Cože, kuba? Vždyť přece nejsou Vánoce! No prááááávě! Už mě nebavilo zase čekat celý rok na 24.12, a tak jsem se rozhodla nabourat všechny svoje stereotypní zvyklosti!:) Kubu mám totiž hrozně ráda, celej rok na něj vzpomínám… až mě jednoho dne napadlo, že proč bych si ho teda vlastně nemohla dát i na jaře? No jo no, některý důležitý a přitom jednoduchý věci holt někdy docházej člověku pomalejc, než by čekal.:) Jako variantu k běžným pšeničným krupkám jsem ale tentokrát vybrala kroupy ječné. Ječmen je dnes totiž pod mírně totalitní vládou pšenice tak trochu opomíjená obilnina a to přesto, že má spoustu vitaminu B, E a stopové prvky jako je mangan a selen. Navíc skvěle chutná a jeho krupky jsou větší a tím pádem se líp chroupou. Pro ty, co občas rádi zakousnou nějakou tu drůbeží nohu jsem pro jistotu dodala i pečené kuřecí stehno a můžu vám říct, že z toho vznikla fakt skvělá kombinace, s jejímž opakováním teda do příštích Vánoc rozhodně čekat nebudu.
Na dvě porce budete potřebovat:
- 2 kuřecí stehna
- 1 hrnek ječných krup (můžete je dopředu namočit)
- 1 hrst sušených hub (namočených ve vodě)
- 5 stroužků česneku
- olej
Nejdřív si předehřejte troubu asi na 180° a dejte do ní péct stehna, která potřete dvěma rozmačkanými stroužky česneku (můžete je trochu podlít vodou nebo vývarem, pokud nějaký máte). Nechte péct dozlatova asi 45 minut, uvidíte sami, jestli už je maso hotové. Mezitím si v „houbové“ vodě (můžete ji ještě rozředit) uvařte kroupy. Co se způsobu vaření týče, nejlepší je řídit se návodem na obalu. Někdo ječmen namáčí, někdo ne… třeba já to nedělám a vařím ho zhruba 15-20 minut. Kroupy jsou potom totiž ještě pořád trochu tvrdé, pěkně křupou a to mám moc ráda.:) Takže má rada zní; v průběhu vaření zkrátka ochutnávejte a uvidíte. Pokud už máte ječmen tak akorát a je v něm stále voda, tak ji zceďte a potom přidejte houby, rozmačkaný česnek a ještě to celé hoďte na chvíli na pánvičku, aby se to všechno pěkně provonělo. Nakonec můžete kubu ještě na chvíli šoupnout do mísy pod kuře a nechat dopéct společně. Uvidíte, že to bude bájo!:)
PS: Jana tvrdí, že se do kuby přidává majoránka. Jenže taky do svýho bramborovýho salátu přidává celer a petržel, takže já jí samozřejmě vůbec neberu vážně!:D Každopádně kdo máte tuhle bylinku rád, tak si jí tam klidně přidejte.;)
Z ječných krup jsem uvařila šoulet: uvařené bílé fazole plus uvařené kroupy, cca napůl- majoránka, česnek, sůl a šup s tím do trouby. Možno přidat olivový olej nebo sádlo a škvarky nebo nějakou živočišnou bílkovinu- pečené kuře, kachnu, husu, i ten prorostlý upečený bůček by se občas dal.
Kubu si udělám určitě taky.