Tak pozóóóór, rybičky! Tady je náš veleslavný, vítězný recept od Dany Kovaříkové, jak jsme slibovaly.:) Samozřejmě očekáváme, že ho všichni správný a věrný fanoušci vyzkoušej a zašlou nám foto, abysme si měly doma dát co na zeď!;) A cože je to za dobrotu? Jeden dortík je z manga, druhej z jahůdek a oba jsou plný oříšku a zdravých tuků. Jestli máte doma malý rybátka…nebo vlastně i velký, tak tohle je ideální inspirace na báječný narozeninový zdravý dorty.
Na Formičky:
obrázek vytiskneme, podlepíme kartónem a vystříhneme. Poté překryjeme alobalem a zahneme na spodní stranu s přesahem cca 2 cm, pokud by se chtěl alobal svlíkat, je možné použít na upevnění zespodu kousek izolepy. Potom vezmeme alobal v délce obvodu obrázku a přehneme tak, že necháme jednu stranu asi o 5 mm delší, tu část, co je dvojitá opět přehnu, tentokrát napůl a pak ještě, dokud nedostanu pásek široký cca 3 cm z několika vrstvého alobalu s přesahem cca 5 mm jedné vrstvy alobalu. Tento jednovrstvý přesah ohnu podél obrázku dospodu a podrží tak pevnější vícevrstvou část kolem dna, pokud by to celé opět nechtělo držet pohromadě je možné si pomoct kouskem izolepy k uchycení přesahu zespod formy. Vznikne tak formička na jedno použití.
Na korpus na 2 rybky:
- 150 g pekanů
- 150 g vypeckovaných datlí (kdo chce méně sladký, použije jiný poměr)
Rozsekala jsem v robotu každé zvlášť a pojila v míse v lepkavou hmotu a tu vtlačila na dno forem.
Na těsto:
- 200 g raw kešu (namočených přes noc ve vodě, možno použít též makadamy nebo oloupané mandle)
- 3 lžíce kokosového oleje nebo kakaového másla (to doporučuji nastrouhat nebo mírně zahřát ve vodní lázni do 40°C)
- 3 lžíce agávového syrupu
- 150 g jahod
- 100 g sušeného manga (namočeného na 8 hodin)
Vše umixovat do hladka, pokud chcete při zdobení dortu použít i bílou barvu, tak jako já na oči, pak si stranou odeberte potřebné množství a zbytek rozdělte na dvě části. Do jedné přimixujte čerstvé nebo mražené jahody a do druhé části sušené mango. Hmotou naplníme formy a chladíme v lednici (nebo v mrazáku). Když dort dostatečně ztuhnul sundáme formu a přendáme na talíř.
Raw čokoláda na dozdobení:
- 50 g raw čokolády (možno použít kupovanou např. od Lifefoodu)
- sáček do mrazáku
Čokoládu nalámu na kostičky do sáčku (používám sáčky do mrazáku, jsou dostatečně pevné), sáček zavážu a ponořím do hrnečku s vodou o teplotě cca 40°C. Až se čokoláda rozpustí ustříhnu malý rožek sáčku a zdobím. Pokud čokoláda příliš teče, je dobré se zdobením chvíli počkat. Pokud chytnete správnou konzistenci jde to krásně.
Dobrou chuť!