21. Květen 2011 4

Proč kupovat ovoce a zeleninu v bio kvalitě

Dýně hokaidoKdyž jsem se poprvé v životě setkala s etiketou bio byla jsem ještě malá, culíkatá holka, co se nějakou záhadnou shodou okolností dostala do prodejny se zdravou výživou, kde s intenzivním zaujetím sledovala všechny ty podezřele vyhlížející boby a zrníčka a taky mámu, jak lomila rukama, že je to všechno strašně drahé. Od té doby se toho hodně změnilo. Culíky už nenosím a bio potraviny nejen že přestaly být výsadou specializovaných obchodů, ale staly se novým módním trendem propagujícím zdraví a podporu lokální produkce a ekonomiky. Hlavním “bio argumentem” tak je, a vždy byla, etika – dejte vale hypermarketům a potravinám, na jejichž rozbor potřebujete diplom z chemie a podpořte svoje zdraví i místního farmáře tím, že si koupíte jeho čerstvé ovoce. Jelikož si ale za podobné rozhodnutí musíte často poměrně citelně připlatit, objevily se spekulace o tom, jestli celý bio fenomén není náhodou jen dalším chytrým marketingovým trikem, jak lidem odlehčit peněženku. Podobné pochybnosti se nejčastěji objevují ve spojení právě s čerstvou zeleninou a ovocem, protože u nich, narozdíl od trvanlivých výrobků, nemusí být bio/nebio rozdíl hned patrný.


Hlavní výsadou bio výrobků obecně by měla být jejich vyšší výživová hodnota a absence všech možných syntetických aditiv, které jsou dnes bohužel již víceméně ve všech potravinách. Bio fenomén, v zahraničí známý jako organic, má dlouhou tradici, ale opravdu populární začal být až v posledním desetiletí. Lidé mají o “organické“ produkci lepší povědomí a stále více ji nakupují. Mnoho současných studií se tak dnes zaměřuje na to zda-li představa, že je bio ovoce a zelenina zdravější, odpovídá skutečnosti a srovnávají jejich výživové hodnoty s těmi u běžných plodin. Závěry se dost liší. Většina přehledových studií se potýká s problémem, že definice bio kritérií se během let měnila a že se také zásadně váže na zemi původu. Dosavadní závěr je nicméně takový, že bio a nebio ovoce a zelenina jsou po výživové stránce víceméně totožné (Dangour et al. 2009). Jediným konzistentně prokazatelným rozdílem je vyšší podíl vitaminu C a nižší obsah dusičnanů v bio produktech (Lampkin 1990). To je poměrně překvapující zjištění vzhledem k hojně proklamovaným přínosům, které mají bio suroviny mít pro lidské zdraví a probouzí to v člověku podezření, že nakonec možná opravdu jde jen o marketingový trik. Já si ale troufnu tvrdit, že to tak není, protože kvalita ekologických produktů nespočívá ani tak v zastoupení živin jako spíše toxinů a chemikálií.

Podíl živin v potravinách, obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků je samozřejmě zásadní věc pro výživu organismu. Na co se ale kocept bio výrobků zaměřuje především, je způsob pěstování a chovu. Ekologičtí zemědělci nesmí podle zákona používat žádná chemická hnojiva, geneticky upravované plodiny, ani jiné nesmysly, musí obdělávat půdu tradičním způsobem a tedy hnojit hnojem a kompostovat. K boji se škůdci a plevelem přistupují prventivně a v případě nouze s nimi zatočí pomocí mechanických metod. Bio zemědělci také kladou důraz na to, aby půdu nadměrně nevyčerpávali a používají tak tradiční postupy osevu a orby, které jsou šetrné jak k životnímu prostředí, tak k finálnímu produktu (BIO spotřebitel 2011, Ekologické zemědělství 2011). Koupí bio potravin tak jednak podporujete ekologické, tradiční a léta ověřené způsoby pěstování plodin (taky vidíte toho starého pána s koněm při východu slunce, jak rukou hladí pšeničné klasy a pak se narovná, aby nasál tu krásnou letní vůni? Ptáčci zpívaj, máma peče buchty…prostě obrázek jak z jehovistické Strážné věže? :D), ale hlavně máte záruku toho, že spolu s vitamíny a minerály nebudete svoje tělo zásobovat i nebezpečnými chemikáliemi nebo uměle upravovanou DNA. To potvrzují i studie ukazující, že množství pesticidů a herbicidů je v bio ovoci a zelenině značně nižší než v běžně pěstovaných plodinách, narozdíl od obsahu přirozeně se vyskytujících antioxidantů, kterých je v bio surovinách naopak více (Winter and Davis 2006).

IMG_8782Zkrátka já osobně se domnívám, že koncept BIO není ani podvod, ani pouhý marketingový trik, ale cesta jak k lepšímu zdraví, tak k metodám šetrnějším k našemu životnímu prostředí. Všechno, co kdy sníme naše tělo nějakým způsobem zpracuje a pokud si s něčím neví rady (což se děje s víceméně každou synteticky vyrobenou sloučeninou), začne s tím dřív nebo později bojovat v podobě nemocí, autoimunitních reakcí a podobně. Všechny kultury mají kolem jídla, jeho pěstování a přípravy vybudovanou složitou tradici nejrůzněších rituálů a filosofií (pravila antropoložka :)). Většina z nich potom chápe potravu v širším kontextu vztahu člověka k prostředí, v němž žije a věří v různé formy rezonance těla s přírodou prostřednictvím toho, co jíme (Pitchford 2002). Všichni a všechno jsme totiž nakonec vyrobení ze stejných látek a jsme součástí koloběhu prvků, které nabírají různé formy, aby se mohly později zase rozložit a složit v něco jiného. Z tohoto pohledu tedy opravdu jsme to, co jíme a také to, co “jedí” rostliny které konzumujeme. Otázka živočišné stravy a podmínek chovu zvířat je potom zásadním tématem samo pro sebe a budeme se mu zde určitě věnovat později.

Když tedy dojde na rozhodnutí, zda-li si připlatit za bio nebo ne, já osobně se vždycky zamyslím nad tím, komu a jak svým výběrem prospěju. Za prvé sobě, protože svému tělu dopřeju lepší variantu potravy prostou přidaných chemikálií a jiných obludností, za druhé lidem, kteří praktikují tradiční, šetrnější zemědělské metody (a pravděpodobně mají svojí práci rádi, protože jinak by neměli poměrně byrokraticky i jinak náročnou bio výrobu zaměřenou na kvalitu) a za třetí mě vždycky tak napadne – do čeho vlastně takovou koupí investuji? Nové boty nebo kabelka, s těmi můžu občas někde dělat parádu, ale jen do doby, než mě přestanou bavit. Jejich hodnota je tak dost relativní a pomíjivá (to je moudrosti, co?:)). Kvalitní jídlo má oproti tomu dalekosáhlé a dlouhodobé dopady na moje zdraví, tělo, mysl a planetu a za co jiného má větší smysl si připlatit?

ZDROJ:

BIO spotřebitel. 2011. Co to je BIO. BIOspotřebitel.cz (online) URL: http://www.biospotrebitel.cz/biospotrebitel/sekce/215/biospotrebitelcz/chci-znat-bio/co-je-to-bio. Vyhledáno dne: 20. 5. 2011.

Dangour  A. D., S. K. Dohia, A. Hayter, E. Allen, K. Lock and R. Uauy. 2009. Nutritional quality of organic foods: a systematic review. American Journal of Clinical Nutrition 90: 680-685.

Ekologické zemědělství. 2011. Základy ekologického zeměděství. Ústav zemědělské ekomoniky a informací, Ekologické zemědělství (online) URL: http://www.agronavigator.cz/ekozem/default.asp?ids=926&ch=24&typ=2&val=926. Vyhledáno dne: 20. 5. 2011.

Lampkin N. 1990. The wider issues. in Organic Farming, pp. 557-611. Ipswich, Suffolk: Farming Press. In Williams Ch. M. 2002. Nutritional quality of organic food: shades of grey or shades of green? Proceedings of the Nutrition Society 61: 19-24.

Pitchford, P. 2002. Healing with WholeFoods: Asian Tradition and Modern Nutrition; Third Edition. Berkeley: North Atlantic Books.

Williams, Ch. M. 2002. Nutritional quality of organic food: shades of grey or shades of green? Proceedings of the Nutrition Society 61: 19-24.

Winter, C. K. and Davis, S. F. 2006. Organic Foods. Journal of Food Science 71(9): 117-124.

 

4 komentáře k článku Proč kupovat ovoce a zeleninu v bio kvalitě

  1. ale ako mam verit, ze ked da predajca na potravinu nalepku bio, boli skutocne dodrzane vsetky normy.. cim vacsi bude zaujem o bioprodukty tym viac sa budu snazit vyrobcovia/distributori/predajcovia zakaznikov podviest alebo aspon so zakonom nejako vykluckovat nech im to umozni lacnejsiu vyrobu a vo vacsom.. a dostaneme sa presne k pricinam vzniku dnesnych potravin..

    • Tomáši, takhle to ale můžete říci skoro o všem… nejlepší je nakupovat s rozumem a podle nejlepších vlastních úsudků. Poměřovat cenu a výkon a sledovat, jestli má smysl „vyhazovat“ peníze spíš za bio za každou cenu a nebo nad tím opravdu přemýšlet…Ale na druhou stranu, myslím, že peníze „vyhazujeme“ obecně za úplně jiné věci, než jsou bio potraviny, tady se to statisticky spíš vyplatí…Takže nejlepší je podle mého názoru nakupovat tam, kde jste si jistý, že mají kvalitní a čerstvé potraviny (myslím, že se to u ovoce a zeleniny dá většinou poznat podle vzhledu, vůně apod.) a kde Vám chutná. Mějte se prima a díky za názor!:)

  2. To me bavi, bavi, baviii! :-)

Napsat komentář: Karolína Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *