29. Květen 2011 4

Mrkvové pyré s dýňovými semínky

roasted sweet potato and carrot soup4Polévka je grunt, to je stará známá věc. V zimě zahřeje, v létě osvěží a hlavně na dlouho zasytí. Studie prokázaly, že i přes vysoký podíl vody je tekutá strava překvapivě výživná a sytá. Lidé, kteří obědvají polévky jsou odpoledne méně hladoví a mají více energie (Himaya & Louis-Sylvestre 1998; Matters 2005). Východní tradice pak často využívají vývary a zeleninová pyré jako lék na všechny možné neduhy. Hustá mrkvová polévka je ideálním jídlem zejména na podzim a v zimě, nicméně hodí se i v telpejších dnech podle toho, jak ji okořeníte. Já mám nejraději kombinaci se skořicí nebo zázvorem, který je lehce pálivý a umí krásně zahřát.

Na porci pro 3-4 osoby budete potřebovat:

  • 4 velké mrkve nakrájené na kolečka
  • 2 kusy nakrájeného řapíkatého celeru
  • půl cibule nakrájené na drobno
  • cca 800 ml vody
  • lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1 lžička skořice (nebo kousek zázvoru)
  • dýňová semínka na posypání
  • hrstička quinoi nebo krup (pokud chcete, aby byla polévka vydatnější)

Na olivovém oleji osmahneme cibuli do sklovata, přidáme nakrájenou mrkev, celer a necháme chvíli opražit. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne a potom ji s trochou vody přesuneme do robotu a rozmixujeme na husté pyré. Vrátíme zpět do hrnce a prohřejeme. Přidáme skořici nebo zázvor, quinou nebo kroupy a znovu vaříme do měkka. Pokud je polévka moc řídká, můžeme ještě přidat mrkev nebo jednu oloupanou bramboru, kterou poté, co se uvaří, samostatně rozmixujeme a přidáme ke zbytku polévky. Nakonec na pánvi opražíme dýňová semínka a mrkvové pyré jimi v mističkách posypeme.

ZDROJE:

Studie zaměřené na polévky a sytost:

Himaya A. and J. Louis-Sylvestre. 1998. The Effect of Soup on Satiation. Appetite 30(2): 199-210.

Mattes R. 2005. Soup and Satiety. Psychology and Behavior 83(5): 739-747.

OBRÁZEK:

http://capitalcookingshow.blogspot.com/2011/01/national-soup-month-roasted-sweet.html. Vyhledáno dne: 29. 5. 2011.

4 komentáře k článku Mrkvové pyré s dýňovými semínky

  1. Polévka je vážně výborná! Děkuju za recept. :)

  2. Ahoj holky!
    Jééé, děkujeme moc, jsme rádi, že vám chutná! Někdo řiká, že to je trochu jak tekutá strava pro mimina, ale my si z dětství pamatujem, že ta právě byla super!:D

  3. Výborný recept :) ja som tam ešte pridala trošičku sójovej smotany (cca 30 ml) + zeleninový bio bujón a polievka je fakt dokonalá! Ďakujem za recept :)

  4. Polévka je výtečná, mám ji moc ráda a taky zázračně sytá. :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *