18. Leden 2014 7

Muffiny s tahini, banánem a čokoládou

Muffiny s bananemPřišla jsem večer z práce a na míse ležel banán. Byl už trošičku na vodchodu…:)) a honila mě mlsná. Nejdřív sem si myslela, že sem na nějaký pečení fakt unavená. Jenže víte, co? Když si potřebuju vyvětrat hlavu, zjistila sem, že mi na to nejvíc pomáhá vaření/pečení…prostě jakýkoliv klohnění…teda vlastně ne, jakýkoliv. Baví mě vymejšlet recepty na zdravý nebo zdravější varianty jídel. No a tak mě napadlo, že bych s tim banánem asi měla neco províst…

Koukla sem do lednice a tam toho teda moc nebylo… Silken tofu. Tahini, který mám vždycky, protože miluju hummus. A vajíčka. Vzpomněla jsem si na čokoládu, co mam taky v šuplíku a vedle na polici seděla špaldová mouka. A tak mě to napadlo: Co takhle udělat muffiny z banánu a tahini? Banánová bábovka, je vcelku běžná praxe a muffiny s arašídovym máslem, to sem taky někde četla…?! Tak co zkusit vyměnit burákový máslo za sezamovou pastu a udělat s ní banánový muffiny? Jó! Panečku to byl nápad! Helé, je to děsně dobrý, jako fakt! A budete za hvězdy, páč udělat něco z tahini (kromě hummusu) už samo o sobě zní dost dobře, nemyslíte?:))

Na deset muffiánů budete potřebovat:

  • 120 g špaldové mouky
  • 60 g javorového sirupu
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 banán
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 a ½ lžíce tahini
  • 100 ml rýžového mléka
  • 100 g hořké čokolády (používáme z DM značku Alnatura, páč je výborná a ještě levnější než Lindtka;))
  • 1 vejce
  • 1 a ½ lžíce silken tofu (můžete nahradit jogurtem)
  • 1 lžička PrDoPeče
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli

Sloupněte a rozňahnějte banán vidličkou. Přilejte javorovej sirup, rejžový mlíko, tahini, silken tofu, přisypte mouku a rozšlehejte mixérem. Banán se úplně nerozšmelcuje, ale to nevadí, jeho maličký kousíčky jsou v muffinech moc dobrý. Pak doslaďte cukrem, dochuťte skořicí, semínkama z vanilkovýho lusku a špetkou soli. Znovu mixujte dokud se cukr nerozpustí.

Nasekejte si hořkou čokoládu na malé kostičky a půlku zamíchejte do těsta. Na závěr přidejte prášek do pečiva a pečlivě ho zapracujte do těsta s čokoládou. Potom si rozehřejte troubu na 220 °C.

Muffiny s bananem2

 

Vyndejte si formu na muffiny a do každýho otvoru dejte jeden papírovej košíček. Já mam ty „mističky“ ve formě docela hluboký a košíčky jsou v nich zapadlý tak akorát (vidíte to? Dole na obrázku.:)). A proto je plnim celý, páč maj muffiny ještě místo, kam můžou „vyběhnout“. Jestli ale máte košíčky s formou stejně hluboký, naplňte je těstem vždycky do dvou třetin. Navrch ještě dávám zbylý kousky čokolády, ať to hezky vypadá.:)

Až bude trouba vyhřátá, nechte je na prvních 5 minut píct na 220°C, pak teplotu stáhněte na 180°C a pečte je ještě asi 12 minut. Jak je z trouby vytáhnete, vyndejte je z formy – opatrně, ať se nezdrcnou a nepomačkaj. A dejte je vychladnout na nějakou mřížku, ať hezky dejchaj ze všech stran. Díky banánu a tahini jsou muffiny měkoučký a „vlhký“, žádná suchá buchta.:) Tak si nechte chutnat a dejte vědět, jak se vám povedly!;)

Muffiny s bananem3

7 komentářů k článku Muffiny s tahini, banánem a čokoládou

  1. Muffiny byly dobré, i když jsem je vytáhla z trouby asi moc rychle a tudíž splaskly. Akorát čokolády jsem dala ani ne polovinu a furt mi to přišlo strašně sladké. Ale to neva, aspoň zbyla čokoláda do jiných receptů, horší by bylo, kdyby jedna čokoláda byla málo (zvlášť pro mou peněženku). Díky!

    • Ahoj Shareen, jééé Ty nám děláš radost ale! Jsme moc rády, že ty naše recepty zkoušíš a ještě v takovym hojnym počtu!:)) Mně ty muffiny taky trošičku splaskly, myslim, že je to tim banánem. Že je prostě ten prdopeč v kombinaci s hutnějšim ovocem a tahini nezvládne zanechat úplně nadejchaný jako pouhou mouku. Ale s tim, že to bylo moc sladký, to je zajímavý! Já je měla akorát. Každopádně bezva, že si to tak kulišácky vyřešila! :))

  2. Muffiny byly luxusní!!! Sice jsem neměla úplně všechny ingredience, ale nějak jsem si poradila a výsledek byl i tak super! Tento recept si přidávám do kuchařky, ze které pravidelně vařím :-) Děkuju!!!

  3. Muffiny nám moc chutnaly, ale zůstaly mi přilepené v papírovém košíčku:-( Kdybych je dala přímo do formy, asi by mi nešly vyndat. Poradíte, čím to může být?

    • Ahoj Lucko! Jééé, tak to mam velkou radost!:) Hele, nevim, jestli si někdy pekla/jedla nějaký muffiny i jiný než ty naše, takže mě nejdřív napadá. Oni se ty papírový košíčky vždycky tak nějak k tomu těstu „přilepěj“, někdy i tak moc, že je z toho papírovýho košíčku musíš doslova vykousat.:D Ale, do formy je klidně příště můžes zkusit dát i bez nich. Když je vyndáš z trouby a trošičku muffiny zchládnou, jakoby splasknou a půjdou v pohodě vyklopit. Upřímně nemam ráda silikonový formy, ale zrovna na muffiny tuhletu umělou hmotu mam a z tý se mi teda dařej tim pádem vyklopit vždycky. Ale jak píšu, myslim, že i bez košíčků půjdou z formy hladce už jenom díky tuku z tahini.;) Měj se príma!

  4. No teda, jsou vynikající! :) Špaldový mouky jsem ubrala a dala jsem tam trochu mandlový mouky a trochu ovesný. Musím je udělat ještě jednou, doporučuju!:)

    • No to je skvělý, že vám taky chutnaj! mě to tahini s banánem fakt děsně!:) Příště, dostala jsem totiž tip na banánový palačinky, udělám tohle: rozmixuju banán s kokosovym mlíkem, troškou PrDoPeče s hladkou rejžovou moukou a udělám ty palačinky. Nevim, jestli to bez vajíčka bude držet, ale třeba jo, uvidím, až to zkusim. A dám si je s datlovym sirupem a ořechama. Když se to povede, šupnu na Rybu recept! :))

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *