9. Březen 2012 2

Dýňový kakaový perník s ořechy, jablkem a medem

Pumpkin gingerbread
Také milujete vůni perníkového koření? Ve mně to vždycky nějakým způsobem asociuje Vánoce. Když dám perník do trouby a rozvoní se celým bytem, cítím se jako v pohádce. Tento jednoduchý a zdravý recept Vám milovníkům buchet a koláčů určitě udělá radost. Díky ingrediencím jako jsou dýně Hokkaido (vysoký obsah draslíku, beta-karotenu a vlákniny), vlašské ořechy (zdravé tuky), vejce (bílkoviny), špaldová mouka (K, Mg, S), jablka a med (Vitamíny A, B1, B6, B12, C a mnoho minerálů) vytvoříte superpotravinovou bombu v jednom.

Co všechno budete potřebovat:

  • středně velkou dýni Hokkaido
  • 1 jablko (kyselejší typ)
  • 2 vejce
  • 200g špaldové mouky (nebo polohrubé bio mouky)
  • 3 lžíce mléka
  • hrst ořechů
  • perníkové koření (1-2 badyány, lžička skořice, 8 hřebíčků – rozmixujte nebo rozdrťte v hmoždíři)
  • 4 lžíce olivového oleje (extra panenský)
  • 3 lžíce kakaa (bio kakao od Alnatury – Dm Drogerie, Globus)
  • 1 PrDoPeč (prášek do pečiva)
  • 4 lžíce medu

Někdo dýni loupe. Pokud použijete bio dýni a dobře ji umyjete, loupat ji nemusíte. Její kůra obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a byla by škoda, se o ně ochudit. Rozkrojte ji, lžící vydlabejte semínka a dýni nakrájejte na kostky (cca 220g). Dejte je do rendlíku s vodou a špetkou soli a vařte asi 10-15 minut, aby byly pěkně měkké. Poté je s trochou vody rozmixujte na pyré (aby ho bylo zhruba 240ml). Nastrouhejte si jablko na větším struhadle a připravte si rozdrcenou směs perníkového koření. Předehřejte si troubu na 180°C.

Do mísy nasypte mouku. Přidejte koření, PrDoPeč a kakao. O okraj druhé mísy rozbijte vajíčka a oddělte žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte ve vyšší nádobě se špetkou soli. Ke žloutkům přilijte med a zpěňte. Přidejte olivový olej, dýňové pyré a nastrouhané jablko. Zamíchejte a přilijte zbytek mléka. Do této hmoty pomalu přisypávejte směs z mouky a ostatních ingrediencí. Až to spojíte, lehce vmíchejte ušlehané bílky a přidejte ořechy. Hotové těsto nalijte do předem vymazaného vyššího pěkáče tak, aby mělo na výšku maximálně 2 cm. Díky prášku do pečiva ještě malinko vyběhne. Pečte cca 35-40 minut. Dobrou super chuť! :)

OBRÁZKY:

http://1.bp.blogspot.com/-UqL2rVrEbj4/TomXRBgAX8I/AAAAAAAAAas/odqRBsWm0Mg/s1600/DSC07310.JPG. Vyhledáno dne: 10.2.2012.

2 komentáře k článku Dýňový kakaový perník s ořechy, jablkem a medem

  1. Pomoc! Kolik jedlé sody a kam se poděl a popisu prášek do pečiva? :-(
    Jinak díky za recept, vypadá úžasně a samé zdravé věci x-)

    • Jehééé ahoj SPimy!:)

      Koukám na ten svůj recept jak zjara :D, jak jsem přišla v popisu na jedlou sodu a zamněnila ji za prdopeč nechápu, ale hned to opravim :)). Jinak je to 1 Prdopeč a už žádná soda. Ať chutná! dej nám vědět, jak se povedl ;).

      Ahooj!

Napsat komentář: SPimy Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *