11. Prosinec 2013 9

Medové perníčky s mandlemi a zázvorem

obrázek 1Ježiš jak já miluju Vánoce! Nejvíc se vždycky těšim na zapálenýho Frantíka. A pečení! Který přes toho Františka vobčas vůbec neni cejtit.:D A při tom všem patlání a válení těsta, vykrajování a čuchání k troubě, prostě při celym tom procesu výroby cukroví si pouštim It’s a wonderful life (Život je krásnej) nebo Armstronga a jsem v sedmym nebi.:) Takhle pro mě začínaj Vánoce. S Donnou Reedovou, Louisem a perníčkama. Tyhle jsou moje nejvoblíbenější, s mandlema a medem, a myslim, že si je taky zamilujete.;)

Na 3 plechy perníčků budete potřebovat:

  • 220 g špaldový mouky
  • 80 g žitný mouky (obě v bio kvalitě)
  • 150 g mletých mandlí
  • 220 g medu
  • 4 vejce
  • 50 g ghee
  • 3 lžíce perníkovýho koření Sonnentor (nebo si můžete utlouct vlastní směs: badyán, kardamom, hřebíček, skořice, anýz…)
  • 1 lžička čerstvýho strouhanýho zázvoru
  • 1, 5 lžíce pomerančový kůry (čerstvý z bio pomeranče nebo sušený od Alnatury DM)

Nejdřív si prosijte obě mouky do mísy. Pak rozemelte mandle a přidejte k mouce. Půjde vám to líp, když je dáte na hodinku – dvě do mrazáku, nebudou se lepit, to je vychytávka, co?;)

Rozkvedlejte tři žloutky a dva bílky, přilijte rozpuštěný med i ghee. Vše lehce, ručně vyšlehejte a přilejte k mouce. Nakonec přisypte koření, zázvor i pomerančovou kůru. Vše spojte v hladký těsto. Zabalte do potravinový folie a nechte do druhýho dne přes noc uležet.

Na pomoučenym vále rozválejte těsto tak, aby nebylo ani tenký ani moc tlustý, prostě tak akorát na perníčky (pro opsíky, jako jsem já: dbejte na 3mm tloušťku!:D). Pak už jen vykrajujte dle libosti. Na plechu je potřete posledním rozkvedlanym vajíčkem a šup s nima do trouby.

obrázek 2

Jestli si řikáte, co je to na těch fotkách za Kyklópy, tak jako bacha!:D Dostaly jsme totiž nelehký zadání a pro jednu nejmenovanou firmu (mojí oblíbenou: Direct People ;)), jsem na zakázku vyřezávala perníčkový loga. Jo. Podle ručně vyrobený šablonky ze čtvrtky. A co vám budu povídat. Při 100 kusech, to byla docela fuška.:P :)

Tak jsme se pochlubily a zpátky k receptu.:D

Rozehřejte si troubu na obyč (horní + spodní ohřev) na 200°C a pečte 10 minut. Ne o moc dýl, nebo budou tvrdý. Z trouby je už pak jen přesuňte na nějaký rovný povrch, ať se vám náhodou ještě nezkroutí a až vychladnou, dejte je do krabice a po týdnu budou měkké jako obláček.;)

Jééééé! Tak asi teda jako už veselý Vánoce neboco?!:))

obrázek 3

9 komentářů k článku Medové perníčky s mandlemi a zázvorem

  1. Dobrý den, moc se mi líbí Váš recept, ale mohla by jste mi poradit jak na bezlepkovou variantu? Pernicky miluju, ale špatně snáším lepek. Míč dekzji

  2. miluji Spirituál kvintet :)))))

  3. Jdu na to!:)

  4. Jani, tisíceré díky! Dám vědět, jak se povedly. Recepty, co mám, tak jsou vesměs s žitnou, mám i jeden s pšeničnou hladkou, ale ten má společného s perníčky jen to koření, i medu jsou tam jen dvě lžíce… Vůbec nevím, jak se do mých receptů takový kulinářský skvost dostal. :-)
    Moje nejoblíbenější od Celtic: http://www.youtube.com/watch?v=6mRkOvbCUkU
    A ty dvě, co mě o adventu spolehlivě rozpláčou:
    http://www.youtube.com/watch?v=cA-fooeRNAA
    http://www.youtube.com/watch?v=4MNXoOG9S2Y

  5. Já si pouštím Celtic women :)

    • I já Celtic women! :-) Nebo koledy od Spirituál kvintet a jelikož to mám spojeno se svátky před 6 lety, kdy se narodil můj syn, zpravidla mi dojetím i slza ukápne. :-)

      Karolí, mám alergii na žito, lze nahradit tu žitnou nějakou jinou? Je mi jasný, že to nebude ono… :-/

      Krásný advent všem!

      • Ahoj Markét,

        žitnou zkus nahradit celozrnnou, ale čoveče, jestli to bude hodně jiný, to Ti nedokážu říct.. Dělám je z tý žitný…:/ Každopadně, pokud to prubneš, dej vědět. Dík!:)

        PS: Karolí je teďka fuč, musim vám stačit já!:P :D

    • Holky, to zní taky dost dobře!;)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *