12. Březen 2014 2

Royal vegeburger s cizrnou, lilkem a řepou

DSCF5450

Čas od času mě chytne zvláštní mlsná na něco nezdravýho. Je to úplně normální a asi to tak máte taky.. Ehmm..nebo ne? Jestli ne, tak já prostě jo!:D Když ale neni chuť na maso a díky svejm stravovacim návykům už holt ani vlastně nemam chuť na typicky fastfoodovej burger, zachraňuju se a doslova hejčkám něčim takovym, co se tomu aspoň vzdáleně podobá. Tenhle burger s cizrnou, lilkem a řepou je pro takovej případ jak dělanej!:) Kromě bulek, který ale stejně kynou samy, je recept z uplácáný cizrnový „flákoty“ a opečenýho lilku s řepou naprostá brnkačka. Tak se do něj pustíme, co řikáte, rybičky?;)

Na tři vegeburgery budete potřebovat:

Na houstičku:

  • 100 g celozrnné mouky
  • 50 g špaldové
  • 90 ml převařené vody
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce medu
  • ¼ čerstvého droždí

Na cizrnovej karbanátek:

  • 1 šalotku
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g cizrny
  • ½ lžičky červené papriky
  • ½ lžičky majoránky
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 vajíčko (nemusí být ale počítejte s tim, že se směs bude trošku rozpadat)

Na obložení:

  • 1 bulva červené řepy
  • 1 menší lilek
  • 1 červená cibule
  • česrtvý špenát

Na čalamádu:

  • 60 g sojanézy
  • 1 lžičku kapary
  • 1 stroužek česneku

Úplně na začátku si zadělejte těsto na houstičky. Do větší mísy odměřte mouku a osolte. Do menší rozdrolte droždí, přidejte med a vytvořte takovou kašičku. Přilejte k ní vodu i olej, polovinu rozkvedlanýho vejce a všechno nalejte do mouky a spojte v těsto buďto ručně, vařečkou nebo hnětacim šlehačem. Těsto se bude trochu lepit. Vypracujte ho a na hodinu nechte pod utěrkou vykynout až zdvojnásobí svůj objem.

DSCF5437

Než z těsta budete tvarovat bulky jako nahoře na obrázku, připravte si „nádivku“ do burgerů.

Cizrnu na karbanátek použijte měkkou ze skleničky (třeba od Alnatury v DM) nebo sušenou, dvě hodiny před vařenim namočenou a pak podle návodu uvařenou. Nakrájejte si šalotku na kostičky a s prolisovanym česnekem ji přihoďte k cizrně. Všechno lehce rozmixujte, ať má placka nějakou „texturku“ (strašný slovo, že jo?!:D). Přidejte koření: červenou papriku, majoránku, kmín, olivovej olej a vajíčko, který hmotu pěkně spojí a dobře promíchejte. Vytvarujte placky a opečte je na pánvičce z obou stran.

DSCF5441

Zatim, co je opejkáte nakrájejte si řepu a lilek na kolečka a na druhý pánvičce na troše olivovýho oleje je taky pěkně osmahněte. Na plátky si nakrájejte červenou cibulku a ze sojanézy, utřenýho česneku a kapar si nachystejte čalamádu.

Pak už jen stačí na pomoučenym válu nebo pracovní ploše udělat z vykynutýho těsta housky. Ještě jednou ho trošku zpracujte (už se tolik lepit nebude), ale opatrně s další moukou. Těsto rozdělte na tři části a vytvořte z něj tři bulky tak, aby byly na povrchu hlaďounký. Toho docílíte tak, že budete vytvářet z kuliček „měšce“. Jednoduše vtlačujte na jednom místě těsto dovnitř a ono se pak na opačný straně na povrchu pěkně napne a bude jednolitě vyboulený. Místem, kde jste těsto vtlačovali položte na pečící papír dolů.

Nechte ještě 15 minut kynout. Zbytkem vejce s kapkou vody potom všchny bulky potřete až do krajů a posypte sezamem. Pečte 15 minut na 200°C bez horkýho vzduchu.

Z trouby je hotový vyndejte a nechte vychladnout, rozřízněte je na půl a na olivovym oleji trochu opečte. Pak na spodní bulku dejte cizrnovej plátek, na něj plátky lilku a červený řepy, cibulku a špenát. Důležitý je načasování, abyste měli tu zeleninu do bulek ještě teplou. Proto jí opejkám pomaličku na nižší stupeň. Vrchní díl už jen pomažte dipem ze sojanézy a nechte si chutnat!;)

DSCF5443

2 komentáře k článku Royal vegeburger s cizrnou, lilkem a řepou

  1. Mnam vyzera to chutne ale aj na dlho ale slintam :D

    • Ahoj Světlano, už byly dotazy na facebooku na dobu přípravy.:) Dala jsem jí všeho všudy asi hodinu a půl?! Kvůli tomu kynutí a pečení housek.. Nejdřív těsto nechávám kynout tak aspoň třičtvrtě hodiny, pak ještě 15 minut po vytvarování bulek a pak cca 20 minut na jejich pečení, vychladnutí a opečení střídky. Mezi tím si ale dělám přípravu na to, čím ho plním a občas k tomu stihnu udělat i nějakou domácí limonádu.;) Je to trošku časově náročnější, ale stojí to za to, na čerstvý houstičky si, myslim, každej gurmet rád čas udělá! :))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *