Chystají se další Inovační jednohubky v mojí čupr práci, a protože budeme zase připravovat občerstvení, vymýšlíme, co budeme servírovat. Tentokrát jsem si dala za úkol, že přesvědčím všechny přítomné, že červená řepa, špenát a vůbec samý takový speciální, vyloženě manažerský plodiny, jsou prostě děsně bezva. Třeba zrovna řepa je nejenom báječnou zeleninou do tohohle krušnýho podzimního počasí, protože je plná zdravejch škrobů, ale ještě je taky výborná na dobrou krvetvorbu nebo funkci jater. Má hodně křemíku, tudíž podporuje pružnost tkání a cév a je prostě dobrá!:) Takže hurá na manažery, držte mi palce prosim!;)
Na misku pomazánky budete potřebovat:
- 2 bulvy vařené/pečené červené řepy
- 1 lžičku sojanézy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1-2 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- hrst slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
Řepu si na pomazánku můžete buďto rovnou koupit v obchodě už předvařenou (v takových těch vakuovaných pytlících, většinou balených po čtyřech bulvách). Nebo si čerstvou třeba z trhu můžete uvařit ve vodě s lžící octa (používám bio jablečný), případně upéct v alobalu v troubě na 200°C na horní i spodní ohřev po dobu cca 1-1,5 hodiny podle velikosti řepy.
Na samotnou pomazánku už jen stačí řepu nastrouhat, přihodit k ní osmahnutou cibulku nakrájenou na jemné kostičky, prolisovat česnek nebo dva, přidat sojanézu, bílý jogurt, trochu slunečnicových semínek a dobře promíchat. Pak už jen dochuťte solí i pepřem a voilá zdravý „hanácký salát“ máte na světě. :D
Ta pomazánka vypadá delikátně. Pravdou je, že takto upravenou červenou řepu jsem ještě nezkoušel, ale přidávám si tento postup do pořadníku :)
Tak doufám, že bude chutnat! ;)
Dělám pomazánku ze syrové řepy,moc mě chutná a je velmi snadná.Navíc jsem ji našla na internetu:1 syrová řepa -nastrouhat,přidat 3 lžíce tatarky(dávám sojanézu),2 stroužky česneku,sůl a pepř podle chuti -eňo,ňůňo bašta.
Já teda nevím…ale po uvaření a zatavení řepy do pytlíku už z ní moc zdravých látek nedostanete….
zkuste vymyslet pomazánku z čerstve oloupané řepy….tento recept u mě propadá
Dobrý den, Jarko, tak si tu řepu právěže uvařte normálně ve vodě s trochou solí a octa jako já!:) Jestli nevěříte řepě v pytlíku, která je tu spíš jako varianta pro ty, kteří třeba nemají čas a přesto mají chuť na zdravější pomazánku. Navíc, víte, že se dá koupit i taková, která je zatavená bez konzervantů (například v Bille je v ní jen sůl)? A že vařená řepa, je stejně dobrým zdrojem živin jako ta syrová?;)
Barevná, vitamíny a minerály nabitá mňamka! Jen jsem místo slunečnicových semínek „omylem“ dala dýňová a spíš, než pomazánka mi z toho vyšel salát:o) Ale chuťově výtečné. Vyzkoušejte!:)
Miluju červenou řepu!! Tohle budu muset stopro vyzkoušet:) mňam:)