4. Březen 2013 0

Meruňkový rýžový nákyp s čepicí

IMG_20141119_191130Mňam! Ještě si zatlačim zpátky ty boule, co se mi udělaly za ušima a hned se pustím do receptu!:) Jestli si myslíte, že rejžovej nákyp jakožto sladké jídlo musí být zákonitě děsně nezdravej, tak vás vyvedu z omylu. Záleží totiž jen na vás, jakou cestou se k jeho přípravě vydáte. Já zvolila rýži natural, med, domácí vajíčka, bio mléko a samé zdravější varianty potřebných ingrediencí.

Na dvě porce budete potřebovat:

  • 200g rýže (natural)
  • 400ml mléka
  • plátek másla
  • 2 vejce (kdo má od babičky ať zvedne ruku!:))
  • 1 špalíček celé skořice
  • 3 hřebíčky
  • troška citronové kůry z čerstvého bio citronu
  • 1 meruňkový kompot (pro změnu od maminky)
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 pytlíčku vanilkového cukru (výborný mají v DM)
  • 1 lžíce moučkového třtinového cukru (na čepici)

Rozpusťte kousek másla, opražte na něm skořici s hřebíčky a pak koření zalijte mlékem. Přiveďte k varu, přidejte nepropranou rýži, med i citronovou kůru. Stáhněte teplotu, aby vám to všechno nevyběhlo a rýži vařte, dokud nezměkne. Mléko budete muset během vaření určitě přilívat. Já začala s 250ml a skončila skoro s půl litrem. Nezapomeňte rýži míchat, jinak by se vám mohla u dna přichytit. Rozklepněte vajíčka a dejte žloutky i bílky zvášť. Žloutky vyšlehejte s pytlíčkem vanilkového cukru a bílky se špetkou soli a lžící moučkového cukru. Slijte kompot, šťávu si schovejte na polití a vymažte si zapékací mísu troškou másla.

IMG_20141119_191030

Až se rýže uvaří a vytvoří spolu s mlékem takovou kaši (nemyslím tím ale abyste ji úplně rozvařili), odstavte ji a nechte vychladnout. Pak do ní zapracujte žloutek s cukrem a 1/3 sněhu z bílků a už můžete rozehřát i troubu – nastavte ji na 180°C na spodní i dolní ohřev. Rýže nesmí být horká, jinak by se vám vajíčko zdrclo. Potom do vymazané formy nalijte první tenkou vrstvu rýže, na ní vedle sebe poskládejte půlky meruněk z kompotu a na ní zas vrstvu rýže. To celé pak strčte do trouby a pečte cca 15-20 minut. Pak troubu nachvilku otevřete, navrch nákypu rozprostřete zbytek bílků. Udělejte mu takovou čepici a ještě dalších 12 minut dopékejte, až zezlátne.

Já si pak na talíři nákyp sypu hořkým kakaem a polévám ho šťávou z kompotu. Kdyby vás meruňky přestaly bavit, vyzkoušejte nákyp z broskví nebo švestek. Dobou chuť!:)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *