Ahoj Rybky naše zlatý! Mam pro vás jeden exkluzívní recept, kterym společně zaženeme déšť i mráčky a přivoláme si zajec to léto, ju? :) Určitě jste někdy ochutnali melounovou zmrzlinu, viďte? ;) Ale co takhle sorbet z melounu a okurky? To jsem vám totiž šla včera nakoupit, páč ve čtvrtek 14.8. od 18:00 budu řádit v Potten Pannen na Újezdě, kde mam rychlokurz smoothie, šťáv a zmrzlin (kdybyste měli zájem přijít na kukando a nebo se zúčastnit, koukněte do odkazu na pozvánku!);)). No a smál se tam na mě jeden žlutej galia meloun! V zápalu nákupu na ovocný a zeleninový šťávy a smoothie všeho druhu, který jsem na čtvrtek připravovala na mě koukaly mimo jiný taky dvě český voňavý vokurky, padnuly mi do oka i citrony, mátu mam na balkóně…světe div se a recept byl v tu ránu na světě! :D Hele, je to jednoduchý jako facka, i když já teda měla půjčenýho óbr pomocníka z řad famózních a krásnejch domácích robotů od KitchenAid (jóóó, všechny po nich toužíme! :D), zvládnete to i jenom s mixérem, mrazákem a trochou trpělivosti.
PS: Kdo by se chtěl kurzu za 750 šupin zúčastnit, tak navíc, kromě toho, že mě uvidí v akci (a to už samo o sobě je výhra jako blázen :D :D) dostane slevu 10% na výrobky KitchenAid a 20% na jakejkoliv zbylej sortiment Potten Pannen. Nejni to žádná tlačírna, jen pokud třeba sháníte něco do kuchyně a hodilo by se vám to, rybky, tak koukněte sem do eshopu, odečtěte si od ceny vašeho vysněnýho přístroje těch sedmsetpáďo a zvažte, jestli by vám ta účast za tu slevu stála.;)
Na sorbík pro celou velrybí rodinu i se sousedama budete potřebovat:
- půl melounu galia
- 1 salátovou okurku
- 2 citróny
- 8 lžic sirupu z agáve nebo podle chuti
- špetka soli
- hrst čerstvých lístků máty
Meloun rozpulte a jedný půlce vydlabejte semínka, půjde to hladce, stačí je vyškrábnout lžící. Druhou si schovejte třeba na sváču nebo do šťávy či smoothie.;)
Rozkrájejte meloun na menší, třeba čtyři měsíčky. Vyřízněte dužinu a slupku vyhoďte. Salátovou okurku omijte a nakrájejte na čtvrtky nebo na tak velký kusy, jaký zvládne váš mixér zozšmelcovat a dejte do mixovací nádoby.
Oloupejte nebo spíš ořežte kůru ze dvou citronů, pak ho rozpulte a vyndejte mu všechna zrníčka. Kdybyste je rozmixovali, byl by sorbet nahořklej. Pokud se s tim nechcete zdržovat, vymačkejte šťávu ze tří citronů a přilejte jí k melounu s okurkou.
Přidejte sirup z agáve, pár lístků máty, špetku soli a obsah nádoby dobře rozmixujte. Jestli máte zmrzlinovač podobný tomu od KitchenAidu, vyndejte už jen nachlazenou zmrzlinovací nádobu z mrazáku, zapojte ho do sítě a pusťte na rychlost 1, víc ne, páč to by na zmrzku bylo moc rychlý.;) No a do nádoby nalijte „smoothie“ z melounu. Dejte mu 10-15 min, podle toho, jak moc chcete sorbet hustej a máte hotovo! Bezva je, že se to dělá za vás a pro mě to bylo teda ještě navíc docela kino, no, musela jsem si ho užít, když už jsem tu nádheru měla na chvilku doma, žejo.:D
Kdo žádnej zmrzlinovač NEMÁ a nechce ho ani nápad, páč kam by ho jako v kuchyni dal?!:) Nevěsí hlavu, vezme si uzavíratelnou misku do mrazáku, nalije tam melounovou pidlu a dá mrazit na 1 hodinu. Pak kristalkující obsah pěkně promíchá, hlavně po stranách, kde už bude poměrně hezky zmrznutej a dá ještě na půl hodky mrazit. Znovu promíchá a ještě jednou naposled šoupne do mrazničky nebo tolikrát, podle toho, jak chcete mít sorbet zase tuhej. Takhle jsem doposud sorbety dělala já. Jen to proste chvilku dýl trvá.;)
Tak a pak už jen nandejte do mističek, ozdobte a nechte si chutnat!:*