26. Únor 2014 9

Čokoládový raw dort „white’n black’n white“

dortPo návštěvě naprosto hodobóžový nový cukRAWárny Sweet Secret of Raw jsem se rozhodla, že ten jejich dvojčoko syrovej dort prostě vyzkoušim udělat doma. Tenhle skvost totiž MUSÍTE vochutnat všichni a ne jenom rybky pražský. Žádná nadržovačka, to by tak hrálo!:) Jenom dopředu upozorňuju, že to neni moc levná záležitost, nicméně pokud hledáte něco výjimečnýho třeba k narozeninám, tak tohle je to pravý, doslova vořechový!;) Kešu a para ořechy obsahujou spoustu minerálů. Kešu hlavně hořčík a para ještě o chlup víc P, Fe a krom tuků (většinou mastné nenasycené kyseliny) i proteiny a to až kolem 14%. Je zase úplně bez cukru, páč ten tu nahrazuje sirup z Agáve. Kdo se ho bojí, může použít med.;) A dost řečí! Jde se „vařit“!

Na jeden dorťajs o průměru 23 cm, po kterým za 10 minut nezbyde ani voříšek budete potřebovat:

Na korpus:

  • 70 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě)
  • 70 g para ořechů
  • 40 g raw kakaového másla (např. CountryLife, ale i jiná zdravá výživa)
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 3 polévkové lžíce sirupu z agáve (třeba Alnatura DM)
  • 1 lžičku citronové šťávy

Na tmavou čoko náplň:

  • 100 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě)
  • 20 g prášku z nepražených kakaových bobů
  • 80 g raw kakaového másla
  • 6 polévkových lžic sirupu z agáve
  • ½ lžičky tamari
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 80 ml mandlového mléka (hrst mandlí namočených přes noc, rozmixovaných ve vodě)
  • 1 vanilkový lusk

Na náplň z bílé čokolády:

  • 100 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě)
  • 80 g raw kakaového másla
  • 6 polévkových lžic sirupu z agáve
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 80 ml mandlového mléka (postup viz výše)
  • 1 vanilkový lusk

Důležitý a to teď vážně nepodceňujte jsou dvě věci. Všechny kešu oříšky i mandle si přes noc namočte do vody a dejte je do ledničky, tím docílíte, že bude dort skutečně máslovej. Para ořechy to nepotřebujou, páč obsahujou ještě o třetinu víc tuků než kešu.

Kesu

Nejdřív si udělejte korpus, ingredience rozdrťte podle toho, jak velký množství se vám vejde do mixéru. Já to většinou dělám na 2-3 krát. Což je trošičku vopruz, ale za ten výsledek to stojí.;)

Veškerý množství kakaovýho másla jsem si předem nastrouhala na struhadle, páč by mi ho robot jinak dobře nespojil se zbytkem a byly by ve všem hrudky. Pokud máte lepčejší přístroj, tak tenhle krok jednoduše přeskočte.

Nabobtnalý kešu a para ořechy rozmixujte jako první, pak přidejte sirup, kakaový máslo, kokosovej olej, citronovou šťávu a šmelcujte pěkně dál, do hladka. Nebo jenom tak dlouho, jak moc chcete mít korpus „křupavej“. Pak tohle těstíčko natlačte do formy a dejte do mrazáku, ať se pěkně vychladí, než si připravíte první čokoládovou vrstvu.

Napln

Do misky tentokrát hoďte kešu oříšky, přilijte k nim mandlový mlíko a zase je pěkně rozmixujte. Pak přihoďte kakaový máslo, sirup, citronovou šťávu, tamari, zrníčka z vanilkovýho lusku a nakonec i prášek z nepražených kakaových bobů. Znovu všechno do hladka rozmixujte, co nejvíc vám to půjde. Korpus dortu vyndejte z mrazáku, náplň na něj vylijte a dejte znovu do chladu.

Vrchní vrstva se dělá v podstatě úplně stejně, akorát do ní nepřidáte prášek z kakaových bobů. Takže, kešu zase předně rozmixujte s mandlovym mlíkem, pak přidejte ostatní ingredience a znovu šmelcujte do hlaďoučka. Vyndejte dort zase z mrazničky a na tmavou vrstvu nalijte světlou. Naposledy dejte vychladit na aspoň 20 minut do mrazáku. Podávejte vychlazený, třeba s čerstvou snítkou máty, kterou jsem já neměla. Dejte si chutnat a napište, jak se vám to povedlo!:)

Máte chuť i na jiný raw dorty? Tak tuhlenc máte inspiraci!;)

PS: Pokud jste fanoušci raw stravy nebo třeba jen syrových sladkostí, určitě do Sweet secret of raw zajděte, maj tady fakt úžasný dobroty, hele.;)

 

Rez

9 komentářů k článku Čokoládový raw dort „white’n black’n white“

  1. Dobrý den,
    jaký máte průměr formy? Děkuji.

  2. Promiňte, ale z těch všech ořechů a kakaa a tuků bych tak akorát dostala žlučníkový záchvat! A chuťově musí být strašně „tlustý“…mám ráda ořechy, ale dám si jich místo snacku pár a to stačí…když peču, tak např. použiju jenom do jedné vrstvy…do 3 vrstev a v takovém množství by mi to určitě nechutnalo…sorry za kritiku, ale kolik lidí, tolik chutí…

    • To se vůbec neomlouvejte! :D Přesně jak píšete, kolik lidí tolik chutí a názorů. A není nic jednoduššího, než tenhle dort nedělat a nejíst ho, když vám nechutná, aniž byste ho teda aspoň zkusila.. :))

  3. Mňamka! Děkuju..:) Maminka, která baští konvenčně byla nadšená..:)

  4. Ten vypadá velice chutně. Rád ho doma vyzkouším a pak poreferuji :)

  5. vypadá to krásně, chci si ho o víkendu zkusit udělat, můžu se zeptat, jestli po rozmixování mandlí ve vodě, v té vodě mandle necháváte? jiné návody na mandlové mléko, totiž obsahují pokyn, že rozmixované mandle se pak přes plátýnko oddělí.. ale nevím, jestli třeba u toho krému nejsou potřebné..děkuji.

    • Ahoj Báro,
      Já ty rozmixovaný mandle v tý vodě nechávám.:) Proč se ale mandlový mlíko většinou cedí? Jde o to, že většinou se dělá – kvůli vyšší ceně mandlí loupanejch – z těch neloupanejch a u nich je ta šlupka údajně hořká.. Mně to nikdy nepřišlo, takže mlíko cedim nebo necedim podle nálady.:) Odpoveď teda zní, jak je libo! ;) Krásnej první jarní den a ať dorťajs chutná! :)

  6. hmmm, vypadá to moc dobře, ale asi upravím suroviny, kešu oříšky nemám… bára.kára

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *