Quiche je francouzský výraz pro slaný koláč, odkud ale tahle pochoutka pochází, není úplně jasné. Většina lidí si myslí, že právě z Francie, na internetu se ale dočtete, že ji původně vymysleli Britové nebo Němci. Každopádně jde o velkou dobrotu. Co se týče náplně, fantazii se meze nekladou a můžete tak namíchat suroviny, které máte nejraději. Jako základní recept jsem vybrala quiche se špemátem, ale osvědčená je také dušená brokolice, květák nebo zkaramelizovaná cibule se slaninou. Příprava celého díla trvá okolo 45 minut, ale úspěch je zaručen!
Na jeden quiche budete potřebovat:
Na těsto:
- 250g hladké mouky (celozrnné, pokud se nechcete připravit o vlákninu)
- 100g másla (můžete dát i méně a doporučuji nenahrazovat margarínem, protože to je blevajz :))
- sůl
- 1 dcl vody
Na náplň:
- 1 pytlík mražených špenátových kostek (nebo čerstvý, ale počítejte s tím, že se při vaření strašně smrskne)
- půl cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- sýr feta
- olivový olej
Z mouky, másla, soli a vody vypracujeme tuhé těsto a předehřejeme troubu 180°C. Než ho vyválíme, vrhneme se na náplň podle tradičního receptu všech babiček. Nadrobno nakrájíme cibuli a na olivovém oleji ji necháme zesklovatět ve středně velkém hrnci. Přidáme špenát, stáhneme oheň, přiklopíme pokličkou a necháme ho dusit Mezitím si vyválíme těsto a vytlačíme ho do koláčové formy. Propícháme ho trochu vydličkou, aby se v troubě nenafouklo a dáme na chvíli předpéct, aby maličko zezlátlo, ale ne zase moc (cca na 5-10 minut). Když špenát povolí, vymačkáme k němu jeden stroužek česneku, trochu osolíme a ještě chvíli podusíme. Vedle do misky rozklepneme vajíčko, rozkvedláme ho s trochou soli (pozor, se solí šetřete, protože feta už je dost slaná sama o sobě) a pepře a nakonec přidáme nadrolenou nebo nastrouhanou fetu. Vytáhneme z trouby předpečené těsto, naplníme formu špenátem a nakonec vše rovnoměrně zalijeme vajíčkovou směsí. Dáme znova péct, dokud není vše krásně křupavé a seshora lehce připálené (tak to mám ráda já ;)).
P.s. Zdá se vám můj quiche na obrázku jemně řečeno trošičku „víc upečený“? Nóóóóó….stane se!:D Zkrátka moje trouba je tak trochu nevyzpytatelná entita a já jsem si to ospravedlnila tím, že mám přece ty hodně upečené věci ráda. Prostě byla jsem prachobyčejně líná upéct ještě jeden, takže tu máte tenhle a aspoň vidíte, že jsem taky jenom ryba.;)
Vůbec se mi neudělalo těsto, v receptu ani není, jak dlouho se to peče, aby to bylo dozlatova. Strašný.
Vynikající, děkuji za recept :-)
Jéééé, jsme rádi, že se quiche povedl a měl úspěch! :)
Naprosto super, povedl se hned napoprve. Jen si musim dat priste pozor udelat ten spenat malinko hustejsi :-)
Recept vrele doporucuju!