22. Listopad 2012 0

S Italem v Dejvicích

Andrea

Jednou z nejlepších věcí na pražských Dejvicích je to, že tady, zejména kolem Puškinova náměstí, za pár minut obejdete doslova půlku zeměkoule. Respektive ji ochutnáte, protože se to tady řeckými, arabskými, francouzskými, ruskými a všemi možnými jinými dobrotami jenom hemží. No a vesmír by asi nebyl úplně v  rovnováze, kdyby mezi tím vším chyběly delikatesy italské. Proto je tu taky úžasná Cantina Etrusca, maličký obchůdek s dary Středomoří, který jsem si naprosto zamilovala. Ne, nejde o prodejnu slavného Itala v kuchyni Emanuela, i když ta je taky hned za rohem. Pokud ale nejste zrovna milionář, sňatkový podvodník nebo tak něco, tak věřte, že vás to rozhodně mrzet nebude.

Na Itálii mě nejvíc baví tři věci; jídlo, péče s jakou se mu tam lidé věnují a nezměrná italská srdečnost, kdy si vás každý po třech minutách rozhovoru hned zve domů na večeři. No a v Cantině Etrusce najdete kombinaci rovnou všeho najednou. Obchod totiž patří Andreovi Biondimu (což v překladu znamená Andrea Blonďák, ale vzhledem k tomu, že pan Biondi už své kadeře chytře schoval pod slušivou pleš, nelze ověřit, do jaké míry se jeho jméno zakládá na pravdě :D), což je strašně sympatický Toskánec z regionu Pisa. V Praze žije od roku 2005 a spolu se svojí ženou nás tu obohacuje o ty nejlepší italské suroviny. Svojí malou prodejničku má plnou výběrových vín, olejů i octů a samozřejmě taky nejrůznějších omáček, nakládaných rajčat, artyčoků a těstovin. Za většinu těhle produktů sice zaplatíte o něco víc než v Kauflandu, ale litovat nebudete. Nebo teda možná jo…až totiž  zjistíte, že je to všechno tak strašně dobrý, že už nikdy nechcete jíst nic jinýho!:D

Těstoviny co z nich oči přechází

Tak např. takové těstoviny Terra di luce z tzv. „tvrdé pšenice“ (grano duro) to je opravdu něco! Jsou vyráběné speciální tradiční metodou pouze v Toskánsku a patří mezi hýčkanou světovou špičku. To, co odlišuje dobré těstoviny od těch špatných je míra jejich škrobovosti a tedy oslizlosti po uvaření. Zatímco ty nekvalitní se vaří krátce a jsou poté, co je vytáhnete z vody, vlastně suché, ty nejlepší těstoviny potřebují v hrnci hodně času a nakonec jsou pěkně oslizlé a kluzké. Když je potom promícháte se, sugem, všechno se to na sebe krásně nabalí a spojí v nezapomenutelný zážitek. Proto jsou tak dobré! Andrea vám k téhle „pastě“ nabídne třeba ještě čerstvé pesto, toskánské olivy okořeněné dle vlastní receptury a nebo domácí italské klobásky (salsicia), zkrátka všechno možné z čeho můžete udělat nějakou úžasnou omáčku a pak už se vám budou jenom dělat boule za ušima.

Možná se vám zdá, že navádět vás tady ke kupování klobásy není zrovna úplně „rybičkovské“, ale je to přesně obráceně. Zdravě fungující organismus potřebuje od všeho trochu a občas i nějaké to nefalšované sádlo!:D Osobně si myslím, že když už na vás ta sváteční (!!!:)) chuť třeba právě na uzeninu příjde, nemá smysl s ní bojovat, ale zaměřit se na kvalitu toho, co kupujete. Cantina Etrusca je právě úžasná tím, že má vše čerstvé a velmi často domácí, dovážené z malých rodinných produkcí, na nichž si Italové tak zakládají. Nemusíte se proto bát, že kupujete stravu pro kosmonauty plnou aditiv, konzervantů a ztužených tuků.

Takže rozhodně neváhejte a pokud budete chtít okusit pravou chuť Itálie a mít zrovna cestu kolem, rozhodně do Cantiny zavítejte pro pár dobrot a mile lámanou češtinu.:)

Co tu třeba mají a za kolik:

TĚSTOVINY A RÝŽE:

Těstoviny Terra di luce (penne, fusillini, spaghetti,…): 49 Kč

Rýže arborio: 112 Kč

LAHŮDKY (vážené 100g):

Kořeněné toskánské olivy: 23 Kč

Nakládané papričky: 86 Kč

Sušená rajčata: 44 Kč

UZENINY (100g):

Pancetta: 47 Kč

Prosciuto di Parma: 89 Kč

Mortadella (můj táta říká, že je nejlepší v Praze a to je co říct! :): 45 Kč

Salsicia: 38 Kč

SÝRY (100g):

Parmazán (parmigiano reggiano): 79 Kč

Pecorino: 48 Kč

Gorgonzola: 54 Kč

OMÁČKY:

Hotové omáčky Fattoria S Anna (bez jakýchkoli éček): 116-127 Kč

OLEJ A OCET:

Extra Vergine olivový olej Fattoria S Anna 0.5 l: 270 Kč

Balsamikový ocet di Modena: 98 Kč

Adresa:
Puškinovo náměstí 13
Praha 6 – Dejvice
 
Otevírací hodiny:
Po-Pá: 10:00-19:30
So: 10:00-14:00

Oficiální stránky: www.cantinaetrusca.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *