Na prvomájový oběd jsme s drahou polovičkou zavítali do restaurace Botanic v Olbrachtově ulici na Budějovický. Protože jsme tu ale delší dobu nebyli a jídlo bylo stejně perfektní jako před lety, řekla jsem si, že by byla škoda nenapsat na Rybičku zas nějakou tu pěknou recenzi.:)
Upřímně a samozřejmě velmi (su)objektivně řečeno :) si neumim v Praze vybavit o mnoho víc útulnějších a romantičtějších restaurací, s příjemnou obsluhou a skvělým jídlem za ceny, při nichž si vybere chudší student (během týdne, mají denní menu) i bohatší manažer, přičemž oba určitě udělaji na svůj případný protějšek výborný dojem a nebo jen dobře nasytí svá bříška.
Od naší poslední návštěvy Botanic proběhl… no dobře, spíš se důkladně prošel, rekonstrukcí. Myslim totiž, že se fakt povedla! No, co řikáte?:)
Pokud máte rádi prosklené, možná si troufnu říct malinko neosobní restaurace, kde je spoustu světla s výhledem na okolí, protože je na co se dívat, nebude se vám tu třeba až tak líbit… Jestli ale máte rádi, tak jako já, intimčo, kde na vás už na první pohled dýchá pohoda snoubená s dobrým vkusem a smyslem pro harmonii, jste na správném místě. Žádná snobárna, ale stylovka s puncem elegance a pohodou domova. To je Botanic.
A teď to hlavní. Jídlo! Jsem mlsná jako koza, a protože velmi neskromně přiznávám, že fakt dobře vařim,:) jsem jako zákazník asi náročná a občas i dost otravná. Tady mi ale prostě bez výhrad chutná. V minulosti jsem tu měla salát z rukoly, rybí talíř s krevetama, tuňákem a lososem se smetanovo-jasmínovou rýží a o Vánocích šnečí menu. Les Escargot de Bourgogne přímo miluju! Přítel si sem nedávno zašel na steak a taky si na něm moc pochutnal. A co jsme baštili teď?
Jedním slovem, MŇÁM!
Polévka se nekonala, panžto bych pak nesnědla hlavní jídlo a navíc… radši si dám na závěr spíš nějaký ten dezert (no jo, jednou za čas si i zdravá Rybička vyhodí z kopejtka!:).
Dala jsem si mořského vlka marinovaného v kokosovém mléce a olivách s jasmínovou rýží se zeleninou a čerstvým koriandrem za 295 Kč a můj nejmilejší doprovod ledový salát s caesar dresingem s kuřecími srdíčky a krutony z denního menu za 95 Kč. Obě jídla byla vynikající. Ježiš… Teď to vypadá, že si chudák utrhnul od pusy, abych se já mohla rozšoupnout! …Hm.. tak to nebudem rozmazávat, jo?:D
Doufám, že mě neukamenujete, ale salátek jsem nestihla vyfotit v použitelném stavu – Jarmil se na něj hned vrhnul (v rámci zachování minimálního soukromí jsem se rozhodla jméno opět trošku pozměnit).:) Nicméně to nebyl vlastně salátek, ale pořádný salát, že ho můj milý nakonec ani nedojedl. Kam se na tenhle caesar široko-daleko hrabou… tsss a s kuřecími srdíčky?:) Vaří tu vážně famózně a z čerstvých ingrediencí, to se totiž pozná!
K hlavnímu chodu jsme si dali skleničku rozlévaného Chardonnay. To je taky fajn věc. V Botanicu mají i rozlévané víno docela dobré, rozhodně nadprůměr jiných restaurací. Jediné co mě mrzí je, že tu nenalévají vodu z kohoutku.:( Nejde mi ani tak o cenu, jako spíš o to, že nemám prostě ráda vodu, která kdovíjak dlouho sedí někde na světle nebo kdovíkde v regále… K čerstvému, dobrému jídlu by bylo prima mít možnost dostat i obyčejnou čerstvou vodu.
Ach, ta myčka!
Teď budu asi chvíli ošklivá a doufám, že mi v Botanicu příště nebouchnou dveřma před nosem. Jediná věc, která mi ale fakt vadí a dokáže zkazit i perfektní jídlo je, když skleničky na vodu smrdí myčkou (rybí Bůh je mi svědkem, že Botanic neni jediná restaurace, kde se mi to stalo). Skleničky na víno byly v pohodě (naštěstí) a to podle mě proto, že je narozdíl od těch na vodu leští utěrkou, aby se krásně blýskaly.
No ale, znáte to? To je takový ten pach „ex post“, který v samotné sklenici není cítit dokud do ní něco nenalijete. Občas se nám to doma bohužel taky stává a nenávidim to. Jasně, nejjednodušší je, říct číšníkovi, ať vám ji vymění, ale: 1. pomohlo by to? a za 2. ne vždy se chce člověku tak nějak prudit obsluhu. Každopádně by se to v dobré restauraci stávat prostě nemělo…
A teď už zase budu hodná, jo?:) Dezert jsem chtěla vyzkoušet nějaký nevšední, takže jsem si dala krém z mascarpone s jemným mangovým pyré za 80 Kč. Mňam! Mango mám moc ráda, i když ho tady bylo docela dost… teda takhle. Ono bylo docela dost toho celého dezertu a můj milý mě v něm jako správnou rybičku nechal náležitě vykoupat, takže už jsem ho nedojedla…
Shrnuto, podtrženo!
V Botanicu se nespálíte (když to napraví s tou kohoutkovkou a skleničkama na vodu, bude to bomba;))! Krásné prostředí, čerstvou, což pro mne v mnoha ohledech znamená i zdravou, domácí kuchyni i příjemný personál s šikovným kuchařem, tu určitě objevíte. Jestli jste na saláty, ryby, pořádný kus poctivého masa či sladký dezert, myslím, že si tu pochutnáte. Jestli jste na UHO (Univerzální Hnědá Omáčka – terminus technikus menzus :)) se šesti, tak nás prosimvás nečtěte a radši sem nechoďte, byla by toho pro vás škoda!:D
Ale nééé! Rybičky, vy takový nejste a my vás přece máme rády, dyť to víte!:)
Pozitiva Botanicu:
- čerstvá a sezonní nabídka skvělých jídel
- milá obsluha, ráda poradí
- útulné, stylové a nekuřácké prostředí
- zahrádka
- kvalita jídel převyšuje cenu
Negativa Botanicu:
- nep(r)odávají kohoutkovou vodu
- sklenice na vodu byly cítit myčkou
- kdo vyloženě upřednostňuje soukromí, chtějte stůl někde v rohu nebo bokem. Zasedací pořádek uvnitř restaurace je „družící-jižanský“, tzn. stolečky jsou vcelku blízko u sebe jako třeba v kavárně (viz obrázky).
Zajímavá recenze, jdu se podívat na stránky