14. Srpen 2013 3

Krémová česneková polévka s quinoou

1156210377Umíte si představit tipische austrische knoblauchsuppe bez hromady šlehačky a jíšky a přesvědčit doma vaši drahou polovičku že i tak, to bude naprosto orgazmický chuťový zážitek? Ha! Jestli umíte, nepřekvapím vás. Jestli ne, kupte paličku českého štiplavého česneku, mléko, quinou a pusťte se se mnou do vaření. Česnek je plný minerálů (Se, Zn, Fe, I, Ca…) a skvělou prevencí v období chřipkových epidemií nebo i nemocí bakteriálního původu, protože obsahuje aliin. Látku, z které vzniká alicin a ten je silným přírodním antibiotikem.

Co budete potřebovat:

  •  7 stroužků česneku
  •  kousek másla
  • 500ml bio mléka
  • čerstvou petrželku
  • lžičku sušeného zeleninového vývaru z ekologického zemědělství (třeba z DM)

Na másle na chvilku opražte pět na jemno nasekaných stroužků česneku tak, aby vám nezhořkly. Zalijte je mlékem, přiveďte k varu a jakmile by vám mělo mléko vyběhnout, teplotu stáhněte. Přisypte quinou a občas promíchejte, ať se u dna nepřichytí. Za cca 10 minut bude quinoa vařená a polévka jí trochu zhoustne i bez přidané moukové jíšky. Přisypte lžičku sušeného zeleninového koření a dobře promíchejte. Na závěr přidávám ještě dva propasírované stroužky, aby polévku svou vůní i chutí znovu oživily a byla silnější a hrstičku nasekané hladkolisté čerstvé petrželky nebo řeřichu.

OBRÁZEK:

http://www.holidaycheck.de/vollbild-Il+Giardino+Knoblauchsuppe+Restuarnt+Il+Giardino-ch_ub-id_1156210377.html. Vyhledáno dne: 19.3.2013.

3 komentáře k článku Krémová česneková polévka s quinoou

  1. Dostal jsem se na Vaše stránky při hledání jaterní kůry Dr. Clarkové a jak ji krásně popisujete, určitě ji vyzkouším :-) Pak jsem si všiml, že vaříte z quinoi a jestli mát ráda přírodu, zkuste si přečíst tenhle článek http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/quinoa-svizelny-zazrak-z-polopouste

    • Luďku, to je úplně úžasně zajímavej článek!!! Moc děkujeme za odkaz! :)

      Je strašně důležitý přemejšlet o tom, co jíme. A je moc hezký vidět, že lidi zajímá i co se děje s potravinama před tím, než nám skončí na talíři. Akorát, když se nad tím pak zamyslím, musel by se z toho člověk časem asi zvencnout…když nemá možnost pěstovat si potraviny sám…ono je to holt v dnešní době hodně o byznysu.. A proto nesmíme klesat na mysli a začít každý sám u sebe, jenom tim dokážeme něco skutečně změnit.:)

      Mějte se krásně!

      • Řešením je podpora lokální ekonomiky. Jsou to paradoxy když u nás lidé nemají práci a dováží se potraviny přes půl planety. A jaktože se takový daleký dovoz vůbec vyplatí? On je to jistě byznys, ale pro koho hlavně a jeho vedlejší následky platíme nejen v kvalitě současných potravin všichni. Je spousta témat, kde je potřeba si klást ty správné otázky :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *