Tohle jsou jedny z mých nejoblíbenějších sušenek. Ano, přiznávám, jsem arašídovomáslová hříšnice. Určitě mě nikdy neuvidíte se lžičkou zapíchutou do nutely (eště aby jo, jsem přece zdravá rybička ;)). Zato vám s jistotou můžu říct, že burákový máslo se u mě v ledničce nikdy dlouho neohřeje. V přiměřeném množství je zdravé, výživné a má jedinečně lehce slanou chuť. Věděli jste, že arašídy jsou ve skutečnosti luštěnina? A že díky tomu na rozdíl třeba od takových lískových oříšků, obsahují skoro polovinu jejich tuků a o 6g více bílkovin? Mimo to jsou buráky bohaté na vitamíny B 3 a E, na draslík, hořčík, kyselinu listovou a díky resveratrolu jsou dobrým antioxidantem (Housová 2009). Jenom nezapomeňte, že u někoho můžou vyvolat alergii. Na sušenky doporučuju bio arašídové máslo s kousky od Alnatury.
Na 25-30 sušenek budete potřebovat:
- 150g špaldové mouky
- 70g arašídového másla v bio kvalitě
- 50g másla
- 100g třtinového cukru
- 1 vejce
- 3 špetky soli
- 1 lžička PrDoPeče
Celé vajíčko vyšlehejte s cukrem, až se krystalky úplně rozpustí. Přilijte rozpušťené obyčejné máslo i povolené arašídové a pěkně promíchejte. Pak přisypte špaldovou mouku, prdopeč i sůl a uhňácejte těsto. Z něj vyválejte dlouhého hada a nakrájejte ho na stejně velké, spíš menší kousky. Z těch užmoulejte kuličky a designově je rozplácněte vidličkou třeba jako já.:) Pečte je na 170°C v horkovzdušné nebo na 190°C v obyčejné troubě. Než pěkně zezlátnou, bude to trvat tak 10-12 minut.
ZDROJ:
Housová, J. 2009. Ořechy v redukčním úsilí. Obesity-news.cz online (URL): http://www.obesity-news.cz/?id=141. Vyhledáno dne: 9.1. 2013.
Dělala jsem přesně dle receptu a jsou výborné. Doporučuji