11. Červen 2014 2

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

DSCF0188Trhanec jsem měla naposledy asi před 15 lety, což je teda fakt šílená vostuda. Jedno z mejch nejoblíbenějších dětskejch jídel a já na něj do čista zapomněla?! Napravila jsem to ještě v bezový sezóně, což je bezva hned ze dvou důvodů. Za prvý: trhanec mňám! :D Za druhý:  stvořila jsem další doslova N E U V Ě Ř I T E L N O U bezovou dobrotu! ;) Ještě u vás „kozičky“ neodkvetly? Tak to máte štígro! Skočte si na ně a zkuste žitnej trhanec podle ryby Voranžovky, boule za ušima jsou zaručený!

Jo, ještě malá vsuvka. Před čtrnácti dněma jsem byla na super akci otevřenejch vrat (určitě tam vyražte taky!) v Cidrérii, kde dělá Jáchym Kliment (krásný jméno, žejo?:)) domácí „sídr“ z našich českejch jablíček. Bez cukru a úplně přirozeně perlivej. Moc mi zachutnal a vlastně jsem si řekla, že nevim, proč bych měla ještě někdy pít nějaký šampaňský? Tak moc byl dobrej! :) Máme teď doma koupenejch 6 lahví. No a tak mě napadlo, proč jednu nepoužít i do bezinkovýho receptu? Hodí se sem náramně a podpořit českej poctivej výrobek, nás ryby, taky baví, takže až budete něco slavit, zkuste místo šampusu tenhle českej cidre!;) Ale teď už k receptu:

Na dva žitný cimpr campry budete potřebovat:

  • 100 g žitné mouky
  • 2 vejce
  • 150 ml jablečného „sídru“ (CIDRE PREMIER – polosuchý)
  • 100 ml rýžového mléka
  • 3 lžíce medu
  • 4 velký bezový květy
  • přepuštěný máslo na smažení
  • 2 špetky soli

V mixéru rozmixujte rejžový mlíko, žloutky, lžíci medu a špetku soli a postupně přisypávejte i mouku. Do těsta otrhejte ještě dva květy bezu bez tlustejch stonků a znovu trošku mixněte.

DSCF0162

Vedle si ušlehejte z bílků a druhý špetky soli sníh a lehce ho do těsta vmíchejte.

DSCF0176

Teď přilijte 100 ml cidru a znovu lehce stěrkou spojte s těstem. Tím, že je pěkně perlivej, bude trhanec ještě vláčnější a nadejchanější.

Do malýho rendlíčku dejte umytý borůvky, zalijte dvěma lžícema medu a zbytkem cidru, přiveďte k varu a cca 5 minut nechte probublávat.

DSCF0179

Na pánvičce rozehřejte přepuštěný máslo a vlijte na něj těsto, jakobyste dělali vélikánskej lívanec. Na vršek dejte ještě pár očesanejch kvítků bezu a chvilku trhanec opejkejte. Jakmile budete mít pocit, že už je z jedný strany hotovej, tak ho otočte a opečte i ze strany druhý. Ke konci ho dřevěnou vařečkou rozdělte na malinký kousky.

DSCF0181

Na talíř pěkně naservírujte, zalijte borůvkama a můžete ještě malinko zakápnout medem a posypte malýma bezovýma kvítkama.

DSCF0197

Takhle se vám po trhanci zapráší! Slibuju.;)

PS: A pokud vás nebavěj trhance, udělejte si malý lívance!

DSCF0223

2 komentáře k článku Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

  1. Dobrý den, vypadá to krásně a jistě to i krásně chutná. Já sháním stejné vidličky, jako je na obrázku. Nevíte o nich?
    Díky, K.

    • Ahoj Kačko,

      Jééé, tak to Ti neporadim.. Zkus nějaký starožitnosti nebo blešák, já je mam z rodinnýho dědictví.. Hmm..?:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *