Kromě toho, že mě v posledních pár měsících dost chytlo vitariánství taky pořád ještě vařim a to hlavně po asijsku.;) V Sapě jsem jako doma, bez chilli a zázvoru bych pravděpodobně nepřežila do druhýho dne a koriandrem sypu všechno, jako by to byla petržel.:) Tak rybičky, abyste z tý mojí vášně pro Asii taky něco měli, přinášim vám svojí zdravější verzi tradiční tom yam nam khon. Pražský rybičky nechť vyrazej pro krevety právě do Sapy a ty co sem přijedou třeba jenom na návštěvu, určitě do ní taky závítejte, páč to je fakt zážitek!;)
Na půl hrnce polívky pro 4 hladový rybičky budete potřebovat:
Na krevetový vývar:
- aspoň 8 hlaviček ze syrových krevet
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- kořínky a kousky stonků koriandru
Na polévku:
- aspoň 8 syrových krevet
- 400 ml tj. 1 plechovka kokosového mléka
- 4 svazečky koriandru
- 1 rajče
- 2 jarní cibulky
- 4 žampióny (nebo hlíva ústřičná)
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 2 cm kořene zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 1 stonek citronové trávy
- 1 lžíce tamari
- 2 lžíce medu
Nejdřív si připravte vývar. Očistíte a nachystáte si tak i krevety do polívky. Umyjte je, odloupněte hlavičky a dejte je do hrnce. Z tělíčka krevet sundejte krunýřek a nechte jim jen ocásky, ať nemáte práci s obíráním, ale zároveň to v polívce pořád ještě hezky vypadá.
Navíc, jenom takhle jim můžete ze hřbetu i bříška odstranit střívko. Musíte je na zádech malinko naříznout a taková ta černá tenoučká žilka je střívko s krevetíma hovínkama. :) Takže ty se nepapaj! :D To samý udělejte krevetě i na bříšku. Obě střívka odstraníte chycením na začátku a vytáhnutím ven z těla.
Pak svazku koriandru odřízněte stonky s kořínkama, omyjte je a přidejte k hlavičkám krevet. Cibuli rozkrojte na půl a ani česneky neloupejte a hoďte je taky do hrnce. Zajilte 3/4 l vody a vařte cca 30 minut.
Ty rybky, co nebaštěj zviřátka, použijte do polívky vývar ze zeleniny a místo krevet třeba tofu.;)
Do polívky nakrájejte rajče na čtvrtky, cibulku na kolečka, žampióny na čtvrtky nebo plátky, koriandr nasekejte a zázvor nastrouhejte. Stáhněte a přeceďte vývar. Nalijte do hrnce, přilijte kokosový mlíko, přihoďte rajče, žampióny, stonek citronový trávy, zázvor a vařte cca 15-20 minut. Pak přidejte prolisovaný česnek, rozdrcenou sušenou nebo nasekanou čerstvou chilli papričku a jarní cibulku. Po 5ti minutách přihoďte krevety, přilijte rozehřátý med, citronovou šťávu a vařte cca 3-5 minut maximálně, ať nejsou krevety jako žvejka.:) Na závěr posypte čerstvým koriandrem a dejte se do jídla, budou se vám dělat boule za ušima, No vážně!:)