22. Leden 2014 4

Quiche, quiche, quiche!

obrázek1Někdy se bavim tim, že dělám několik receptů najednou. Je to sice náročnější, ale zase můžete střídat chutě a degustovat a to já ráda!:) Nejblbější na tom ale je, že když se do něčeho takovýho pustim, tak proto, že to prostě taky trvá dýl, než normálně, tak mě to vobčas už v půlce třeba přestane bavit.:D Sem prostě po těch dvou hodinách z toho stání u linky unavená, že jo.:D No znáte to, ne? A navíc, páč vim, že výsledek bude zase děsně dobrej (jéééžiši to je skromnosti!;)), tak už ani to mě „nedrajvuje“. Musí to bejt pak asi docela sranda mě pozorovat, sem taková trošičku protivná, kroutim se u toho a koukám už kde co lítá.:D Tenhle quiche určitě zkuste, třeba až přijde návštěva. Budete za hvězdy, no vážně! Protože uznejte… kdo by se s tim normálně dělal, že jo.;)

PS: Na těsto a poslední čtvrtinku quiche se koukněte na Karolínin recept na špenátový quiche s fetou.

Quiche lorraine

obrázek 4

To je ta čtvrtka vlevo dóle.:) Je to asi nejznámější francouzský quiche vůbec. Je hodně těžký na trávení, protože je podle originálního receptu plný créme fraîche (francouzská zakysaná smetana s obsahem tuku kolem 30%), sýra gruyère a slaniny. No a pak hlavně hodně cibule, která ale zase zdravá je. Každopádně, protože jsme rybičky, recept jsem si upravila tak, aby nám z toho nebylo špatně, ale na druhou stranu, jelikož někdy šidit dobroty prostě nejde, je nejlepší a nejdůležitější se jednoduše nepřežrat!:D

Na jednu čtvrtku náplně „lorraine“ budete potřebovat:

  • 3 cibule
  • 1 créme fraîche (v Rozmarýně kupuju bio od Berchtesgadener Landu) – můžete nahradit i zakysanou smetanou s nižším obsahem tuku, ale nebude to ono
  • kousek (dle chuti) poctivé slaniny – seženete na farmářských trzích
  • 1/2 vejce
  • 100 g sýra gruyère – ten kupuju ve francouzských potravinách u Arbesáku
  • čerstvou bazalku, rozmarýn a tymián nebo sušené provensálské koření (používám od značky Sonnentor)

Cibule oloupejte, rozkrojte a nakrájejte na půl kolečka, slaninu na proužky a kostičky a sýr nastrouhejte na hrubším struhadle. Rozehřejte pánvičku a opečte slaninu tak, aby pustila trochu tuku a pak přihoďte cibuli. Žádnej olej přidávat nemusíte, ať to není moc mastný. Tahle náplň je těžká až až i bez přidanýho tuku. Až bude cibulka se slaninou do zlatova pánvičku odstavte, obsah přendejte do misky a nechte vychladnout.

Nasekejte si čerstvý bylinky a rozkvedlejte vejce. Jak bude cibule zhruba pokojový teploty, vyklopte k ní créme fraîche, přidejte dvě hrsti sýra i bylinky a promíchejte. Dochuťte solí i pepřem. Misku zakryjte potravinovou folií, dejte do ledničky a vrhněte se na další recept. Na korpus budete dávat náplně až budete mít všechny přichystaný, musí to pak bejt šup, šup, aby se čtvrtiny nepromísily.:) 

Zbytkem sýra posypte pak už jen vršek před tím, než quiche šoupnete do trouby.

Quiche à la grecque

obrázek 3

Tohle je takovej nějakej muj výmysl, splácanej ze všech možnejch receptů (na obrázku nahoře vpravo dole).:) Kombinace lučiny s crémem fraîche je moc dobrá a olivy se sušenýma rajčátkama a fetou, to je prostě klasika. Doporučuju přidat tymián, ale když vás napadne něco jinýho, dejte to tam taky!:)

Na druhou čtvrtku řecký náplně budete potřebovat

  • 150 g lučiny
  • 2 lžíce créme fraîche
  • 1/2 vejce
  • 100 g fety (používám bio Kolios nebo Alnatura)
  • sušená rajčata (Alnatura) dle chuti (cca 8-10ks)
  • hrst černých oliv
  • 3 snítky tymiánu

Do misky rozbijte a rozkvedlejte vejce, přidejte lučinu a créme fraîche. Větší část fety, rajčat i oliv nakrájenejch na kousky nebo kolečka dejte k lučině, zbytkem pak zase posypete/dozdobíte vršek náplně. Všechno promíchejte a tadá! Máte druhou čtvrtinu nachystanou.:) Přikryjte folií a dejte v misce zase do lednice.

A šup na hrušky!

Hruškový quiche s roquefortem a ořechy

obrázek 2[1]

A z Řecka zase hezky zpátky do Francie (čtvrtka vlevo nahóře!). Hrušky s modrym sýrem a ořechama, to je teda taky mňamka.:) Tuhle náplň mam ráda i do palačinek. Důležitý u tohohle receptu je výběr hrušek a jejich podušení na víně nebo cherry. Nekupujte takový ty úplně tvrdý, jo? Tak se do toho pustíme!

Na třetí čtvrtinu hruškový náplně budete potřebovat:

  • 2 větší sladší hrušky
  • 2 šalotky
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 80 g roquefortu (nebo sýru s modrou plísní, ale nebude to ono)
  • 1,5 dcl červeného sladšího vína

Šalotky oloupejte a nakrájejte spolu s hruškama na kostičky. Cibulku chvilku smažte na troše olivového oleje a pak přihoďte hrušky. Opékejte, ať malinko zkaramelizují, pak přilejte víno a nechte vypařit alkohol. Zakryjte pokličkou a 5 minut duste. Na závěr posypte cukrem, přihoďte ořechy nasekané na menší kousky a promíchejte. Hrušky odstavte, přendejte do misky. Rozdrolte do nich větší část roquefortu a zbytek zase nechte na posypání navrch.

A hurráá na poslední čtvrtinu!;)

Špenátový quiche s fetou

obrázek 1[1]Jak už jsem psala na začátku na poslední čtvrtinu quiche najdete recept tuhlenc.:) Co se týče množství ingrediencí na jednu čtvrtinu náplně, použila jsem:

  • 450 g čerstvýho špenátu
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 vejce
  • 100 g fety (používám bio Kolios nebo Alnatura)

Tak a teď už jenom zbývá na přichystaný předpečený těsto dát všechny náplně a nechat quiche upíct. Udělala jsem to jako pizzu quattro stagioni a nebojte, všechny náplně se pečou stejně dlouho.;) Dejte ho píct do předehřáté trouby na 180°C na cca 40 min bez horkýho vzduchu. Tak rybýýý! Dobrou chuť!:*

obrázek 5

4 komentáře k článku Quiche, quiche, quiche!

  1. Skoda, ze nemate moznost sdileni na Pinterest. Takhle mi vaše recepty vzdycky nekde zapadnou a ja uz je nemuzu najit

  2. To vypadá luxusně! Já si teda zatím troufnu na jednu náplň :D.

  3. No teda, klobouk dolů. Asi se taky vytáhnu, hm.. ;)

  4. Právě jsem si uslintla. Vypadá to perfektně a slaným koláčům dám vždycky přednost před sladkými… Najednou dělat všechny verze by se mi nechtělo, ale prubnu aspoň kousek. Veronika

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *