10. Duben 2013 0

Feta Saganaki

IMG_20140814_132002
Možná vám to spíš než jídlo zní jako nějaký japonský výrobce motocyklů a vůbec netušíte, co že to má společného se sýrem Feta?:) Tak vám to hned objasním..

Zavzpomínejme si na léto: feta saganaki je jedním z mnoha skvělých řeckých “mezedes” neboli předkrmů, který spojuje čerstvá rajčata, papriku, fetu, olivový olej a koření a proměňuje je v grilovanou lahůdku. Přesto musím upozornit, že Řekové se slovíčkem saganaki dělají divy. Doteď mi není jasné, kdy v klasické taverně obdržíte to, na co vám hned za chvíli dám recept. Často totiž musíte výslovně upozorňovat, že máte na mysli “to s rajčaty,” abyste neobdrželi překvapení ve formě lepšího obalovaného smažáku ze sýru typu graviera. To je co?! Pokaždé musím v Řecku vysvětlovat, že nechci smažený sýr, ale sýr v rajské omáčce, takže jestli někdo tuhle problematiku znáte a víte, jak se s tím poprat, budu vám neskonale vděčná, když mi ji objasníte!:) Nevěřícím Tomášům doporučuju zadat si do googlu heslo saganaki, nechť se sami přesvědčí.;)

Na tuhle fantastickou dobrotu budete potřebovat:

  • 1 fetu (výborná je od firmy Kolios v bio kvalitě)
  • 1/2 cibule
  • 1 červenou kapii
  • 1 bílou papriku
  • 1 stroužek česneku
  • 8 rajčat
  • 1 chilli papričku (nemusí být)
  • provensálské koření
  • olivový olej

Recept je sám o sobě hrozně jednoduchý, což je super, pokud jste zrovna v siestovém režimu a do složitého kuchtění se vám moc nechce.

Nejprve si v rendlíčku nechte zesklovatět cibulku na kostičky. Přidejte na kolečka nakrájených pár kousků papriky (zbytek si schovejte na ozdobu do trouby pod gril) a spolu s cibulí ještě chvilku orestujte. Pak přihoďte všechna rajčata, jak jinak než na kostičky, propasírovaný stroužek česneku a povařte asi 10 minut, než se trochu vyvaří voda. Pokud milujete chilli a ostřejší jídla, přidejte nadrobno nasekanou chilli papričku. Osolte a opepřete.

Zapněte si v troubě horní gril. Do zapékací mísy dejte doprostřed celou kostku fety a kolem ji zalijte rajčatovo-paprikovou omáčkou. Celou fetu posypte provensálským kořením, pokryjte zbytkem plátků paprik, zalijte trochou olivového oleje a dejte na 10 minut pod gril. Až se sýr s paprikami trošku ogriluje, misku vyndejte a servírujte třeba s celozrnnými bagetkami s česnekem a olivovým olejem. Je to labůžo!;)

IMG_20140814_133802

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *