10. Duben 2012 2

Křehká bublanina s ovocem

bublanina merunkovaV poslední době mě nějak chytlo pečení. Možná je to i tím, že za chvíli začne nová sezóna a potřebuji se zbavit posledních dobře uložených zásob z mrazáku.:) Tak jsem teď namátkou vytáhla meruňky a udělala tuhle super lehkou zdravou bublaninu. Jelikož zatím vždycky peču pro dva a také, abychom to nejedli ještě dalších 14 dní, máte-li více strávníků, recept si libovolně upravte podle počtu osob. Mimochodem, věděli jste, že meruňky jsou velkým zdrojem kyseliny listové, odbourávají tuk a díky vitamínu A zpomalují stárnutí? A ještě se s vámi podělím o jednu vychytávku. Pokud je koupíte nedozrálé, nechte je přes noc dojít v papírovém pytlíku s dvěma jablky. Ta totiž uvolňují ethylen, který urychluje zrací proces (MÜLLEROVÁ, 2008).

Na těsto budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 75g tekutého medu
  • 50g špaldové mouky (Alnatura DM)
  • 50g polohrubé celozrnné mouky (CountryLife)
  • PrDoPeč (Alnatura DM)

Do vyšlehaných vejcí s medem přisypte oba druhy mouky a 1/4 sáčku prášku do pečiva a pomalu je vmíchejte do medové pěny. Vymažte si pečící misku troškou másla a vysypte moukou, aby se vám bublanina nepřichytila ke dnu i stěnám. Těsto vylijte do misky a poklaďte polovinami meruněk. Pečte na 180°C na horní a spodní ohřev bez horkého vzduchu asi 20-25 min. Po vytažení z trouby nechte zchladnout a trošku bublaninu posypte moučkovým cukrem (dělám si ho sama z třtinového cukru v robotu). Jestli máte po ruce ostružiny, rybíz, třešně nebo lesní ovoce, neváhejte je také vyzkoušet! Dobrou chuť.:)

O měruňkách více zde:

ZDROJ:

Müllerová, E: Meruňky nejen odbourávají tuky ale i zpomalují stárnutí organismu. Novinky.cz (online) URL: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/146680-merunky-nejen-odbouravaji-tuky-ale-i-zpomaluji-starnuti-organismu.html. Vyhledáno dne: 10.4.2012.

OBRÁZEK:

http://1.bp.blogspot.com/_qGWz7Rpqevc/TAMb7yAYBRI/AAAAAAAACS8/l3U50QAAtgo/s1600/FMM+006.jpg. Vyhledáno dne: 29.3.2013.

2 komentáře k článku Křehká bublanina s ovocem

  1. No, zkusila jsem z dvojite davky, protoze jsem to chtela na dva plechy. Nakonec jsem byla rada, ze mi testo pokrylo aspon jeden plech…
    Prekvapilo me, ze v receptu neni zminka o oleji/masle nebo mleku (a jeho nahrazkach), ja jsem dala, protoze se mi testo zdalo hodne huste…
    Vysledek je ovsem bajecny :)

    • Ahoj Leni!:)
      S dvojitou dávkou jste dobře udělala!:) Já jak peču pro dva, dělala jsem na zkoušku malé množství na náš pidiplech ;) a opravdu bez tuku i mléka (nebo náhražek), protože díky našemu tekutému domácímu medu je hustota tak akorát…a teď je to můj oblíbený recept. Není se čeho bát!:) Ale jestli mléko a tuk přidala, vůbec nevadí a věřím, že to bylo taky bájo!

      Díky za komentář a jsme rády, že Vám chutná!
      Mějte se krásně ;)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *