Nóóó, takže už je prej konec října nebo co a tak je načase uvařit si něco správně (pod)zimně hřejivýho, co řikáte? Tahle fazolová dobrota opět pochází z dílny Yotama Ottolenghiho (ne, neptejte se mě, jak se to jméno má vyslovovat!:D), kterej jí originálně nazval „Míchaný fazole se spoustou koření a libečkem“ a já jsem se s ní minule pokoušela ohromit svoje nadřízený. Tvářili se spokojeně, tak snad to nedělali jenom jako.:D
Tohle jídlo je díky luštěninám úžasně bohatý na bílkoviny a kombinace římskýho kmínu, kardamomu, kurkumy a zázvoru je pak takovou trochu zahřívací bombou. Navíc má všechno tohle koření blahodárné účinky na trávení (no, myslim, že ta kombinace s fazolema tady asi nebude náhodná…:D) a v poslední době se taky hodně skloňuje ve vztahu k prevenci rakoviny.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- cukrový hrášek (mražené kuličky nebo celé lusky)
- čerstvé fazolky
- edamame (čerstvé mražené sojové boby maj je třeba v Japa shopu)
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 plechovku rajčat v konzervě
- 1/2 lžičky římského kmínu, kurkumy a koriandru (pokud nemáte mletý, rozdrťte to všechno ve hmoždíři)
- 1 žičku kardamomu
- 1 lžičku najemno nasekanýho čerstvýho zázvoru
- 1 lžičku třtinového cukru
- špetku mletého hřebíčku
- olivový olej
- sůl a pepř
- čerstvý koriand/libeček na ozdobení
Na rozpálenym oleji orestujte najemno nakrájenou cibulku do sklovata, pak přidejte nasekaný česnek a ještě tak minutku míchejte, aby se rozvoněl. Za stálýho míchání zajilte 2 lžícema rajčatovýho pyré, ke kterýmu přisypte všechno koření včetně zázvoru, soli a pepře a asi další minutu provařte. Potom přidejte rajčata z konzervy, všechny fazole, fazolky a hrášky, lžičku cukru, pořádně promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte na menším ohni tak 15-20 minut nebo prostě tak dlouho, dokud nebudou fazolky (nebo hráškové lusky pokud je máte) měkký, ale zároveň pořád trošku křupavý. Než budete tuhle kořeněnou dobrotu podávat, tak do ní eště na poslední chvíli můžete přimíchat čerstvej koriandr nebo libeček. Mňam!:)
Mňam! Jakožto masožrout jsem vyměnila ty záhadné boby za masové kuličky z mletého hovězího a vůbec to nepotřebuje přílohu! To koření je fantazie. Díky.
Fazolky na první pohled na fotce vypadaly jako housenky :) mňam :)