7. Říjen 2012 2

Cibule

459px-Zwiebel_2008-3-3-

Když nám babičky říkaly, abysme jedli cibuli, že je zdravá, tak to si jen tak sadisticky nevymejšlely.Měly pravdu. Tahle zelenina je totiž nejen nepostradatelnou součástí většiny jídel, bez níž by to nestálo za nic, že ano,:) ale je to taky jeden z nejuniverzálnějších a nejlépe dostupných přírodních léků vůbec.

Trochu toho školního opakování:

Cibule kuchyňská, neboli Allium cepa, je cibulovitá zelenina, která má své čestné místo v kuchyních snad všech kultur už od nepaměti. Její původ není úplně jasný, ale většinou se za její rodiště uvádí Střední Asie (Wikipedia 2012). Cibule existuje mnoho různých druhů, které se liší zejména tvarem, velikostí a mírou čpavosti, nicméně blahodárné účinky na lidské tělo mají všechny stejné, hurááá!:)

Účinky:

Cibulovitá zelenina obecně má na lidský organismus několik základních účinků; zahřívá ho a tedy prokrvuje, ředí krev a pomáhá tak snižovat krevní tlak stejně jako hladinu cholesterolu, pročišťuje tělo od těžkých kovů a parazitů a podporuje metabolismus bílkovin. Také působí antisepticky a antibakteriálně a tudíž pracuje proti tvorbě kvasinek, bakterií a jiných patogenních organismů (Pitchford 2002). Cibule obsahuje hodně síry, která tvoří typicky čpavé silice až po sklizni díky rozkladu rostlinných buněk. Takže čerstvě vykopaná cibule (nebo i česnek) vás údajně při krájení rozpláče podstatně méně než ta skladovaná. To je fígl, co?!:) No a stejně jako se člověku nad touhle zeleninou, právě díky těm silicím, zalijí oči, zbytek těla je na tom po konzumaci dost podobně. Jak se totiž snaží té čpavosti zbavit, produkuje vodu a hlen a proto je cibule skvělým lékem třeba na dráždivý, suchý kašel (Böhmig 1993). Dále vyvolává pocení, pomáhá tlumit svědění (po bodnutí hmyzem) a otoky, podporuje tvorbu žluči a tudíž pomáhá trávit tuky (Pitchford 2002).

Cibule vám tedy pomůže na následující:

 

  • kašel (sirup)
  • nachlazení/ rýma
  • vysoký cholesterol
  • podpora cirkulace krve
  • krevní sraženiny
  • vysoký krevní tlak
  • pročišťování krve
  • parazitická onemocnění
  • podpora metabolismu bílkovin a tuků
  • kvasinková onemocnění/infekce
  • bakteriální infekce
  • záněty
  • podporuje pocení
  • otoky (přikládat syrovou)
  • svědění po štípnutí hmyzem (přikládat syrovou)
  • kuří oka (přikládat syrovou)

 

Příprava:

1. Syrová cibule:

myslím, že zrovna my, Češi, jsme národ, který se smrduté zeleniny příliš nebojí. No řekněte sami; utopenci, nakládanej hermelín, pravé česnekové topinky, bramboráky, chleba se sádlem a cibulkou…Takže s výmluvným proti argumentem o smradlavém dechu tady v žádném případě nemůžete uspět!:D Jako většina darů přírody je i cibule, co do léčivých vlastností, nejúčinější zasyrova a to jak vnitřně, tak vnějšně. Tradičně se proto čerstvě nakrájená kolečka přikládají na hmyzí štípnutí, kuří oka nebo řezné rány, protože zabraňují zánětům a zklidňují otoky. Odvážlivci jí můžou jen tak chroupat a potom se těšit jejím blahodárným účinkům a několika dnům samoty.:D

2. Vařená cibule:

v téhle podobě jí asi jíme nejčastěji, a i když se tepelnou úpravou ničí nejrůznější vitamíny a minerály, s léčivými účinky tomu tak naštěstí není. Vařená cibule pomáhá lépe trávit tuky v potravě, snižuje cholesterol, krevní tlak a díky své, i když varem zmírněné, čpavosti z těla vypuzuje parazity, bakterie, bacily a jiné neřády.

3. Cibulový sirup:

a je tu další ze série nezapomenutelných blevajzů! I když teda já se přiznám, že mě tenhle lektvar vždycky chutnal...Je to geniální zbraň zejména proti suchému, dávivému kašli a i mnoha dalším, již jmenovaným věcem. Nakrájejte půl cibule na plátky nebo kostičky a zakápněte medem nebo zasypte cukrem. Nechte alespoň 2 hodiny uležet, aby se pustila šťáva a vzniknul vám sirup. Ideální je všechno připravit večer, nechat přes noc uležet a podávat hned po ránu. Doporučení na dávkování se mírně liší, nicméně v zásadě by se měl sirup srkat po pár lžičkách, nechat pár hodin působit a potom zopakovat. Úspěch je většinou rychlý. Dvě, tři várky obyčejně zaberou.

4. Cibulový čaj:

Pro ty, kteří se chtějí zbavit nachlazení a kašle a přitom si ještě pořád udržet nějaký ten sociální kontakt, je tady cibulový čaj, což je takový „odvar“ z předešlého sirupu. Místo abyste nakrájenou cibuli nechali zasyrova „vypotit“, krátce ji povaříte v malém rendlíčku. Přidejte trochu citrónu, med a pijte hezky zčerstva teplé. Pomůže vám to na vykašlávání a ani po tom snad nebudete tolik smrdět.:)

ZDROJE:

Böhmig, U. 1993. Přírodní léčitelství v domácí praxi: zdraví bez léků. Praha: Knižní klub.

Pitchford, P. 2002. Healing with WholeFoods: Asian Tradition and Modern Nutrition; Third Edition. Berkeley: North Atlantic Books.

Wikipedia. 2012. Onion (online) URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Onion. Vyhledáno 1.10.2012.

OBRÁZEK:

http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/3/barvirske_rostliny.html. Vyhledáno 23.9.2012.

2 komentáře k článku Cibule

  1. Pingback: Proč je cibule superpotravinou? | Superpotraviny.net

  2. Cibule je dobrý prostředek na nachlazení a chřipky. Smíchaná s cukrem nechutná vůbec zle http://topwomen.cz/babske-rady-vii/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *