16. Duben 2014 8

Raw špagety s pestem z medvědího česneku

DSCF8230

Vypadá to jako špagety, ale nejsou to tak úplně špagety! Kdo ví, co to je?:) No, rybky, nebudu vás napínat. Jsou to CUKETY!:D Teda jako jedna cuketa udělaná na špagety, pořídila jsem si spiralizér, což je báječná věc, na který uděláte ze spousty druhů ovoce i zeleniny děsně dlouhatánský žížaly. Dělám teď saláty nebo spíš špagáty hlavně z řepy, mrkve, ale můžete i z jablek, hrušek nebo tak.;) Cuketa je ale vážně kouzelná, tim jak je světlounká a nažloutlá, když jí navíc ještě oloupete, kde koho napálíte!:) Protože je sezóna medvědího česneku, udělala jsem k večeři čerstvý cuketový špagety s medvědim pestem, sypané kešu „sýrem“. A výsledek? Neskutečná dobRAWta! Chcete taky ochutnat? Tak pojďte na to!;)

Na mísu plnou špaget pro jednu velrybu budete potřebovat:

Na pesto:

  • větší svazek medvědího česneku (asi tak, abyste v pohodě spojili palec a ukazováček, když ho budete držet v ruce)
  • 50 g piniových oříšků
  • 50 g mandlí (namočených ve vodě alespoň pár hodin, nejlépe přes noc)
  • 70 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Na špagety a „sýr“:

  • 1 mladá cuketa
  • 1 chilli paprička
  • hrst kešu oříšků

Celej recpet máte asi tak za 7 minut hotovej. No fakt! Budete potřebovat akorát mixér a spiralizér, kterej ale můžete nahradit i ořezávátkama. Jedny takový byly nedávno třeba za 200 Kč v  Tchibu. Nejřív si z cukety udělejte špagety. Jednoduše odkrojte oba konce cukety, dejte je do spiralizéru a otáčejte klikou a otáčejte, až budou aspoň dva metry dlouhý. Jestli máte děti, tak si ho určitě pořiďte! Nejenom, že budete „vařit“ zdravě, ale bude to pro celou rodinu velká zábava!:)

Špagety trošičku osolte a promněte do nich olivový olej, díky tomu hezky zkřehnou.

Do mixéru hoďte medvědí česnek, slitý mandle, piniový oříšky, olivovej olej, trošku soli a pepře a zapněte ho. V pestu jsou dobrý maličky kousky, nedělejte z něj úplmou kašičku. Nemixujte proto moc dlouho a jenom na malou rychlost. No a to je celý!:) Pak už jenom přidejte ke špagetám do mísy pesto podle chuti, dobře promíchejte, opepřete, ozdobte nakrájenou chilli papričkou a nastrouhanýma nebo na prášek rozemletýma kešu oříškama.

PS: Na obrázku dóle, i když je ho vidět jenom kousíček (vlevym hornim rohu), je právě ten medvědí česnek. Ale proč sem ten obrázek vlastně dávám? Znovuobjevily jsme totiž Fresh bedýnky! Po delší době jsem si – a i k nám do práce – objednala zásilku plnou čerstvýho ovoce a zeleniny. No a tahle krása mi dorazila! Všechno čerstvý a v bio kvalitě. Navíc mam od Fresh bedýnek i neskutečně dokonalej novej Vitamix, ze kterýho jsem totálně na větvi a kdybych si nepřipadala jako úplnej blázen, tak s nim i spim.:D Už tejden všechno mixuju! Takže se máte na co těšit, receptů bude asi milion.:)

Jestli o tomhle Rolls-Royceu mezi mixérama taky uvažujete, tak přestaňte a fakt si ho kupte, páč je to obrovskej kuchyňskej pomocník. Drahej, ale nejlepší a pravděpodobně vás i přežije. Navíc, když ho koupíte tady, dostanete k němu bednu plnou bio dobrot za 500 šupinek! Třeba takovou, co vidíte na obrázku.:)

DSCF8147

8 komentářů k článku Raw špagety s pestem z medvědího česneku

  1. K hořkému pestu : mám osobní zkušenost bez pesta, takže vím přesně, co to způsobuje: jsou to piniové oříšky, které (patrně nejsou-li dost čerstvé nebo špatně uskladněné) mohou způsobit velmi nepříjemnou hořkost jak samotné, tak v pestu. Jednou jsem takhle po samotných piniích měla hořko v puse dva dny, i dalšími dva lidi, kteří je jedli také. Stačí pinie vynechat, pesto je skvělé i jen s mandlemi…

  2. Ahoj, já dělám každoročně pesto z medvědího česneku, pěkně do zásoby do skleniček, ono to v pohodě vydrží a pak to třeba přidávám i do polévek, ale taky když to čerstvě namixuji, tak je nahořklý, ale když ho nechám uležet chuť je pak bezvadná ;). Určitě je to tím mixováním.

  3. Rybky, pomóc! Nevím, co dělám špatně, ale pesto je hrozně hořké. Ochutnávala jsem tedy ještě před přidáním piniových oříšků – teď už se mi je nechce přidat, mám obavu, že to budu muset komplet vyhodit (potom by jich bylo škoda).
    Udělala jsem to tak – medvědí česnek jsem trochu pokrájela, mixovala s olejem, česnekem, solí (pepř nemám ráda). A je to hořké. A hrozně hrubé (jakože velké kousky). Stalo se Vám to někdá?

    • Ahoj Shareen! Včera jsem byla na srazu raw foodistů a zrovna jsme tohle probírali! To je teda náhoda! :)) Už mi to někdo totiž taky říkal, že dělal nějaký pesto z medvědího česneku a že bylo hořký. Je to hrozná škoda, páč ono je jinak fakt výborný! Shodli jsme se včera, že záleží prostě na tom medvědim česneku, jestli je fakt čerstvej a co je to za druh. Neni medvědí česnek jako medvědí česnek a pokud máš to pesto hořký ještě před přidánim jakejchkoliv oříšků, tak to musí bejt tim česnekem prostě asi. Já ho fakt hořký neměla.:/ Ještě mě teda napadá, jestli jsi tam přidala navíc další česnek, tak jestůi nebyl blbej ten česnek. A nebo hořkej olivovej olej? Jinak většinou se to stane, když někdo koupí žluklý piniový semínka.. Upřímně, já tam česnek navíc rozhodně nepřidávám, ono je to z čerstvýho medvědího česneku fakt česnekový až až nebo aspoň z toho, co mam z těch Freshbedýnek.:) A velký kousky jsem taky neměla teda, protože mam Vitamix, ten rozdrtí úplně všechno a do hladka skoro až moc, když si nedáš pozor a mixuješ zbytečně dlouho. Jééé to mě ale mrzí teda, že se Ti to nepovedlo.. Tak snad to zkusíš někdy ještě příště a dáš tomu další šanci. Držim palec, teda ploutev! :)

    • Ahóóój, já si do toho taky dovolim zasáhnout.:) Nemůže to bejt právě tou přípravou? Vim, že v italský části mojí rodiny vždycky děláme pesto z bazalky ve hmoždíři a ne v mixéru, protože potom právě údajně hořkne! Je to mnohem víc práce, no, ale možná to za pokus stojí?:)

      • Ha, zajímavá myšlenka s tím hmoždířem. Mám v plánu si ho pořídit, tak to zkusím pak znovu. Jinak česnek byl čerstvý (no pravda trhaný před 2 dny a mezitím ve vodě), planý, co nám roste v lese a nikdo o něj, chudinku nejeví zájem. Česnek byl český, zimní, sílu už nemá, ale chuť dobrá. Olivový olej taky ok, používám ho denně, to bych si všimla. Svedla bych to na mixér (resp takový ten malý sekáček na zeleninu), Vitamix musí být bezva, ale zatím mimo mé finanční možnosti. Tip s hmoždířem si beru za své – když jsme u toho, zajímalo by mě, jestli bude nějaký rozdíl mezi keramickým a kameninovým. Ale to se někde dočtu. Díky!

        • Jo! S tím hmoždířem, myslim, že Karolí uhodila hřebíček na hlavičku! To mě vůbec nenapadlo! Tak až ho někdo zkusíte v tom hmoždíři, tak řekněte. Je totiž fakt, že tim, jak je ten Vitamix rychlej, tak já to mam všechno vždycky raz dva. A ty nože jsou z nerezový oceli a nejsou ostrý, Vitamix mixuje na principu rychlosti otážek a ne proto, že má ostrý nerezový nože jako většina mixérů. Je to šílená investice, ale kdybych ho sama neměla, a nevěděla, jak je úžasnej, tak bych si ho za ty prachy asi nikdy nekoupila. Teď si nedokážu bez něj vůbec život představit! :D Používám ho asi tak 5x denně. Ono se na něm dá ve finále totiž i vařit, páč za 37000 otáček/min na turbu za 4 minuty doslova uvaříte polívku. :))

Napsat komentář: Shareen Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *