Pozor! Tento recept je speciální hned ze dvou důvodů! Jednak je prvotinou pocházející od čtenářů a druhak jde o recept bezlepkový. Poslala nám ho zdravá rybička Ilona a tak nás nejen potěšila, ale i navnadila na léto a meruňkovou sezónu. Tento koláč si můžou dopřát všichni, co nesmí lepek či laktózu a i všichni ostatní, kdo by náhodou nevěřili, že si lze života náležitě užívat i s určitými dietními omezeními.:) Více receptů pro celiaky najdete na stránkách Přirozeně bez lepku.
Na jeden plech budete potřebovat:
Těsto:
- Hrnek a půl uvařené celozrnné rýže (nebo jáhel)
- 5 lžic Kukuřičné hladké mouky (nebo jáhlové, rýžové, pohankové)
- 10 ml oleje
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 2 odměrky Stevie (pod názvem Sladký polibek)
- 2 lžíce hroznového cukru
Vše smícháme do tuhého těsta, pokud by bylo těsto drobivé, přidáme trošku vody. Rozprostřeme rovnoměrně na plech s pečícím papírem a poklademe půlkami meruněk nebo jiným ovocem. Dáme péci na 200°C přibližně 30 minut.
Drobenka:
- 100 ml rýžové mouky hladké
- 3 lžíce rýžového sušeného mléka
- 3 lžíce hroznového cukru
- Půl lžičky medu
- 2 – 3 lžíce oleje
Umícháme drobenku a sypeme jí předpečený koláč, který dále pečeme, dokud drobenka nezezlátne. Mňam mňam!