13. Říjen 2013 3

Nepečené datlové řezy s goji a domácí čokoládou

IMG_9117

Tak jsme s Janou tak trošku propadly nepečenýmu pečení, tzv. raw dezertům. Je to totiž neuvěřitelně zábavný matlání a mixování všech možnejch dobrot, u kterýho se celou dobu dost bojíte, jak to nakonec dopadne, ale výsledek je ňákym zázrakem vždycky skvělej! Co víc, díky sušenýmu ovoci neni tyhle dobroty vůbec potřeba sladit, takže jsou fakt ultimátnim zdravym mlsáním (i tady je ale potřeba vopatrnost, přece jenom je to pořád „sladkost“ a jak sušený ovoce, tak ořechy jsou dost velkou kalorickou bombou!). Já tyhle řezy používám jako takový svoje podomácku vyrobený müsli tyčinky, když potřebuju rychlej přísun energie a nebo když mě honí neskutečná mlsná.;)

Recept se co do ingrediencí trošku špatně popisuje, protože je to všechno tzv. od voka. Na druhou stránku tady prostě nemůžete udělat žádnou chybu. Příjde vám, že je hmota moc hustá, řídká, moc sladká… koukněte se po kuchyni a přihoďte cokoli, co vás cvrnkne do nosu. Kdyžtak to pak můžete svést na mě!:D Recept, kterej jsem použila já a jehož výsledek vidíte na obrázku, najdete pod „hmotou.“ Snažila jsem se množství odhadnout na hrsti. Návrhy na doplňkový nebo alternativní ingredience jsou hned pod tím.

Co budete potřebovat:

Na hmotu:

  • alespoň 1 pytlíček datlí (namočte je na pár hodin do vody)
  • 2 hrsti goji (namočte je spolu s datlema)
  • 2 hrsti kešu oříšků
  • 1 hrst mandlí
  • 1/2 hrsti lískových oříšků
  • 1 hrst ovesných vloček
  • 1 lžičku chia semínek nebo chia mouky
  • sojové/rýžové/mandlové mléko

Co tam eště můžete všechno nacpat:

  • lněné semínko
  • koření (skořici, hřebíček, kardamon…)
  • vlašské/pekanové/makadamové ořechy
  • kokos
  • mák

Na domácí čokoládu:

  • cca 2 lžíce kokosového oleje (moc dobrej a za prima cenu maji třeba tady)
  • 1 lžička medu (nemusíte ho dávat vůbec)

Základem je udělat si těstíčko z datlí a goji, takže je naházejte do robotu a vypracujte z toho kompaktní hmotu. Dejte do mísy stranou. Potom nasekejte všechny druhy ořechů a teď záleží, jak moc máte rádi, když vám něco křupne pod zubama. Já osobně to mám ráda moc, takže můj postup byl následující: kešu jsem rozmixovala hodně na jemno, zatímco mandle a lískáče jsem nechala na větší kusy. Přidejte oříšky k datlovýmu těstíčku, přimíchejte vločky a chia. Nakonec přilijte trochu rýžovýho nebo jakéhokoli mlíka (klidně i vody). Chia semínka se díky tomu nafouknou. Výsledná konzistence by měla bejt lepkavá a tak akorát hustá, aby vám šla rozetřít na rovný dno větší obdélníkový misky. Takže ano, modří už vědí, následující krok je rozetřít těstíčko na dno nějaký větší misky, kterou následně strčíte asi na půl hodinky do mrazáku.

Tak, a teď ta čokoládová poleva! V plecháčku si na nízkým plameni rozpusťte kokosový olej. Pozor, nenechte ho moc zahřát! Stačí jenom aby se roztekl. Potom přimíchejte kakao a med a je to.:) Vyndejte svojí datlovo-goji-kešu-mandlovo-ovesno-chia hmotu :D z mrazáku a přelijte svojí právě vyrobenou čokoládou. Celý tohle veledílo potom skladujte v mrazu, vytáhněte ho vždycky těsně před mlsáním a krájejte si ho na malý řezy.

Máte chuť i na jiný raw recepty? Tak tuhlenc máte inspiraci!;)

IMG_9122

3 komentáře k článku Nepečené datlové řezy s goji a domácí čokoládou

  1. Vypadá to opravdu velmi chutně :) Nemám doma nepražený kakaový prášek, ale zkusila bych místo toho Caro. Chytne to asi spíš kávový nádech, ale to by nemuselo vadit. Zkusím :) Díky za tip!

  2. Vypadá to moc chutně.

  3. Zajímavý recept,ale skladovat budu jen v lednici na mrazáku bych na to zapomněla.

Napsat komentář: Jana Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *