uvařte doměkka. Čerstvé jdou sehnat většinou mražené a ty se potom vhodí na pár minut do vroucí vody. Namočíte sojové maso a když je hezky nacucané (můžete nálev trochu ochutit třeba sojovou omáčkou), co nejvíce ho vymačkáte. Vhodíte do mixéru společně s uvařenými boby, nastrouhanou mrkví, trochou soli, pepře a kořením. Navrch rozklepnete vejce a vše rozmixujete na hrubost, která vám vyhovuje (já mám ráda, když kousky bobů zůstanou v celku, aby mi pak hezky křuply pod zubama). Pak začnete postupně přidávat mouku podle toho, jak moc je hmota tekutá. Žádoucí konzistence je taková, aby šly dělat karbanátkové kuličky a následně placičky, co udrží tvar.
Když je tento základ hotový, můžete ho nechat chvíli odpočinout v lednici a vrhnout se na brambůrky. Troubu vyhřejte na 200°C a plech s pečícím papírem poskryjte natenko nakrájenými plátky sladkých brambor. Vše jemně posolte, lehce zakápněte olivovým olejem a strčte do trouby na cca 10-15 minut. Zatímco se brambůrky pečou, začněte opékat karbanátky na pánvi. Není na to potřeba moc oleje, jen trochu, aby se placičky zespodu nepřilepily. Nakonec můžete ke všemu servírovat ještě čerstvý salát a tadá! Jídlo je skvělé, zdravé, zbaralo vám všehovšudy 30 minut, přítel tleská, mikrovlnka je zahanbena a vy jste za hvězdu.:)
Moc děkuji za dobře podaný recept. Bylo to MŇAM
Jéééé, super, mám radost, že se karbanátky povedly!:)
Soja = plisen, mouka = plisen, 200°C = mrtva hmota urcena na vyhozeni a ne k jidlu. :-)
Vsechno dohromady perfektne zakyseluje organizmus.