19. Červen 2013 0

Chřestová polévka

obrázek 2
Jasně, chřestová sezóna je už dávno v plném proudu. Jenže Voranžová nějak otálela, a tak se až dneska vydala do holešovické tržnice pro čerstvej svazeček. Vlastně, svazek… protože na polívku jsem spotřebovala jenom jeho půlku. Nutno dodat, že jsem vařila zase pro dva, takže jestli budete hostit víc hladových krků, použijte určitě celý. Chřest je báječný nejen proto, že obsahuje hodně vody, díky které se v něm drží spousta minerálů (K, Mg, Ca, Zn, P, Fe), ale je taky zdrojem kyseliny listové (100 g chřestu vám dodá 37% DDD), vitamínu C a B i betakarotenu (Astl 2009, 98).

Na půl hrnce polévky budete potřebovat:

  • 10 pěkných zelených chřestýšů! :P :)
  • 1 větší šalotku
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku (bez vnitřního klíčku, který je hůř stravitelný)
  • 0,5 l zeleninového vývaru (nebo kostičku bujonu bez éček)
  • pepř a sůl
  • 1 lžičku smetany
  • a pár hoblinek parmesanu na ozdobu

Pokud nemáte úplně mlaďoulinké zelené chřestové výhonky, musíte je od půlky dolů oloupat a seříznout trošku konečky, které jsou dřevnaté (bílý se loupe vždycky). Vršky – špičky u tohohle receptu taky odkrojte, panč je budete vařit zvlášť. Zbyde vám tak jen střed stonku, který nakrájejte na menší kousky spolu s cibulkou i česnekem na menší kostičky.

Pan chrest

Na lžičce ghee nechte zesklovatět cibulku a trošku česnek, který k ní přihoďte pozdějc, ať vám nezhořkne. Pak přisypte chřest, společně všechno chvilku opečte, zalijte půl litrem zeleninového vývaru, přiveďte k varu a vařte cca 15 min.

Vedle toho ještě postavte na vodu v malém rendlíku s trochou soli a pár kapkami citronu a na pařáčku v něm do „křupava“ napařte špičky chřestů (cca 10 min).

Jak chřesty v polévce změknou, celý obsah hrce rozmixujte. Odstavte z plotny a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Do talíře pro ozdobu nainstalujte špičky chřestu, pár hoblinek parmazánu a já nakonec vždycky cmrndnu ještě lžičku smetany.

TIP: Díky rádám Radka Šubrta teď budu občas dělat chytrou.:)) Víte jak se to dělá, když chcete do talíře hezky na střed naaranžovat ozdobu, tak, aby vyčuhovala právě nad hladinu? Vykrojte si krutonek třeba z toustového chleba (podle toho, co se vám k jídlu nejvíc hodí) a ten zalijte okolo polívkou i trošku přes a na něm to pak všecko postavíte! To je vychytávka, co?:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *