4. Březen 2012 8

Nejúžasnější domácí chleba

Domácí chlebíček od Káji :)

Už vás někdy napadlo upéct pravý domácí chleba, jehož vůně by se linula po celém domě a oknem ven, až by se kolemjdoucí zastavovali, ale mysleli jste si, že to je příliš velká výzva hodná pouze otrlých hospodyněk? Tak já mám pro vás revoluční řešení v podobě následujícího receptu! Je až neuvěřitelně jednoduchý, nevyžaduje žádné dlouhé zadělávání těsta jako tomu u chleba většinou bývá a výsledek z vás zaručeně udělá ideální ženu na vdávání (nebo moderního, genderové hranice neznajícího muže na ženění :)).

Na těsto budete potřebovat:

  • 225g hladké mouky
  • 225g celozrnné mouky (nebo jakékoli jiné; pohankové, žitné, jáhlové…)
  • 1 lžičku soli
  • 1 sáček (7g) sušených kvasnic (k dostání např. v Dm od Alnatury)
  • 1 lžičku medu (pokud máte chleba radši sladší, můžete dát lžíci polévkovou)
  • 300ml teplé vody
  • trochu mléka

Smícháme mouku, sůl a sušené kvasnice a uděláme na dně důlek. Do něj přidáme med, teplou vodu a vše smícháme v tuhé těsto, které chvíli zpracováváme. Vytvoříme na povrchu hladký, kulatý bochánek, překryjeme ho v míse kuchyňskou fólií nebo utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Těsto by mělo během asi hodiny nabýt zhruba dvojnásobku. Položíme ho potom na pomoučněný plech, potřeme ho zvrchu mlékem, zasypeme trochou mouky a dáme péct na 200°C do vyhřáté trouby na 30-40 minut.

Fígl pro to, aby měl chleba krásně křupavou kůrčičku a zároveň nebyl vprostřed syrový je ten, že dáme do spodu trouby asi 10 kostek ledu. Vypařená voda potom celý pecen seshora trochu zchladí, takže se vám nepřipeče.

Recept můžete samozřejmě obohatit o všechny možné i nemožné ingredience a proslavit se tak po celém sousedství.:) Já jsem zatím vyzkoušela přidat sušená rajčata se slunečnicovými semínky nebo vlašské ořechy s rozmarýnem, ale určitě vymyslíte i jiné ojedinělé kombinace. Rozhodně je ale s námi nezapomeňte sdílet!:)

8 komentářů k článku Nejúžasnější domácí chleba

  1. katasrofa, těsto moc řídké, budu muset vyčistit ošatku, už ikdy víc

  2. Tento chleba je opravdu výborný, peču ho snad už potřetí a nikdy se mi nestalo, že by nebyl dobrý.

  3. vzdycky se peklo z bile mouky a nikomu to nikdy nevadilo tak co řešíte? když si upečete jwdnou chleba z bílé mouky tak vám to střeva určitě nezalepi

  4. Super chlebík, moc děkuji za recept, dal jsem si tam jen ještě trochu kmínu, všem moc chutnal:)

  5. Tak tenhle chleba je naprosto skvělý, pekla jsem včera jakože z nouze – doma ani kůrka, ni droždí, ale vyštrachala jsem pytlíček sušeného, ke kterému jsem roky neměla důvěru. A ejhle, povedlo se. Žádnou speciální přísadu jsem nepřidávala, pouze velkou lžíci kmínu. Vynikající, kus jsem zlikvidovala ještě teplý, za což jsem o pár hodin zaplatila krutou bolestí břicha, ale stálo to za to :) Druhý den krásně měkký, déle to nevydržel, takže maximální trvanlivost netuším. Určitě nepeču naposled, příště vyzkouším jinou mouku, třeba kukuřičnou :)

  6. Třeba se jednou dočtete o tom, jak hladká mouka zalepuje klky tlustého střeva a jak vážné to má důsledky pro vaše zdraví a pak už bude jen krůček k tomu, abyste se nad „nejúžasnějším domácím chlebem“ zamyslely, děvčata, ještě jednou.
    Čerstvě upečený chléb voní krásně, to ano, ale za ty bolavé klouby a zanesené cévy krevního řečiště to nestojí.

    • Ahojky holky! :-) Předně vám děkuji za tyto kásné stránky – jsem z nich naprosto nadšená!!!! A z podobných „klků“ si nic nedělejte za to namáhání nervového systému ty řeči opravdu nestojí :-)
      Chleba vyzkouším, vypadá skvěle ;-)

    • na něco umřít musí každý,ale jen někteří můžou říct,že si to užili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *