Trhanec jsem měla naposledy asi před 15 lety, což je teda fakt šílená vostuda. Jedno z mejch nejoblíbenějších dětskejch jídel a já na něj do čista zapomněla?! Napravila jsem to ještě v bezový sezóně, což je bezva hned ze dvou důvodů. Za prvý: trhanec mňám! :D Za druhý: stvořila jsem další doslova N E U V Ě Ř I T E L N O U bezovou dobrotu! ;) Ještě u vás „kozičky“ neodkvetly? Tak to máte štígro! Skočte si na ně a zkuste žitnej trhanec podle ryby Voranžovky, boule za ušima jsou zaručený!
Jo, ještě malá vsuvka. Před čtrnácti dněma jsem byla na super akci otevřenejch vrat (určitě tam vyražte taky!) v Cidrérii, kde dělá Jáchym Kliment (krásný jméno, žejo?:)) domácí „sídr“ z našich českejch jablíček. Bez cukru a úplně přirozeně perlivej. Moc mi zachutnal a vlastně jsem si řekla, že nevim, proč bych měla ještě někdy pít nějaký šampaňský? Tak moc byl dobrej! :) Máme teď doma koupenejch 6 lahví. No a tak mě napadlo, proč jednu nepoužít i do bezinkovýho receptu? Hodí se sem náramně a podpořit českej poctivej výrobek, nás ryby, taky baví, takže až budete něco slavit, zkuste místo šampusu tenhle českej cidre!;) Ale teď už k receptu:
Na dva žitný cimpr campry budete potřebovat:
- 100 g žitné mouky
- 2 vejce
- 150 ml jablečného „sídru“ (CIDRE PREMIER – polosuchý)
- 100 ml rýžového mléka
- 3 lžíce medu
- 4 velký bezový květy
- přepuštěný máslo na smažení
- 2 špetky soli
V mixéru rozmixujte rejžový mlíko, žloutky, lžíci medu a špetku soli a postupně přisypávejte i mouku. Do těsta otrhejte ještě dva květy bezu bez tlustejch stonků a znovu trošku mixněte.
Vedle si ušlehejte z bílků a druhý špetky soli sníh a lehce ho do těsta vmíchejte.
Teď přilijte 100 ml cidru a znovu lehce stěrkou spojte s těstem. Tím, že je pěkně perlivej, bude trhanec ještě vláčnější a nadejchanější.
Do malýho rendlíčku dejte umytý borůvky, zalijte dvěma lžícema medu a zbytkem cidru, přiveďte k varu a cca 5 minut nechte probublávat.
Na pánvičce rozehřejte přepuštěný máslo a vlijte na něj těsto, jakobyste dělali vélikánskej lívanec. Na vršek dejte ještě pár očesanejch kvítků bezu a chvilku trhanec opejkejte. Jakmile budete mít pocit, že už je z jedný strany hotovej, tak ho otočte a opečte i ze strany druhý. Ke konci ho dřevěnou vařečkou rozdělte na malinký kousky.
Na talíř pěkně naservírujte, zalijte borůvkama a můžete ještě malinko zakápnout medem a posypte malýma bezovýma kvítkama.
Takhle se vám po trhanci zapráší! Slibuju.;)
PS: A pokud vás nebavěj trhance, udělejte si malý lívance!
Dobrý den, vypadá to krásně a jistě to i krásně chutná. Já sháním stejné vidličky, jako je na obrázku. Nevíte o nich?
Díky, K.
Ahoj Kačko,
Jééé, tak to Ti neporadim.. Zkus nějaký starožitnosti nebo blešák, já je mam z rodinnýho dědictví.. Hmm..?:)