1. Leden 2013 5

„Jed sem, sněd sem“ aneb zásady zdravého stravování

Stop_sign.svg

Tak jsem si zase jednou (po delší době) takhle pěkně kolem oběda, hnula žlučí. Ne, že by snad v restauraci špatně vařili. Ale byla jsem na obědě se strejdou Květošem (identitu osoby, jsem si dovolila, poupravit ;)) a to mimo jiné proto, že mi před týdnem sdělil, že si koupil dietu za 12 tisíc. Jo! 12 tisíc!! Taky mi z tý částky lezly oči z důlků. Takže jsem se rozhodla, že i přes milióny článků na internetu o zdravé stravě a zaručených návodech „Jak zhubnout a udržet si váhu bez jojo efektu“, prostě jeden taky napíšu. A jelikož mám v sobě ještě jistou dávku hněvu, vezmu to pěkně zostra!:D

Nebudu Vám vykládat, jak začal Květoš z tašky vyndávat krabičky plné revolučních doplňků stravy, které za vás např. hubnou, i když opravdu, ale opravdu vůbec nic neděláte (ale jo, budu, páč se mi aspoň uleví :)), za které vysolil další 3 tisíce. A to mi ještě před týdnem vykládal, jak je to naprosto úžasná dieta, že je mu ušitá na míru a fakt funguje!?

NE, NEFUNGUJE! Pokud člověk po 14 dnech držení takové diety musí sníst na posezení 3 Fidorky, protože má totální cukrový absťák a hrozí mu v podstatě hypoglykemický šok, tak je to fakt naprosto příšerná a troufám si říct absolutně debilní (pardón) dieta. Ona totiž nefunguje žádná dieta, jelikož u ní jde vždy a jen o krátkodobou (a většinou neudržitelnou) změnu životního stylu (více se dozvíte třeba ve článku: Proč jsou diety zárukou neúspěchu).

O zdravém životním stylu bych tu mohla brebentit až do aleluja. Aby to ale nebylo zdlouhavé a nudné (jako ostatně většina poučných článků o dietách), pojala bych to formou takových pravidel. Přesněji zásad nebo doporučení, kterých by se měla každá zdravá rybička, držet.

ZÁSADA ČÍSLO 1: 

Žbrundej ať máš v břiše rybník!
To je samozřejmě myšleno s velkou nadsázkou. Prostě a jednoduše dodržujte pitný režim. Pijte, když máte žízeň (to je revoluční přístup, co?! :)). Pro rybičky s kompulzivní obsesí, pro milovníky vzorečků a nebo pro ty, kteří už o přirozený pocit žízně bohužel přišli, platí obecně toto:

Váha : 15 x 0,5 => tolik litrů nesycené pitné vody byste průměrně měli vypít za den, důležitý ale je, to taky nepřehánět, všeho s mírou, jo?:)

ZÁSADA ČÍSLO 2:

Jez do polosyta…
Jezte, když máte hlad! Obecně se to má tak, že bychom se neměli jednoduše přejídat. V Čechách je zvykem jíst óbr porce a čím jsou v hospodě větší – tím tam vařej líp. Naprostej nesmysl, že jo.:) To nejjednoduší, když si nejste jisti, kolik byste měli čeho snísti (já jsem úplněj poét?!:D), je velikost vlastní ruky. V rámci jednoho jídla platí tyto porce:

  • 1 hrst – sacharidy (včetně luštěnin)
  • Na velikost dlaně – bílkoviny (maso, sýry…)
  • 2 hrsti – zelenina a ovoce – ovoce hlavně v dopoledních hodinách. Přestože obsahuje fruktózu, jde o jednoduchý cukr, na který musí mít tělo dostatek času, aby ho mohlo během dne spálit.

healthy-eating-plate-web1000Určitě jste slyšeli, že je zdravé jíst více jídel rozdělených do menších porcí v průběhu celého dne, ale to taky není úplně pravda. Obecně se sice tvrdí, že by měl člověk jíst po 2-3 hodinách. Ale, pokud jste měli vydatnější oběd a i po 3 hodinách se cítíte tak trochu jako otesánek,:) dejte si za 3,5 hodiny k svačině třeba 2 mrkve. Jestli jste naopak slupli jen něco lehčího, dopřejte si vydatnější sváču třeba po hodině a půl. Nejdůležitější je, naslouchat svýmu tělu a  jíst podle hladu a ne podle chuti a hlavně zdravě. To pak totiž nemusíte řešit ani žádný velikosti porcí.

Takže, snažte se nepřejídat, nehltat a pořádně kousat. Přemýšlejte nad tím, co jíte a nenechte se rušit ani okolními vlivy.

ZÁSADA ČÍSLO 3:

Radši trávu než-li krávu :)

Snažte se nahradit živočišné bílkoviny rostlinnými. Nejsem žádný zapřísáhlý vegetarián. Jde spíš o to, že si společnost zvykla jíst maso a masné výrobky až příliš často. Běžně si je dopřáváme, aniž nad tím třeba přemýšlíme i 3x denně. Vzhledem k tomu, jaká je celosvětová spotřeba živočišných produktů, aby to všechno rychle rostlo a bylo toho dostatek (mě osobně přijde, že je masa všude spíš nadbytek), jsou zvířata dopována různými antibiotiky a růstovými hormony, které pro náš (ani jejich) organismus nejsou vůbec zdravé.

Taková libová šunčička k sídani, kuřecí stehýnko se zeleninkou k obědu a kousek lososa se salátem k večeři se na první pohled může zdát jako zdravá strava, ale nenechte se mýlit. Koukněte, jak vypadalo kuře před 60. lety a jak vypadá to vykrmené vším možným dnes. Docela rozdíl, co? Zaměřte se na zdroj masa a kupujte vždycky čerstvé z domácích chovů, pokud možno v bio kvalitě.20100121-tows-chicken-300x205

ZÁSADA ČÍSLO 4:

Já bych si s dovolením vzal…

Takhle nějak je to v Cimrmanově pohádce O zlatovlásce. A takhle nějak to dřív bývalo se mnou a s jakýmkoliv koláčem, rohlíkem, chlebem, bagetkou, fornettkou nebo croissantem. Na pečivo mě fakt užilo. Pamatuju si, jak mi dělalo hrozné problémy ho něčím nahradit. Kromě masa jsme hodně zvyklí jíst tohle zbytečně velké množství prázdných kalorií. Jde ale hlavně o to že, pšeničné pečivo obsahuje velké množství lepku, který nám zanáší střeva a je silný alergen.

Celiakie – nesnášenlivost lepku – je totiž dalším strašákem z rodiny civilizačních chorob. Lepek se v dnešní době nenachází už jen v pšeničných a obilovinových potravinách, ale dokonce i ve zmrzlině nebo kečupu.

ZÁSADA ČÍSLO 5:

Zhluboka dýchat, vypnout prsa, břicho zastrčit!:)

Všechny předchozí zásady by ale byly polovičaté bez pohybu. Beze sportu fit a zdraví prostě být nemůžeme. Vyberte si nějakou aktivitu, na kterou si najdete čas minimálně 2x týdně. Běžte na jógu, na tenis, zaplavte si a nebo zaběhejte. Nemusíte hned vyplivnout plíce na trampolínkách jako já.:) Choďte hodně pěšky a nelezte do tramvaje, když můžete jednu zastávku dojít po svých. Zkrátka bez práce (fyzické námahy) nejsou koláče. To je stará dobrá rada, která je sice vopruz, ale platí.

A protože jste dočetli až sem, zasloužíte si malý dáreček.:) Sepsala jsem takový obecný přehled, jak by se měl člověk stravovat. Do chytré tabulky můžete nahlídnout zde.

Nakonec si zahraju na Halinu. Moje rada na závěr zní: Jestli zbytečných 15 tisíc máte, budem radši, když nám je dáte!:D A to je pro dnešek všechno, dobrou noc.

O sacharidech více zde: Karbohydráty aneb proč topit cihlami, když máte dřevo?

O bílkovinách více zde: Bílkoviny aneb ne tak rychle s tou hovězí flákotou!

O tucích více zde: Tuky aneb opravdu polnotučný článek

OBRÁZKY:

http://www.vitalityaz.com/wp-content/uploads/2013/01/no-diet.png. Vyhledáno dne: 8.12.2012.

http://www.health.harvard.edu/images/healthy-eating-plate-images/healthy-eating-plate-web1000.jpg. Vyhledáno dne: 9.12.2012.

http://static.oprah.com/images/tows/201001/20100121-tows-chicken-300×205.jpg. Vyhledáno dne: 9.12.2012.

5 komentářů k článku „Jed sem, sněd sem“ aneb zásady zdravého stravování

  1. Zdravím!
    U mě je to taky rok, rok a půl co se snažím změnit životní styl. U takové změny je mnoho překážek:

    1. Na internetu je mnoho informací, ale najít ty správné? – Jsem proto moc ráda, že existují blogy jako je tenhle, především jakorybyicka.cz je vážně úžasný blog!
    2. Okolí se vás snaží stáhnout zpátky, protože nějaká zdravá strava a nedejbože pohyb je přece blbost, že?

    Co se týče obrázku slepice a celkově masa, mě to přijde vážně hodně smutné. Ale tohle je další věc, kterou lidem nevysvětlíte. Proč by měli jíst maso třeba jen obden, ale kvalitní z bio chovů, když ho můžou jíst 3x denně a pěkně si tím zničit zdraví.

    Tak, taky jsem si trochu vylila srdíčko, ale co jsem chtěla napsat původně: Děkuji za tento úžasný blog a těším se na další články, recepty, příspěvky… :)

    • Jééé! Veronicle, moc děkujeme!!!! To vždycky strašně rády slyšíme! :) Přesně tak, mnoho informací a člověk se přestává orientovat, proto je potřeba zkoušet a neusínat na vavřínech, vzdělávat se a taky nás číst. Že jo. :D :P :D Moc děkujeme, ještě jednou, máme radost, že máte radost! :)

  2. Teda damy klobouk dolu!!!
    Je to rok co jsem zmenil zivotni styl. Vsechno to zacalo studiem odbornych praci vyzivaru a pak pokus a omyl. Skoda ze jsem nenarazil na Vas blog… usetrilo by mi to spoustu casu a omylu. Dekuji za to, ze se teto tematice venujete. Hodne stesti v novem roce preje Jarda

  3. Na tento web jsem se dostala náhodně a jeho grafická stránka mě zaujala natolik, že jsem si chtěla něco přečíst a to jsem asi neměla dělat, protože jsem se rozohnila :D u bodu číslo tři. Jak takový obrázek může člověk, který o sobě tvrdí, že rozumí určené problematice, dát na svůj blog(mluvím k obrázku kuřete). Srovnávat rok xx s rokem dnešním a tvrdit, že za to mohou hormony, ano pokud by jste si dali kuře z Brazílie, ale to je věc jiná. I když to jde s kvalitou potravin u nás s kopce, tak určité věci jako je zvíře/maso jsou hormonů, reziduí prosté. To, že už si lidi koupi křehčené maso v obrovském obchodním domě určité značky, to je věc jiná.

    • Ahoj Pájo,

      To, že maso (ne, jen kuřata) jsou dopovaný antibiotikama a hormonama je bohužel holej fakt. A to je právě ve většině případů to maso, které obecně člověk koupí v obchodních řetězcích, supermarketech apod. Pokud nejde o domácí chov nebo biokvalitu samozřejmě. Takže jsem ráda, že jsme se vlastně shodly.;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *