30. Říjen 2013 1

Quesadilla se špenátem, fetou, olivami a cuketovo-fíkovou salsou

obrázek 3[1]

To jsem takhle byla minule nějaká trochu nemocná a nevěděla, co by roupama, takže jsem samozřejmě co? Experimentovala v kuchyni! Vykouzlila jsem tuhle pseudo mexickou/italskou/řeckou quesadillu, která je prostě… fakt moc dobrá!;) Salsa s fíkama je neskutečně univerzální a můžete jí použít i ke spoustě jiným jídlům. Funguje třeba jako báječná náplň do špenátových palačinek (když ho trochu rozmixujete přímo do těsta takhle) nebo jako sladký chutney k masu.

Na dvě bomba přeplněný quesadilly budete potřebovat:

Na quesadillu:

  • 2 tortillové placky, můžete si udělat ty naše ;)
  • 1 masité rajče
  • 2 hrstě čerstvýho špenátu
  • hrstku černých oliv
  • 80 g sýru feta (v Bio kvalitě dělá např. Kolios)
  • olivový olej

Na salsu:

  • 1 cibule
  • 4 sušené fíky
  • 1 malá cuketka
  • balzamiková redukce
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

V tomhle receptu už se počítá s tim, že máte placky hotové. Buďto jste si je koupili nebo udělali a proto si jen nakrájejte sýr na tlustší plátky, stejně tak i rajče, ale pozor, to bez semínek, jinak budete mít tortillu zbytečně mokrou. Opláchněte špenát a olivy rozřízněte na podélný poloviny.

Placku potřete trochou olivového oleje a dovnitř na jednu polovinu rozprostřete špenát, na něj dejte plátky fety, rajčat a oliv a zase je zakryjte listama špenátu. Placku přehněte a dejte zapéct na plech vymazaný ještě kapkou olivového oleje na 150°C na cca 10 minut na horký vzduch.

Zatímco se tortilla peče, stihnete udělat salsu raz dva, jen musíte nakrájet cibulku na kostičky, cuketu na proužky a fíky na menší kousky. Na olivovém oleji pak nechte cibulku zesklovatět, posléze k ní přihoďte cuketu a fíky a všechno pěkně opečte. Na závěr zakápněte balzamikovou redukcí, osolte a opepřete.

Hotovou quesadillu pak už jen rozřízněte na čtyři trojúhelníčky a podávejte se salsou a zakysanou smetanou. Olé!:)

obrázek

1 komentář k článku Quesadilla se špenátem, fetou, olivami a cuketovo-fíkovou salsou

  1. Zajímavý recept, určitě vyzkouším :)

Napsat komentář: Jana Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *