26. Březen 2014 7

Raw košíčky z bílé čokolády s fialkovou polevou

DSCF6343

První jarní den už je sice za náma, ale kytičkám a bylinkám sezóna právě začíná!:) O víkendu jsem vyrazila na první vejlet na kole a cestou potkávala trsy fialek. Obdivovala jsem je, házela po nich očkama a čuchala tu jejich vůni ve větru, až jsem prostě musela zastavit. Najednou mě to totiž napadlo…! Receptama na fialkový cukr, ocet a jiný dobroty se každé jaro blogosféra jenom hemží. Rybičky vám proto přinášej zbrusu novou inspiraci na fialkový dezert! A pozór! Ne tak ledajakej!;) Tyhle krásný košíčky nejenom, že vypadají kouzelně, ale jsou taky zdravý, nepečený a rychle hotový. A nebojte, že byste se otrávili! Fialky jsou jedlý bylinky.;) Jejich květy obsahují polyfenoly, díky kterým působí proti volným radikálům a mají tím pádem antioxidační účinky. A protože je to rostlinka, jsou plné enzymů, vitamínů, ale i minerálních látek. Například takovýho vitamínu C obsahují dokonce víc než stejné množství pomeranče! To je, co? Tak na co čekáte, rybičky? Šup ven a sbírat!:)

Na šest mini dortíčků budete potřebovat:

Na korpus:

  • 30 g para ořechů
  • 30 g kešu ořechů
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci limetkové šťávy

Na náplň:

  • 80 g kešu oříšků (ponořených a namočených přes noc ve vodě)
  • 30 g kakaového másla
  • 20 g kokosového oleje
  • 100 ml mléka z kešu oříšků (hrst kešu rozmixovaných ve vodě, taky namočených přes noc)
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1 vanilkový lusk

Na polevu:

  • 2 hrsti borůvek
  • 3 hrsti violek vonných
  • 20 g kakaového másla
  • 2 lžíce medu

Ze všeho nejdřív vyražte ven a na hezkym paloučku, kde to vypadá, že čůrat na ty fialky můžou tak maximálně srnky a to jenom občas a ne žádný pejskové… No, prostě trhejte je někde pěkně v přírodě dáleko od silnic a pejskařů.;) A pak si je doma lehce umyjte pod tekoucí chladnou vodou.

Na oříškovej korpus si nachystejte para i kešu oříšky a dobře je rozmixujte. Až pak přidejte kokosovej olej, med a znovu dobře rozmixujte. Připravte si formu na muffiny.

Byť nejsem zastánce umělý hmoty v kuchyni, doporučuju použít silikonový formičky, páč tenhle dezert se chladí, takže se a) nemusíte bát, že by se do jídla něco z formy uvolňovalo (jsem děsnej nevěřící Tomáš, já vim! I když má certifikáty a  x/y testů za sebou, umělá hmota mě při vaření vždycky tak trošku znervózňuje..) a b) jde to pak bezvadně vyklopit.

DSCF6250

Z oříškový hmoty vytvořte malý kuličky a ty pak do formičky rozplácněte, ať máte takovou maličkou základnu na náplň. Formu strčte na chvíli do mrazáku.

Slejte vodu z kešu oříšků, ve který se přes noc koupaly, přilijte i mlíko z kešu ořechů, mírně rozehřátý kakaový máslo a všechno rozmixujte do hladka.

Kakaový máslo se prodává v takovejch větších hrudkách, proto je buďto rozdrťte nebo nastrouhejte a rozpusťte ho ve vodní lázni. Začíná tát zhruba při 35°C. Nezapomeňte, že pokud chcete dodržovat zásady syrovýho „vaření“, teplota vody by neměla přesáhnout 42-48°C.

Kokosovej olej, limetkovou šťávu, med i vanilkový semínka z celýho lusku přidejte na závěr a znovu všechno rozmixujte, ať se ingredience spojí do takovýho hustšího krému.

Z mrazáku vyndejte formu a krém nalejte do formiček na korpus, kousek pod okraj nebo tak vysoko, jak vysokou chcete mít poslední vrstvu – polevu z fialek. Formu vraťte znovu do mrazáku.

Borůvky, fialky a zbytek rozpuštěnýho kakaovýho másla s medem taky rozmixujte na jemno a už skoro hotový košíčky znovu vyndejte z mrazáku. Fialkovou polevu nalijte na světlou náplň a celý hotový dortíčky naposledy dejte na cca 20 minut do mrazáku.

Košíčky podávejte vychlazený, ale rozmrzlý… nebo vlastně jak je libo.;) Na talířku je ještě můžete dozdobit čerstvýma fialkama. No neni to krásný!?;)

DSCF6382

 

7 komentářů k článku Raw košíčky z bílé čokolády s fialkovou polevou

  1. To je zase nádhera<3

    • Jako vypadá to fakt pěkně, všechna čest. Jen tyto kombinace jsou docela syté a těžké na strávení. Dle mne by živá strava měla být trochu více přirozenější. Pro představu, co tím myslím sem dávám takový jídelníček nebo spíše přístup k živému jídlu. Najdete ho tady: https://www.rawmarket.cz/blog/raw-jidelnicek/

  2. Nejenže je to krásné, ale i chutné! O fialkách slyším poprvé, ale je to naprosto geniální! bára.kára

  3. Krása! Tenhle recept, fotky i povídání k němu je umělecké dílo!

    • Jééé, holky vy jste milý! Moc děkuju! Blani, doufám, že se brzy někde potkáme!;) Krásnej jarní den vám všem!:)

  4. Tak to je úplná bomba! Na mixování oříšků potřebujete nějaký speciálně výkonný mixér nebo stačí, když jsou namočené, obyčejný tyčový? :-)

    • Ahoj Péťo,

      Jsme rády za každou bombu, samozřejmě obrazně řečeno! :D Mám už sice doma tenhle úžasnej přístroj jménem Vitamix, ale chápu, že pro menší nadšence je to nepochopitelná investice. Upřímně, dokud jsem ho neměla, myslela jsem si to vlastně taky. No a teď bez něj neodjedu ani na víkend! :D Než jsem ho měla a stále na nějaké dorty používám svůj tyčový mixér, ale mám zase Bamix a ten je taky poměrně výkonný. Myslím, že nejlepší rada je, vyzkoušet to, jen opatrně, aby sis nespálila motor. Pod 200 W výkonu, bych byla s přístrojem fakt opatrná.;) Každopádně namáčet oříšky určitě jo. Jdou líp mixovat, ale hlavně se v nich uvolněj inhibitory, který v podstatě „odemykaj“ v ořechách (i semínkách) enzymy a jsou pak líp stravitelný a přinesou a předaj tak našemu organismu to nejlepší.:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>