Néééééé, syrové šílenství pokračuje a tohle je neskutečně dobrýýýý! A hádejte, kdo si tuhle nádheru udělal sám sobě k narozeninám?!:) Teda ne, že by mi nikdo neudělal dort, ale v rámci měsíce Ryby vs. mlsná jsem musela přijít s nějakou bezcukrovou alternativou a upřímně řečeno nevim, jestli teď už nebude altrenativou spíš všechno to ostatní…;)
Musim se přiznat, že i tenhle recept je tak trochu obšlehnutej z mýho oblíběnýho blogu My New Roots, nicméně snažila jsem se bejt kreativní aspoň s tim lesnim ovocem, nó.
Základem tohohle zázraku jsou kešu oříšky a kokosovej olej, což vede ke dvěma zásadním informacím:
1) Je to docela nákladná sranda, ale stojí to za to! Jednou za čas je prostě potřeba do sebe náležitě zainvestovat!:D
2) Syrový, neboli „raw“ dorty a koláče jsou díky ohromnýmu množství ořechů obecně hodně těžký. Bude vám proto stačit fakt jenom kousíček a tim pádem taky jen malá dortová forma o průměru max. 20 cm (já mám 18 cm).
Jako všechny raw dobroty je i tenhle cheesecake úplně bez cukru, takže je pro rybičky jako dělanej. Co se ovocnýho provedení týče, tak fantazii se opět meze nekladou. Původní recept je malinový, ale můžete použít jakýkoli jiný bobule a nebo je rovnou všechny smíchat tak jako já.;)
Na 1 malej ale krásnej dortík budete potřebovat:
Na korpus:
- 1 hrnek mandlí (namočených přes noc)
- 1 hrnek datlí (namočených přes noc)
Na krém:
- 1,5 hrnku kešu oříšků (pozóóóór… Namočených přes noc!:D)
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
- šťávu z 1 citrónu
- lesní ovoce (pokud máte mražený, nechte ho pár hodin venku) + nechte si část na ozdobení
Nejdřív si připravte korpus. V robotu rozmixujte namočený datle s mandlema na hrubost, která vám nejvíc vyhovuje. Já mám v jídle ráda kousavý kousky, tak jsem to s tím mletím moc nepřeháněla. Ideální konzistenci poznáte podle toho, že vám vzniklý těstíčko drží pěkně u sebe a tak ho vezměte a rovnoměrně vytlačte na dno dortové formy.
Mezitim si na nejnižším plameni rozpusťte kokosový olej a rychle ho prošlehejte s medem/sirupem. Robota umyjte a hoďte do něj všechny ingredience na krém kromě ovoce. Mixujte a mixujte a mixujte a mixujte… a mixujte až budete úplně umixovaný do jemný konzistence. Potom odeberte asi 2/3 krému a stěrkou se ho pokuste co nejrovnoměrnějc nanést do formy na korpus. Celej dortík strčte na chvíli do mrazáku a mezitím ke zbytku krému v robotu přisypte ovoce (rozmražený pokud nemáte čerstvý) a ještě pořádně semelte. Tuhle poslední, barevnou vrstvu namažte na tu předchozí, bílou, celej dortík dozdobte zbytkama ovoce a strčte na několik hodin do mrazáku.
Pokud ho chcete servírovat jako něco mezi koláčem a zmrzlinou, potom ho vytáhněte asi tak 20 minut před podáváním (to je taky výborný), ale pokud nechcete, aby vás studil na zubech, tak ho nechte při pokojový teplotě aspoň 30 minut před zakousnutím.
Máte chuť i na jiný raw dorty? Tak tuhlenc máte inspiraci!;)
Dobrý deň, dort vyzerá super, chcela by som ho spraviť priateľovi k narodeninám len ho cez noc potrebujem skryť tak ma zaujíma či môže byť celú noc v mrazáku a stačí keď ho vyberiem pol hodinu pred podávaním?
Ďakujem :)
Zdravim, jakou velikost formy jste pouzila? Prumer 20 cm nebo jeste mensi?
Mám jen dotaz…zdá se mi to nebo tam vážně neni tvaroh ani nic podobného..? :)
Ahoj Teri! Nezdá, fakt tam nic takovýho neni.:) Všechno jsou to jen rozmixovaný kešu ořísky a kokosovej olej. Taky proto je to „syrovej“ (nebo taky „raw“/vitariánskej/“živej“) dort, což znamená, že v něm neni nic, co bylo jakkoli tepelně upravovaný.
Prima, děkuju za info :)
Urobila som trojmesanemu synovi k meninam, dala som ho do srdieckovej formy… on ocenil zatial len krasny vzhlad, ale nam rodicom velmi chuti … chvalim recept i cely vas
projekt :)
Ahoj Lucio!
To je paráda, jsme moc rádi, že vám chutnalo a všechno nejlepšíííí!:)
oooo sbíhají se mi sliny :D
To je neuvěřitelná barva :)
Oooo!! Tak to neodolávám a hned příští víkend ho udělám!!
Tedáááá, to je krásný a určitě úžasný dort…. a zdravý…a teda klobouk dolů