20. Květen 2011 3

Citrón s mlíkem – úvod do kyselosti a bazicity v organismu

phscale-final(3)Jistě všichni dobře znáte Jin a Jang. Dva principy, které se vzájemně udržují v rovnováze. Ale věděli jste, že je potřeba zachovávat určitou rovnováhu i ve svém vlastním těle? Obecně se samozřejmě ví, že by měl člověk jíst pestrou stravu. Aby se v našem jídelníčku příliš jídel neopakovalo a zároveň, aby v něm něco úplně nechybělo. Prostě a jednoduše bychom, podle obecného mínění, měli jíst vyváženě. Pak jsem ale narazila na knížku, kterou si myslím, že není od věci si přečíst. Jmenuje se Pryč s kyselostí! a napsal ji prof. Kurt Tepperwein. Vysvětluje a popisuje jak udržet kyselé a zásadité látky v těle v rovnováze. A tak jsem si uvědomila, že bychom sice měli jíst vyváženě, ale zároveň bychom možná měli přemýšlet nad tím, jestli to, co jíme, není pro náš, už tak dost kyselý organismus, příliš kyselé nebo naopak zásadité.

Prostředí v našem těle je všeobecně kyselé. Je to způsobeno látkovou výměnou, při které v těle neustále tyhle kyselé látky vznikají (např. kyselina močová, uhličitá, mléčná, octová nebo solná…). Náš organismus, který obsahuje stále víc než 70% vody, udržuje v krvi pH hodnotu od 7,35 do 7,4 (s nepatrnými výkyvy). Pokud by však pH v těle dosáhlo snížení na pH 7 nebo naopak zvýšení na pH 7,6, mohlo by dojít k celkovému selhání, vyčerpání organismu a následné smrti (Tepperwein 2005, 14). Aby naše tělo dokázalo vyrovnávat hladinu kyselin, potřebuje látky zásadité. Naše nepřirozené stravovací návyky vedou k tomu, že podíl zásaditosti v našem těle je spíš nízký. Dokud si ale organismus může brát zásadité látky z vaziva, cév a kostí, dokáže přebytek kyselin neutralizovat. Jenže tím dochází k úbytku minerálů, sklerotizaci cév (která vede k infarktu nebo např. mozkové příhodě) a řídnutí kostí (při kterém dochází k osteoporóze, revmatismu, dně a artróze…) (Tepperwein 2005, 16). Proto je potřeba minerály doplňovat, abychom jich měli do zásoby dost a naše tělo zbytečně nestrádalo.

Nejdříve si ale vysvětleme důležité pojmy, které je nutné neplést si navzájem:

- kyselá x zásaditá strava – pokud hovoříme o kyselé nebo zásadité stravě, je tím myšlena hodnota pH přímo v potravě! Např. u citronu je hodnota pH 2,6; višně 3,2 a hruška má dokonce pH vyšší než 4,1 (Dobiáš 2004, 33).

- kyselinotvorná x zásadotvorná strava – zde je popisován stav, který potrava v těle vyvolá po strávení! Takže vlastně jak určitá potravina v těle reaguje. Přesto, že je citron kyselý (pokud byl sklizený jako zralý) reaguje v těle jako zásadotvorný. Naopak mléko, které je zásadité, se při trávení díky bílkovinám a tukům stává v těle silným oxidantem, a proto je mléko kyselinotvorné (Bio-Life 2008). V některých zdrojích je však uvedeno, že kyselinotvornost mléka se řídí podle toho, kolik obsahuje tuku. Čím vyšší obsah tuku, tím méně je mléko kyselinotvorné. Proto se v některých seznamech uvádí mléko jako neutrální potravina, záleží tu totiž na více okolnostech a není to u něho tak jednoznačné.

Abych vás hned ze začátku neumořila zdlouhavým povídáním o tom, co všechno se děje v našem překyseleném organismu a jak proti tomu bojovat, navnadím vás spíš na jeho pokračování.;) Bude se jmenovat: Citrón s mlíkem – Co Vy a Vaše pH? Teď už to pouze zakončím tím, co především způsobuje překyselení našeho organismu:

Všeobecné:

  • špatná výživa (denaturované potraviny)
  • špatné stravovací návyky
  • špatný způsob života

Jednotlivé konkrétní příčiny:

  • přebytek bílkovin
  • přebytek cukru
  • konzumace alkoholu
  • nikotin, přemíra kofeinu
  • nasycené mastné kyseliny
  • jedovaté látky v životním prostředí
  • jedy z potravin (chemické látky, barviva, pesticidy)
  • elektrosmog
  • stres, naštvání a agrese
  • nahromaděná duševní zátěž

 

Další díly Citrónu s mlíkem najdete zde:

2. DÍL: – co Vy a Vaše pH?

3. DÍL – proces, důsledky a jak z toho ven?

ZDROJ:

Bio-Life. 2008. STOP překyselenému organismu. Bio-Life.cz (online) URL: http://www.bio-life.cz/clanky/zdrava-vyziva/stop-prekyselenemu-organismu.html. Vyhledáno dne: 20. 5. 2011.

Tepperwein, K. 2005. Pryč s kyselostí!; Vydání první. Bratislava.

Dobiáš, J. 2004. Technologie zpracování ovoce a zeleninyII; Provizorní učební text. Praha.

OBRÁZEK:

http://www.examiner.com/images/blog/EXID21990/images/phscale-final(3).png. Vyhledáno dne: 20. 5. 2011.

 

3 komentáře k článku Citrón s mlíkem – úvod do kyselosti a bazicity v organismu

  1. Jsem nevěděl, že nikotin má vliv na kyselost organismu.

    • Ahoj elektronická cigareto,:)
      Nejen nikotin, ale i přemíra kofeinu má vliv na překyselování organismu. Jelikož se nikotin využívá i např. na hubení mšic a kofein je v podstatě přirozeným pesticidem, nebudou tyhle alkaloidy nijak zvlášť pro náš organismus zdravý…Všechno má své plusy a mínusy, v tomto případě si ale myslím, že převažujou ty mínusy.
      Měj se moc fajn! :)

  2. Prostředí v našem těle je všeobecně kyselé. (opravdu kyselé s pH 7,3???) … Náš organismus, který obsahuje stále víc než 70% vody, udržuje v krvi pH hodnotu od 7,35 do 7,4 (s nepatrnými výkyvy). Kyselé pH je menší než 7, v těle máme naopak mírně zásadité prostředí, pletete si dojmy s pojmy!!! nebalamuťtě neznalé lidi

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>