4. Listopad 2012 0

Kynutý švestkový koláč ze špaldy s ořechovou drobenkou

Screen Shot 2013-09-18 at 11.02.52 AMMůj oblíbený typ koláče především když čekáme početnější návštěvu. Vždycky ho zadělám a pak mám přesně hodinu na to vyluxovat a utřít prach, než hosti zaklepou na dveře.:) Ha! A pak že se po kynutém těstě tloustne. Pokud si to zkoordinujete jako já, během jeho přípravy spíš ještě nějakou tu kalorii shodíte!:D Navíc na něm můžete ovoce obměňovat. Je báječný se švestkama, meruňkama i rebarborou.

Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 0,5 l borůvek
  • 100 g polohrubé mouky (CountryLife)
  • 150 g špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 40 g másla
  • 140 ml mléka
  • 1/2 droždí
  • špetka soli

Na drobenku:

  • hrst vlašských ořechů
  • 4 lžíce špaldové mouky
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 20g másla
  • 1/2 lžičky skořice

Do mísy prosyjte oba druhy mouky a uprostřed udělejte důlek. Odměřte si cukr, ohřejte mléko a rozpusťte máslo. Do ďolíčku dejte lžíci cukru, zalijte troškou mléka, nadrobte droždí a nechte v mouce pěkně vzejít kvásek. Po 10 minutách přisypte zbytek cukru, dolijte mléko s rozehřátým máslem, přidejte špetku soli a hnětačem pomalu zadělejte. Pak dejte těsto v míse přikryté utěrkou na teplé místo hezky kynout na celou hodinu.

Většinou mám už švestky připravené a na čtvrtky nakrájené a zamražené v mrazáku. Čerstvé jsou pochopitelně nejlepší! Takže pokud je máte, určitě po nich sáhněte. Já ty svoje zmražené nechám od rána pozvolna povolit v lednici, aby nedostaly šok a nebylo z nich blátíčko. A pak si připravím drobenku. Ořechy rozsekám mixérem, přidám mouku, cukr, máslo, skořici a rukama pěkně smíchám. Aby se ale drobenka pořádně sypala a nedělaly se velké hrudky, dávám celou směs asi na 10 minut do mrazáku. Potom jde prstama pěkně rozdrobit.

Když těsto vykyne a přibližně zdvojnásobí svůj objem, pomoučím si vál, jemně ho znovu zpracuji a rozválím na velikost plechu. Pak ho celé pokladu čtvrtkama švestek vnitřky nahoru a posypu drobenkou. Nechám těsto ještě půl hodiny maličko nakynout, rozehřeju troubu na 180°C na horký vzduch a peču zhruba 30 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *