18. Prosinec 2013 11

Raw avokádový cheesecake s jahodami a kokosem

obrázek 3[6]

Jéééžiši, já sem asi stvořila vánoční dort?!:D Helejte, tohle je ale fakt dokonalá „sladkost“. Ani ždibec cukru, jenom oříšky, avokádo, kokos a jahody. Musim se přiznat, že jsem ho dělala, hlavně proto, že jsem si nějak nedovedla představit dort z avokáda. No a věřte nebo ne, je to fakt výborný?!!! Navíc, jak je zelenej s červenejma jahůdkama a zlatavou polevou z javorovýho sirupu, tak je prostě dokonale vánoční. Ha! A abyste věděli, já si to za tejden zopáknu a udělám si z něj vánoční tradici. Tak!:)

Na menší dortíček budete potřebovat:

Na korpus:

  • 150 g loupanejch mandlí
  • 5 datlí bez pecky
  • hrst strouhanýho kokosu
  • 1 lžička kokosovýho oleje

Na náplň:

  • 3 zralý větší avokáda
  • 7 lžic javorovýho sirupu (mám od Alnatury)
  • 2 vanilkové lusky
  • 80 g kokosovýho másla/krému („Creamed Coconut“)
  • 4 lžíce kokosovýho oleje
  • špetka soli

Na ozdobu:

  • 150 g jahod
  • hrst strouhanýho kokosu
  • 3 lžíce javorovýho sirupu
  • (30g pistáciových oříšků nebo mandlí)

Nejdřív si namočte mandle. Doporučuje se přes noc nebo alespoň na několik hodin. Protože jsem to ale zase vzala jako hurrrááá akci, měla jsem je ve vodě asi půl hodinky…pak už jsem nevydržela čekat a vrhla se do „vaření“.:P Sem děsná. Já vim.:D

Mandle slijte, hoďte do mixéru, přidejte lžičku oleje a mandle rozdrťte. Teď nemusej bejt úplně na kaši. Ale hele…uvidíte, jak vám to půjde. Tak třeba samu sebe jsem přesvědčila, že mně textura u těhle raw receptů nevadí…páč můj robot ty oříšky do absolutního jemňoulinka prostě stejně nikdy nerozmixuje.:D

obrázek 3[5]

Pak přisypte kokos a datle a znovu drťte. Pokud máte větší formu a děláte jeden větší dort, mixujte třeba na několik etap, ať si robot neuvaříte. Až vám bude hmota aspoň vzdáleně připomínat těsto a bude dostatečně držet pohoromadě, natlačte ji na dno formy a dejte do lednice.

obrázek 2[4]

Na náplň si vypeckujte, oloupejte a na kousky nakrájejte avokádo. Hoďte ho do mixéru, přidejte kokosový máslo, olej, javorovej sirup, vnitřek vanilkových lusků, špetičku soli a všechno rozšmelcujte úplně na krém. Pokud vám to bude připadat málo sladký, nepřidávejte sirup – moc by se vám náplň naředila, ale zkuste zakápnout trochou stéviovýho extraktu. Mně to takhle ale připadá sladký tak akorát.;)

Formičku a korpusem vytáhněte z lednice, vyklopte na něj a pěkně uhlaďte avokádovou náplň a znovu strčte do chladu. Vršek formy zakryjte alobalem a minimálně tři hodinky nechte tuhnout.

Na polevu rozmixujte jahody s trochou javorovýho sirupu a dozdobte, kokosem, pár jahůdkama a pokud máte oříšků pořád málo, přihoďte i pistácie.;)

Máte chuť i na jiný raw dorty? Tak tuhlenc máte inspiraci!;)

20131012-162554.jpg

11 komentářů k článku Raw avokádový cheesecake s jahodami a kokosem

  1. Díky za inspiraci, manžel miluje avokádo, tak jsem mu tento dortíku udělala jako narozeninové překvapení!
    Vynikající!!! Jako další krok bude banánový, ten bude spíše chutnat dětem.

  2. Ahoj, chci se zeptat, kolik má v průměru tvá dortová forma? Díky :)

  3. Dortík jsem v neděli zkusila udělat a bohužel byla náplň hořká :-( asi to bylo avokádem, máte někdo podobnou zkušenost? Nevíte, čím to může být a jak by se tomu dalo předejít? Jinak by byl dort úúúžasný. Korpus byl výborný a konzistence náplně mě velmi příjemně překvapila. A jahodová ozdoba byla taky luxusní…

    • Jééé Zuzko, to mě mrzí, jak je to možný? Dělám dort vcelku pravidelně a tohle se mi přísahám rybí-bože eště nestalo? Myslím, že to bude fakt tím avokádem.. :/ Měla jsi ho zralý? Ono je nahořklý nebo respektive trpký, když je tvrdý.. Včera jsem zrovna odpovídala na jeden mail, kde kupuju avokádo a jak ho případně nechat dozrát. Tak kdyby náhodou a chtěla bys dort nebo cokoli z avokáda zkusit znovu tady je pár mejch tipů, jak na tohle zelený ovoce:

      Většinou avokádo kupuju u Vietnamců (mívají ho často z Makra, aspoň ten muj Vietnamec a tam je mají fakt nejlepší, jenže do Makra se nedostane každej, žejo), když je nejhůř, v Kauflandu. Pokud ho koupíš tvrdý a nezralý je potřeba ho nechat dozrát. Vypozorovala jsem ale, že v každý domácnosti, záleží na prostředí, světlosti bytu apod… funguje to dozrávání jinak, proto vyzkoušej nebo si vyber z variant:

      – Nech ho jen tak dozrát na misce na světlim místě, ale ne na sluníčku – to dělám já a mam ho tak za 3 dny ok
      – Kup si papírový pytlíky a nech avokádo dozrát v něm, v “uzavřenym” prostředí látky, který se při dozrávání uvolňujou tam zůstavaj a celej proces zrání se urychlý.. takže by mělo bejt avokádo zralý cca za 2 dny (záleží ale jak moc nezralý si to avokádo koupila, takže ho kontroluj)
      – Do toho papírovýho pytlíku přidej k avokádu jablko, protože při vlastnim dozrávání uvolňuje docela vysoký množství ethylenu, což je mimo jiný právě i hormon zrání. Proto se nemaj ve sklepě jablka skladovat s bramborama třeba…páč pak kvůli tomu hnijou.. Proces trvá ještě kratší dobu, ale taky záleží na počáteční zralosti avokáda

      Hlavně to s avokádem nevzdávej, je to strašně dobrý a zdravý ovoce s kterym jde fakt téměř kouzlit. :)
      Měj se bájo!

      • Rybičko, moc děkuji za rychlou a vyčerpávající odpověď. Rozhodně jsem ani na avokádo, ani na dort nezanevřela a určitě ho zkusím znovu…abych pravdu řekla, nevím, jestli na 100% poznám, že je avokádo zralé :-) myslela jsem si, že ta moje zralá byla, ale asi ne :-)

        • Tak to je bezva. To jsem ráda!:) Já zas nevim, jestli tu zralost dokážu úplně jasně popsat, ale zkusim to.;) V Čechách jsou k dostání dva druhy avokád. To první se jmenuje Hassovo avokádo. Je z Jižní Kalifornie a je takový menší a kulatější a hlavně chutnější. Barvu má tmavě zelenou až do černa, a když je zralý, tak se zbravuje až do černofialova. Na omak má jakoby „hroší kůži“, takže se i líp loupe.;) Zralý na stisk je podobný asi jako veliká zralá (ne přezrálá) švestka. Druhý je z Floridy, řiká se mu Lula a vypadá takhle. Má tvar podlouhlejší hrušky, je sytě zelený a má hladkej a často lesklej povrch. Zralý jde do tmavozelena a na omak je spíš gumový. Neni tak dobrý, blbě se loupe a hůř jde vyndat i pecka. Nejsnazší jak obecně avokádo „vypreparovat“ je od špičky po špičku ho objet nožem až k pecce. Chytnout obě půlky do dlaní a proti sobě rukama pootočit jakobys chtěla otevřít zavařovačku. Jednu půlku máš pak bez pecky a druhou z peckou. Tu nejlíp vyndáš tak, že do ní zasekneš nůž a zase proti sobě (nožem a rukou co drží půlku avokáda) „šmejkneš“ jako před tim těma dvěma půlkama. Co je fajn, když zkusíš udělat třeba nějakou pomazánku nebo guacamole, že když pak do zbytku, kterej se třeba nesní zaraziš tuhle pecku a dáš až pak do ledničky. Díky tomu pak salsa, která na vzduchu tmavne, nezhnědne. Jinak zkažený avokádo je buď hodně rozblemclý a trochu zapáchá a na špičce, co bejvala šťopka často ještě dřív plesnivý. Tak to určitě taky nebašti.;) PS: To co je psaný kurzívou má odkazy, tak na ně, jestli chceš, jukni. Prima večír!;)

          • Ještě jednou moc děkuji za super odpověď…jsem zase o něco chytřejší a příště bude dort určitě famózní!

  4. Ó Bože, tak kvůli tomuhle si pořídím dortovou formu :D.

Napsat komentář: Zuzka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *