23. Říjen 2012 0

Nakládané houbičky

obrázekNakládané houby, to je labůžo! Znáte je? Máte je taky rádi? U nás se na tomhle receptu vždycky podílela celá rodina. Dědeček a my děti jsme houby odjakživa brzo ráno vyráželi sbírat. Máma, teta i babička je pak celý den čistily a po večerní smaženici se nakládalo. Jestli milujete houby, kyselé a rosol :), určitě recept vyzkoušejte!

Na asi 2 takové skleničky budete potřebovat:

Na nálev:

  • 0,5 l vody
  • 130ml octa (vinného, bílého)
  • 20g soli
  • 50g třtinového cukru

Do skleničky dáváme:

  • houbičky
  • půl lžičky hořčičného semínka
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • pár koleček cibule

Nejdřív si udělejte nálev. Smíchejte vodu, ocet, cukr a sůl a pořádně promíchejte, až se krystalky úplně rozpustí. Houbičky očistěte. Pokud nemáte všechny jen maličké ale i větší, rozpulte je podle potřeby. Ohřejte ve větším hrnci vodu, osolte ji a bouby převařte (2-4 minuty). Potom je slijte do cedníku, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Cibulku nakrájejte na kolečka a pár jich dejte na dno čisté sklenice. Přidejte pár hořičných semínek, pepř, nové koření a část hub. Na ně pak zas položte cibulku, koření i semínka a tentokrát také bobkový list. Takhle Houbičky prokládejte až cca 2 cm pod okraj sklenice. Až bude plná zalijte ji připraveným lákem. Pořádně okraj sklenice otřete a dobře uzavřete. Teď musíte houby zavařit. Dejte do hrnce cca 4cm vody a na dno ponořte kousek hadru (používám vyřazenou ponožku :D), na který sklenice položíte. To mi poradila babička. Dělá se to proto, aby sklenice náhodou nepraskly, jak budou po dně při celém procesu zaváření tancovat. Po dosažení bodu varu stáhněte teplotu a vařte přiklopené poklicí asi 20 minut. Pak skleničky opatrně vyndejte (nespalte se!) a na utěrce nechte vychladnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *