Už jste někdy pekli tenhle výjimečný sýrový dort? Nebojte, není z ementálu ani eidamu.:) Původem je až ze starověkého Řecka. Cheesecake jako takový byl po mnoha staletích znovu „objeven“ v USA. V roce 1872 se totiž jistý pán William Lawrence snažil přijít na kloub receptu francouzského sýra Neufchatel a přitom vymyslel smetanový sýr, druhou z jeho důležitých ingrediencí. Základní složkou dortu je syrovátkový čerstvý sýr ricotta původem z Itálie. Je nízkotučný, obsahuje jednoduché bílkoviny, vitamíny i minerály (A, Retinol, Ca, Se…). Dort má charakteristickou lehce slano-sladkou smetanovou chuť.
Na jeho přípravu budete potřebovat:
Na Dort:
- 2 x 250g balení čerstvého sýru ricotta (doporučuji Italat)
- 2 x 120g balení lučiny (bioaktivní ve vaničce)
- 3 celá vejce
- 100g třtinového cukru
- 1 lžíce čerstvě strouhané pomerančové kůry
- 1 lžíce vanilkového extraktu (Marks and Spencer)
Na korpus:
- 130g sušenek BEBE (extracereální)
- 80g másla
- 50g mletých mandlí (Marks and Spencer)
Na ovoce:
- 200 g zralého ovoce (jahody, ostružiny, borůvky…)
Do mísy na šlehání vyklopte kelímky s ricottou, vaničky s lučinou a rozklepněte do ní všechna celá vejce. Přidejte cukr, pomerančovou kůru (určitě kupte bio pomeranč, jehož kůra není zasažena žádnými chemickými postřiky a důkladně ji před strouháním omyjte) a lžíci vanilkového extraktu. Vše rozšlehejte robotem, dokud se zcela nerozpustí krystalky cukru a nebude hmota bez hrudek ze sýra. Měla by být, díky vejcím taková tekutější. Nelekejte se, v troubě všechno pěkně ztuhne.
Rozehřejte troubu na 140°C (horkovzdušnou na 120°C). A teď přijde na řadu korpus. V robotu rozdrťte sušenky, spojte je s mletými mandlemi a rozměklým máslem. Pokud nemáte robot, použijte pár pytlíků a paličku na maso. Protože přidáváte do „těsta“ jen opravdu málo másla, nebude hmota držet úplně při sobě, což ale nevadí. Nasypte ji na dno vymazané celé dortové formy (ideálně průměr 22 cm). Rozestřete a utlačte po celé ploše, výška korpusu by měla mít tak 0,5 cm. Na takto připravený sušenkový základ vylijte sýrovou hmotu a pečte cca 1 hodinu a 10 minut nebo tak dlouho, dokud není dort malinko do zlatova a ztuhlý (když formou v troubě trošku pohnete, měl by se jemně chvět).
Cheesecake určitě patří k dortům, které jsou spíše nižší, je to z toho důvodu, aby v něm měla vajíčka možnost celý dort pěkně ztuhnout. Když je dort upečený, vytáhněte ho pomaličku z trouby a nechte vychladnout. Povolte přitom opatrně formu. Mělo by to jít lehce, pokud jste ji i na bocích dobře vymazali. Jinak si ale raději pomožte po okrajích nožem, aby se vám dort „nepotrhal.“ Až vám dort vychladne na pokojovou teplotu, nasaďte na něj znovu formu a přes vršek přetáhněte alobal a dejte do lednice. Za prvé vám takto dort „nenačuchne“ jinými vůněmi z lednice a za druhé neoschne.
Pak už jen omyjte ovoce a dort dozdobte. Narozeninový můžete vytvořit i několika patrový.
ZDROJ:
Více informací o historii receptu a výživových hodnotách ricotty naleznete zde:
BELLIS, M. 2011. The History of Cheesecake and Cream Cheese. About.com (online) URL: http://inventors.about.com/od/cstartinventions/a/Cheesecake.htm. Vyhledáno dne: 29. 5. 2011.
Third Age, 2011. Whole Milk Ricotta Cheese Nutritional Informaion. Third Age. com (online) URL: http://www.thirdage.com/nc/f-1036/whole-milk-ricotta-cheese. Vyhledáno dne: 29. 5. 2011.