4. Červenec 2013 6

Citroňák

obrazek-24-jk

Takže prosimvás, je to, co vidíte na obrázku koláč nebo dort?! Protože debatou na toto téma jsme s Janou strávily několik dlouhých okamžiků a nakonec jsme se shodly, že se neshodneme.:) Já mám za to, že je to koláč, Jana zase že dort a nejmenovaná třetí strana  v rámci udržení přátelských vztahů diplomaticky prohlásila, že je to prostě „zákusek“!:D Ale ono je to vlastně asi jedno, protože nejdůležitější informací, jak už napovídá sám obrázek, je samozřejmě to, že citroňák je zkrátka hrozně dobrej, zdravej jak jen něco sladkýho může být a taky děsně jednoduchej! Na přípravu korpusu vám stačí rozrdcený sušenky a na náplň zase pudink rozdělaný ve vodě, takže výsledek je i krásně lehoučkej a osvěžující. Rozplyne se vám na jazyku jako obláček. Při zvláštních příležitostech ho můžete dozdobit šlehačkou, dát na něj trochu zakysané smetany nebo poctivýho jogurtu (třeba Hollandia). A jak na něj?

Na přípravu budete potřebovat:

Na korpus:

  • 1,5 balení máslových sušenek (dobrý jsou třeba od Alnatury máslové celozrnné, nemají žádný aditiva)
  • 50 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 1,5 vanilkového nebo citronového pudinku
  • kůru a šťávu z jednoho bio citronu
  • 750 ml vody
  • 5 lžic moučkového cukru

Na ozdobu: (samozřejmě jen pro výjimečné příležitosti ;)

  • 1 smetanu na šlehání

Rozdrťte sušenky v robotu nebo igelitovém pytlíku obaleném utěrkou a spojte je rozpuštěným máslem. Hmota nemusí být úplně jednotná, může se trochu sypat, protože až jí vytlačíte na dno dortový formy a strčíte do lednice, ztuhne a bude krásně držet. Takže… sušenky nasypte do dortové formy, vytlačte je po dně a okrajích a dejte chladit. Mezitim si podle návodu na sáčku připravte pudink z vody (radši jí dejte míň, přidáte ještě šťávu). Nastrouhejte do něj kůru z citronu, přidejte šťávu podle chuti a oslaďte moučkovým cukrem. Až bude pudink hotový, nechcte ho odstát a prochladnutej ho potom vlijte do formy na korpus ze sušenek. Celou tu dobrotu strčte do lednice a nechte chladit přes noc nebo aspoň na pár hodin. Nakonec si těsně před podáváním ušlehejte šlehačku a servírujte s malým (rybičky můžou jenom maličkej :)) kopečkem.

P.s. co se ovocný variace týče fantazii se meze samozřejmě nekladou. Výbornej je třeba taky „pomerančák“.:)

Citronak_pomerancovy

6 komentářů k článku Citroňák

  1. Výborné, také jsem vyzkoušela. Ještě mám jeden takový receptík ozkoušený – https://www.youtube.com/watch?v=zRVk2Ks_B9Q

  2. Prosím, pozreli by ste sa trošinku na moju otázku z 6.července ? Ďakujem.

  3. Včera som videla rozhovor s Teal, páčila sa mi hlavná /v bielom/ osôbka, vkusné oblečenie, šarmantný a úprimný komen.
    Pozriem si to tu detailnejšie, ale na začiatok ak viete prosím, poraďte.
    Starší človek ak stratí /či už po chorobe alebo../ svalovú hmotu, teda schudne, ako má znovu nabrať kilečká, aby sa necítil ako vyžmýkaný citrón. Ktoré potraviny z našich končin , lebo nie som zástancom dovážaných, sú výživovo vysoké ? Ďakujem.

  4. Zkusil jsem a je to chutné a osvěžující.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *