Můj oblíbený typ koláče především když čekáme početnější návštěvu. Vždycky ho zadělám a pak mám přesně hodinu na to vyluxovat a utřít prach, než hosti zaklepou na dveře.:) Ha! A pak že se po kynutém těstě tloustne. Pokud si to zkoordinujete jako já, během jeho přípravy spíš ještě nějakou tu kalorii shodíte!:D Navíc na něm můžete ovoce obměňovat. Je báječný se švestkama, meruňkama i rebarborou.
Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 0,5 l borůvek
- 100 g polohrubé mouky (CountryLife)
- 150 g špaldové mouky
- 50 g třtinového cukru
- 40 g másla
- 140 ml mléka
- 1/2 droždí
- špetka soli
Na drobenku:
- hrst vlašských ořechů
- 4 lžíce špaldové mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 20g másla
- 1/2 lžičky skořice
Do mísy prosyjte oba druhy mouky a uprostřed udělejte důlek. Odměřte si cukr, ohřejte mléko a rozpusťte máslo. Do ďolíčku dejte lžíci cukru, zalijte troškou mléka, nadrobte droždí a nechte v mouce pěkně vzejít kvásek. Po 10 minutách přisypte zbytek cukru, dolijte mléko s rozehřátým máslem, přidejte špetku soli a hnětačem pomalu zadělejte. Pak dejte těsto v míse přikryté utěrkou na teplé místo hezky kynout na celou hodinu.
Většinou mám už švestky připravené a na čtvrtky nakrájené a zamražené v mrazáku. Čerstvé jsou pochopitelně nejlepší! Takže pokud je máte, určitě po nich sáhněte. Já ty svoje zmražené nechám od rána pozvolna povolit v lednici, aby nedostaly šok a nebylo z nich blátíčko. A pak si připravím drobenku. Ořechy rozsekám mixérem, přidám mouku, cukr, máslo, skořici a rukama pěkně smíchám. Aby se ale drobenka pořádně sypala a nedělaly se velké hrudky, dávám celou směs asi na 10 minut do mrazáku. Potom jde prstama pěkně rozdrobit.
Když těsto vykyne a přibližně zdvojnásobí svůj objem, pomoučím si vál, jemně ho znovu zpracuji a rozválím na velikost plechu. Pak ho celé pokladu čtvrtkama švestek vnitřky nahoru a posypu drobenkou. Nechám těsto ještě půl hodiny maličko nakynout, rozehřeju troubu na 180°C na horký vzduch a peču zhruba 30 minut.