Mořský potvůrky naše!:) V kuchyni už jste jako ryby ve vodě, nevařenýma dobrotama už vás taky jistě nepřekvapíme, a tak vytahuju eso z rukávu a jdu na vás s košíčkama přímo z doby kamenný!:D Kdo ještě náááhodou neví, jak baštili naši předci, za domácí úkol si dostuduje z bezva Karolínina článku.;) Ale abyste neřekli, tyhle paleo košíčky (cupcaky) i přesto, že jsou bez cukru, bez mlíka i bez mouky, jsou dokonalý, nadejchaný a prostě báječný. Vlastně trošku kecám.. Z mouky jsou, ale ne jen tak z ledajaký!;) Celý tenhle recept je taková óda na kokos.:) Kokosová mouka je bezvadná voňavá varianta pro celiaky, kteří nemůžou lepek v běžný obilný a navíc je plná vitamínů (B, C, E, K..) i minerálů (K, Mn, Cu, Zn..), obsahuje spoustu vlákniny (až 39 g/100 g) a bílkovin (19 g/ 100 g). No a kokosová šlehačka je zase jak stvořená pro všechny, co nebaštěj nic ze zvířátek.;)
Jo, kdybyste nevěděli, kde sehnat takovou mouku, tak si jí buďto objednejte u Zajíců v krabici… pro ně jsem vlastně tenhle recept chystala ;) a nebo si v mixéru umixujte vlastní ze strouhanýho kokosu. Přidejte pak jen polovinu tuku, páč sušený kokos, když ho dobře rozmixujete pustí tuk sám (použijte proto bio strouhaný kokos!).
Na 12 kokosovejch košíků budete potřebovat:
Na košíčky:
- 70 g kokosové mouky
- 70 g kokosového oleje
- 3 vejce
- ¼ lžičky PrDoPeče (prášku do pečiva)
- 2 špetky soli (používám himalájskou)
- 100 g medu
- 1 lžička vanilky
Na krém:
- 2 plechovky kokosového mléka (bio z Alnatury z DM drogerie)
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce kakaa
- 1 lžička vanilky
- strouhaný kokos na ozdobu
Vyšlehejte vejíčka s medem, přilejte kokosový olej, přisypte mouku, prášek do pečiva, sůl i vanilku a dobře promixujte. Těsto nandejte do ¾ papírových košíčků, kterýma vystelte muffinový formičky. Je to tak schválně, protože ještě trošku vyběhnou a potřebujeme je trošičku „placatý“, aby hezky vypadaly a něměly takovou tu muffinovou bouličku.;)
Pečte je při 200°C cca 10 minut, nechte pak chvilku vychladnout a připravte si kokosovej krém.
Plechovku s kokosovym mlíkem dejte přes noc do ledničky, pak když jí druhej den otevřete vzhůru nohama, budete mít navrchu tuhou kokosovou hmotu, takovej krém/máslo, tak ten vydlabejte. Vodu slejte a použijte třeba do smoothie.;)
Kokosový „máslo“ vyšlehejte s vanilkou a medem, šlehačkou si naplňte cukrářskej sáček (nebo čím zdobíte dorty) a půlku košíčků ozdobte světlym krémem.
Do zbytku krému všlehejte kakao a ozdobte jím druhou půlku cupcakeů. Tmavý ještě pro efekt můžete posypat kokosem.:)
Tak jsem právě zkusila recept, ale při přesném dodržení ingrediencí mi vyšlo extrémně husté těsto, které jsem v zoufalství trochu zředila mlékem, ale i tak bylo husté…teď mám teda těch pár košíčků v troubě a dost se obávám, co z toho vyjde. Nevím, jestli si autorka náhodou nespletla kokosovou mouku a strouhaný kokos, protože kokosová mouka je extrémně savá, čemuž by pak odpovídala hustota těsta.
Ahoj rybky,
To vypadá znamenitě.
Nicméné jsem se chtěla zeptat, jak dopadl váš „pokus“ bez lepku? Napíšete o tom článek?
Díky za něj.