18. Listopad 2014 5

Brownies ze sladkých brambor

obrázek 4

Rybičky moje zlatý, našla jsem fotky k jednomu tuze zatoulanýmu receptu, na naprosto geniální brownies z batát! :) Takže dnešní středeční recept je nadmíru jasnej. Kdo nás ještě nezná, určitě si říká: „Bramborovej dezert, cože?“ No, a ten kdo nás zná, si neřiká nic a děsně se těší na recept, pančto ví, že to bude zase ukrutně dobrý! Žejo? :D Recept jsem okoukala v úžasný kuchařce, která se už dá sehnat i v češtině: Opravdu zdravě (jestli už sháníte vánoční dárky, tak tohle je fakt trefa do černýho! ;)) a trošku ho vylepšila. Batáty jsou bezvadná zelenina, takhle na podzim je s dýněma miluju asi nejvíc. Jsou nasládlý, takže i do takový sladký tečky se náramně hodí. Navíc i díky svojí krásný barvičce obsahujou hodně vitamínu A, vitamín B6 i C, pak taky hořčík, draslík, špetku železa i vápníku. A dost řečí, jdeme na to! ;)

  • 125 g polohrubé rýžové mouky 
  • 75 g bio kakaa
  • 1/2 lžičky PrDoPeče (bez chemie třeba od Alnatury)
  • 180 g uvařených batát
  • 250 g datlového sirupu
  • 175 g čerstvého másla
  • 100 ml převařené vody
  • 100 g 70% hořké čokolády (používám z DM drogerie od Alnatury)
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk

Umyjte a oloupejte si batátu, nakrájejte jí na malý kostičky a na pařáčku je uvařte pěkně do měkka.

obrázek 1

V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience: polohrubou rýžovku, prdopeč i kakaový prášek.

V druhé míse smíchejte zase všechny mokré. Nejdřív rozpusťte máslo, přidejte vejce a vyšlehejte. Pak přilijte vodu, datlový sirup a dobře promíchejte.

Nožem rozřízněte a vyškrábněte semínka z vanilkového lusku, přidejte k tekuté směsi.

obrázek 2

Teď přijde řada na už uvařený batáty. Dejte je do mixovací nádoby (používám Vitamix, pokud nemáte tenhle extrémně výkonný mixér,  zkuste třeba váš tyčový, jestli ani ten nemáte, zvládnete recept stejně, jen vám to bude holt trvat dýl. Vezměte vidličku a brambůrky dobře rozmačkejte.) zalijte tekutými ingrediencemi a dobře a do hladka rozmixujte.

Pak na nejpomalejší otáčky postupně přisypávejte ingredience suché, až budete mít hotové těsto. Pokud to váš mixér nezvládne, zapracujte mouku, prdopeč i kakao ručně vařečkou v míse.

obrázek 3

Tabulku hořké čokolády rozsekejte na malé kousky a přidejte do těsta.

Pečící plech s vyššími okraji vyložte pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 180°C bez horkého vzduchu. Těsto rozprostřete po plechu, tak aby bylo 1,5 cm tlusté a pečte cca 40 minut.

Pak brownies nakrájejte na řezy a nechte si chutnat! Jsou výborný! :* :)

Chcete mlsat chytře a zdravě? Tak můžete přijít na některý z mých workshopů nebo kurzů zdravého vaření. Těšim se na vás! :)

obrázek 5

5 komentářů k článku Brownies ze sladkých brambor

  1. Vejce bych nahradila banánem a máslo, třeba kokosákem (popřípadě nějakým rostlinným tukem) a hned je z toho skvělé vegan brownies :-)

  2. Dávat do receptu nepražené kakaové boby je vyhazování peněz z okna (stačí bohatě nějaké kakao), protože při vyšší teplotě jak 42°C se kakaové boby znehodnotí a je z nich pouze hmota! Chtělo by to trochu začít používat hlavu a hlavně selský rozum.

    • Ahoj Mílo, recept jsem dělala před rokem a od té doby jsem ušla kus cesty…kakaový prášek z receptu vyndavám, protože máte pravdu a je to při teplotní úpravě skutečně zbytečné, byť tam byla možnost volby a kako uvedené. Nicméně komentář se dá napsat i milým způsobem..

  3. Dík za skvělý recept a pěkný web

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *