19. Březen 2014 1

Pohanka s pórkem, houbami a ztraceným vejcem

IMG_0565

Jaro, jaróóóó, všude jsou barvy! Stromy pučej, kytičky vylejzaj, růžová, zelená, žlutá… Co takhle nějakou lehkou mňamku, která by s timhle probouzenim celý přírody pořádně ladila!:) Vzhledem k tomu, že těstoviny a rejže už jsou někdy nuda, tak jsem doma zase po delší době oprášila pohanku. Tu loupanou budete mít uvařenou co by dup! Houby s pórkem jenom rychle orestujete a vajíčko je taky hnedka, takže ideální rychlej oběd. Přiznávám hned na začátek, že jsem jako malý rybátko pórek nesnášela. Pak se ale něco stalo a já jsem zjistila, že je úplně boží. Jenom už nevim, co to bylo, čimž tahle historka zcela ztrácí pointu…:D No nic, pardon!:) Tak jak na to?

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 1 hrst loupané pohanky
  • 2-3 houby
  • 1/3 středně velkého pórku
  • 1 vajíčko (nejlépe pokojové teploty)
  • pár kuliček koriandru
  • peprř a sůl
  • olivový olej
  • 1 lžíce octa

Pórek si nakrájejte na kolečka a pořádně ho propláchněte, ať v něm nemáte písek. Hoďte ho do pánve na rozehřátej olej (asi 1-2 lžíce) a přimíchejte houby na plátky. Posolte, přidejte koriandr, přikryjte pokličkou a nechce chvíli opejkat, zelenina vám pustí šťávu. Do malýho rendlíčku vedle si dejte pohanu, kterou zalijte zhruba dvojnásobnym množstvím vody (prostě poměr 1:2 ;) a přiveďte k varu. Nejlepší to budete mít na menší plamen a taky pod pokličkou, aby pohanka zůstala hezky kyprá. Až bude hotová, vmíchejte jí do zeleniny. Mezitím si v dalším hrnci dejte vařit vodu s 1 lžící octa. Až začne bublat, tak jí odstavte a teď příjde ta legrace! Připravte si vajíčko, ať ho máte po ruce, panč to bude akce blesk!:) Zamíchejte horkou vodu vařečkou dokola tak, aby se točila a vzniknul vám v ní vír. Do něho potom rychle, rychle vyklepněte vajíčko. Voda musí mít dostatečnou setrvačnost, pančto jinak se vám bílek neomotá okolo žloutku a potrhá se vám. No, a pak už jenom stačí sledovat, jak moc je vejce udělaný. Záleží, jak ho máte rádi, ale já ho tahám děravou naběračkou ven hned, jak vidím, že je bílek hotovej, aby žloutek zůstal hezky tekutej.;)

Nakonec naservírujte pohanku se zeleninou do misky, ztracený vajíčko usaďte nahoru, posolte a opepřete a je tóóó!;)IMG_0563

 

 

1 komentář k článku Pohanka s pórkem, houbami a ztraceným vejcem

  1. Děkuju za tip, to musím co nejdřív vyzkoušet:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *