Když jsem byla malá, nenáviděla jsem ho, protože všechny děti kolem dostávaly narozeninové dorty z jejichž barev oči přecházely. Teď, když už jsem starší (a chytřejší ;)), vím, že to byla hloupost. Ve skutečnosti mi vždycky strašně chutnal, jen mi nepřipadal tak krásně barevný… Mé sympatie k němu ale s věkem rostly. A co víc, dnes už ho dokážu uvařit sama (ano, tento dort se vaří, nikoli peče :)) a ve zdravější variantě. Jablečný piškotový dort je lehoučký, strašlivě dobrý a jeho příprava je velmi snadná.
Budete potřebovat:
- 1kg jablek (hodí se kyselejší odrůda např. Golden Delicious)
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 vanilkové pudinky (v bio kvalitě seženete např. v DM drogerii)
- 2 balíčky dětských piškotů (můžete použít i amarantové)
- 1 lžíci škrobu
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a podlijeme trochou vody. Přivedeme k varu a dusíme, dokud se nerozvaří (osobně mám raději, když z jablek zůstanou některé vetší či menší kousky, než když jsou úplně na kaši). Pudinky, cukr a škrob vysypeme do malé nádobky, kde všechno s trochou studené vody rozmícháme. Připravíme si dortovou formu, na jejíž dno vyskládáme piškoty. Až jsou jablka dostatečně rozvařená, vlijeme do nich pudinkovou směs a za stálého míchání 1 minutu ještě povaříme. Piškoty rovnoměrně polijeme zhoustlými jablky a na ně naskládáme druhou vrstvu piškotů, pokračujeme ještě jednou nebo dvakrát. Poslední vrstva musí být ta jablečná. Necháme ztuhnout a odpočinout v lednici. Dort je ideální letní snídaní. Zdobím ho malým kopečkem zakysané smetany (nebo šlehačky) a snítkou máty. Dobrou chuť!:)
OBRÁZEK:
http://www.apetitonline.cz/images/recipes/452×530/3797.jpg. Vyhledáno dne: 30.3.2013.
mňam :-)