29. Květen 2011 0

Avokádový krém s piniovými oříšky

avocadoMyslím, že je na čase přidat mezi naše recepty i nějaký ten předkrm.  Avokádo je mé velmi oblíbené ovoce. Někdy si ho dám jenom tak, nakrájené na plátky, posolené a zakápnuté citronem. Tyto plněné „lodičky“ si určitě zamilujete! Jsou jednoduché na přípravu a jistě jimi překvapíte nejednu návštěvu. Avokádo, jak už jsem zmínila, se řadí mezi tropické ovoce. Je plodem hruškovce přelahodného, což mi připadá vcelku příhodné. Díky vysokému obsahu tzv. zdravých tuků, se zasazuje o snižování cholesterolu v krvi. Dokonce byl proveden výzkum, kdy po sedmi denní stravě bohaté na avokádo, byl výskyt špatného cholesterolu LDL snížen o 17%.  Mimo to je avokádo zdrojem vitamínů A, C,B6, E a K (obsahuje o 60% více draslíku než banány) a má vysoký obsah vlákniny. Zralé avokádo je na omak trošku měkčí. Slupka nesmí být porušená, jinak plod unitř hnije. Barva by měla být tmavě zelená až hnědofialová.

Na předkrm pro dvě osoby budete potřebovat:

  • 1 menší zralé avokádo
  • 2 kostičky lučiny (nebo 3/4 sýru cottage Madeta)
  • malý stroužek česneku
  • pár kapek citrónu
  • olivový olej
  • hrst piniových oříšků
  • trochu nachos

Avokádo rozřízněte na dvě poloviny směrem od stopky, aby vám vznikly dvě lodičky ve tvaru podobného hrušce. Vyndejte pecku a schovejte ji na později. Vydlabejte avokádo, aby vám zůstala jen tlustá tmavozelená (až hnědá) slupka. Tuto dužinu hoďte do nádoby, kde ji společně s lučinou (nebo cottagem) rozmixujte na hmotu podobnou konzistenci hummusu (bude taková více méně vazká). U cottage dejte dobrý pozor, aby se vám všechny hroudičky pěkně rozmělnily. Prolisujte česnek, osolte podle chuti a znovu rozmixujte. Zakápněte citronem a olivovým olejem (opravdu malinko). Promíchejte lžící a přendejte do mističky. Do takto připravené náplně „uvelebte“ doprostřed pecku- díky tomu vám zůstane celá náplň zelená a nezačne hnědnout nebo nějak měnit barvu.  Vložte do lednice a nechte vychladnout a odpočinout cca 10 minut. Na pánvičce nebo v kastrůlku si opražte hrst piniových oříšků. Servírujte, když už návštěva sedí u stolu, aby vám náplň ve slupce nezačala pouštět vodu (to způsobuje lučina v kombinaci s citrónem). Naplňte vydlabané avokádo lučinovým krémem, posypte teplými opraženými piniovými oříšky a doprostřed zapíchněte nachos trojúhelníček, aby to vypadalo, jakože má plachtu. Podávejte se zbytkem kukuřičných nachos.

ZDROJ:

Více informací o avokádu naleznete zde:

Elements 4 Health 2011. The Health Benefits of Avocados. Elements 4 Health (online) URL: http://www.elements4health.com/avocados.html. Vyhledáno dne: 28. 5. 2011.

OBRÁZEK: 

http://www.freybe.com/recipes/delimeats/avocado.jpg. Vyhledáno dne: 28. 5. 2011.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *