3. Březen 2012 0

Meruňkový koláč z vařených obilovin od Ilony

kolac_merunky_tresnePozor! Tento recept je speciální hned ze dvou důvodů! Jednak je prvotinou pocházející od čtenářů a druhak jde o recept bezlepkový. Poslala nám ho zdravá rybička Ilona a tak nás nejen potěšila, ale i navnadila na léto a meruňkovou sezónu. Tento koláč si můžou dopřát všichni, co nesmí lepek či laktózu a i všichni ostatní, kdo by náhodou nevěřili, že si lze života náležitě užívat i s určitými dietními omezeními.:) Více receptů pro celiaky najdete na stránkách Přirozeně bez lepku.

Na jeden plech budete potřebovat:

Těsto:

  • Hrnek a půl uvařené celozrnné rýže (nebo jáhel)
  • 5 lžic Kukuřičné hladké mouky (nebo jáhlové, rýžové, pohankové)
  • 10 ml oleje
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 2 odměrky Stevie (pod názvem Sladký polibek)
  • 2 lžíce hroznového cukru

Vše smícháme do tuhého těsta, pokud by bylo těsto drobivé, přidáme trošku vody. Rozprostřeme rovnoměrně na plech s pečícím papírem a poklademe půlkami meruněk nebo jiným ovocem. Dáme péci na 200°C přibližně 30 minut.

Drobenka:

  • 100 ml rýžové mouky hladké
  • 3 lžíce rýžového sušeného mléka
  • 3 lžíce hroznového cukru
  • Půl lžičky medu
  •  2 – 3 lžíce oleje

Umícháme drobenku a sypeme jí předpečený koláč, který dále pečeme, dokud drobenka nezezlátne. Mňam mňam!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *