10. Leden 2013 0

Čočka nakyselo

cocka_na_kyselo

Čočka nakyselo je tradiční novoroční pokrm, takže už jdu sice trochu s křížkem po funuse, ale bylo mi líto neuplatnit tuhle krásnou fotku z domácího archivu, takže tady jí máte rovnou i s receptem!:)

Čočka je úžasná luštěnina plná vitamínu B9, B1, B5 a má taky hromadu manganu, fosforu a železa i jiných minerálů a stopových prvků. Je tak dobrá třeba pro „chudokrevníky“ nebo ženy v očekávání. Vitamin B9 (kyselina listová) se totiž stará o správný embryonální vývoj, mozkovou funkci a v naší stravě často chybí. Ne nadarmo vám proto babička cpala čočku do úst se slovy, že „je to zdravý!“, zatímco vám z nevinných dětských očí stříkaly slzy do všech stran (každý má své trauma z dětství, že…).:D Staří Číňani potom tuhle luštěninu využívali i jako diuretikum, na posílení krevního oběhu a funkce ledvin (Pitchford 2002; 509).

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 1 větší (manželovu/přítelovu) hrst čočky (nebo cca 50g)
  • 1 cibuli nakrájenou na drobno (1/2 do hrnce, 1/2 na osmažení)
  • vinný ocet (klidně i rýžový nebo jablečný)
  • olivový olej
  • 1 vejce natvrdo
  • kyselé okurky

Čočka se před vařením většinou proplachuje, ale já to v tomhle případě nedělám. Zbavili byste jí totiž škrobu, který je potřeba, aby vám udělala takovej ten dobrej šlem. Nemusíte ji ani namáčet, uvaří se rychle jen tak suchá. Do hrnce dejte trochu oleje a do sklovata na něm orestujte půlku cibule. Potom přidejte syrovou čočku a zalijte menším množstvím vody. Přiveďte k varu a duste pod pokličkou a pomalu přilévejte vodu dokud není čočka měkká a hustá tak, jak to máte rádi. Nakonec ji odstavte, přidejte ocet a promíchejte. Vedle na pánvičce si osmažte druhou půlku cibule dozlatova a hezky jí posypte naservírovanou čočku na talíři, doplňte vajíčkem a vokurčičkou :) a je to!

ZDROJE:

Pitchford, P. 2002. Healing with WholeFoods: Asian Tradition and Modern Nutrition; Third Edition. Berkeley: North Atlantic Books, p 470.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *