29. Květen 2011 3

Bezkonkurenční Chilli con carne s divokou rýží

ChilliConCarneHEROVšichni ho znáte, ale troufám si tvrdit, že až ho uvaříte podle tohohle receptu, řeknete si, že takhle dobrý jste ho opravdu ještě nejedli.:) Je původně ze střední Ameriky z oblastí dnešního Mexika, Guatemaly, Belize a Hondurasu. Chilli con carne nebo přesněji Chile con carne (Chile= nahujsky paprika) je pokrm připravený z mletého hovězího masa, rajčat, fazolí, papriky a chilli. Carne, neboli maso přidali do pokrmu španělští konkvistadoři, indiáni totiž jedli většinou jen Chile s tortilami, neboť maso pro ně bylo vzácné. Britové mu jednoduše říkají Chilli a dělají ho na tisíc různých způsobů.

Na tenhle recept pro tři až čtyři osoby budete potřebovat:

  • olivový olej
  • 1 velkou cibuli
  • 1 větší čerstvou červenou papriku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku sladké červené papriky (koření)
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 lžičku sušené voňavé majoránky
  • chilli prášek podle libosti (osobně dávám půl lžičky)
  • 250 g kvalitního mletého hovězího masa
  • kostičku hovězího bujonu (upřednostňuji bujony Alnatura z DM)
  • 2 lžičky rajčatového protlaku (Alnatura)
  • konzervu krájených rajčat (Alnatura)
  • sklenici sterilovaných červených fazolí (Alnatura)
  • 2-3 čtverečky 70% čokolády (Lindt)
  • sůl a pepř
  • (- čedar)

Na rýži:

  • divoká rýže (používám značku Vitana) nebo rýže natural (Alnatura)
  • mořskou sůl
  • 3 plátečky másla

Cibuli nakrájejte na menší a papriku na větší kostičky. V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje (maso ještě nějaký tuk „pustí“, takže to hned ze začátku nepřežeňte) a cibulku na něm zlehka osmahněte, až vám zesklovatí. K ní vsypte čerstvě nakrájenou papriku, drcený kmín, sladkou papriku, chilli a prolisujte stroužek česneku. Všechny vůně promíchejte a nechte provonět, kontrolujte česnek, aby se vám nepřesmažil a nezhořkl. Za stálého míchání přidejte mleté hovězí a vařečkou se ho snažte co nejvíce oddělit na malé kousky, aby se pěkně ze všech stran zatáhlo. O kousek zvyšte teplotu. Maso totiž začne pouštět šťávu a začalo by se dusit, což zatím není žádoucí. Teď je potřeba aby se pěkně osmahlo a trochu „připeklo“. Když je maso opečené, rozdělené na malé hroudičky a promíchané s cibulí, paprikou a kořením, teplotu snižte a přikryjte poklicí.

Mezitím, co hovězí odpočívá, v rychlovarné konvici uvařte tak 250 ml vody a zalijte jí na kousíčky rozdrobený bujón. Až je instantní vývar hotový a bujon zcela rozpuštěný, vlijte ho do masové směsi. Přidejte rajčata, protlak, promněte majoránku, oslaďte čokoládou, osolte a opepřete. Vše promíchejte a nechte na nižší teplotě dusit zhruba 40 minut.

V této chvíli začínám připravovat rýži. Předehřejte troubu na 180°C. Do keramické pečící misky vysypte hrnek rýže a zalijte hrnkem a půl vody. Osolte a na vodu položte tři plátky másla, které se v troubě rozpustí a rovnoměrně pak vsají do rýže. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut, nebo dokud se voda zcela neodpaří a rýže navrchu trošku nezezlátne.

Za občasného míchání kontrolujte maso, jestli se vám nepřipéká ke dnu. V případě, že se voda příliš rychle vypařuje, můžete směs dvěma lžícemi vody podlít. Mějte na paměti, že správně podušené Chilli con carne, by mělo být husté a šťavnaté. Když dosáhnete této konzistence a maso dušením malinko změklo, přisypte okapané sterilované červené fazole a ještě 15 minut povařte na mírném plameni.

Hotové Chilli dochuťte opět solí a pepřem. Díky čokoládě získá lehce nasládlou chuť, pokud máte pocit, že je jí málo, klidně ještě čtvereček přidejte a nechte rozpustit. Masová směs by měla být lehce pikantní, ovoněná kvalitní čokoládou, majoránkou, chilli a červenou paprikou.

V případě, že maso pustilo zbytečně moc tuku (občas se to stane, záleží totiž, odkud řezník maso na mletou směs vzal), vytvořte uprostřed v hrnci důlek a nechte ho tam ztéct. Pak ho lžičkou stáhněte. Když použijete opravdu kvalitní hovězí maso a nejlépe si ho sami namelete (tím pádem víte, co doopravdy jíte), příliš tuku se vám na povrchu neusadí. Podávejte tak, že na talíř doprostřed rozestřete rýži a na ní nalijete maso. Ozdobte bazalkovým lístkem.

Krása tohoto pokrmu také spočívá v tom, že pokud z receptu vynecháte maso, máte vynikající vegetariánské Chilmulli [čilmuji] s divokou rýží.

Pokud jste opravdoví „fajnšmekři“, nastrouhejte si na širším struhadle trochu čedaru a masovou směs, nebo pouze omáčku jím posypte.

ZDROJ:

Více informací o historii tohoto pokrmu naleznete zde:

Manana 2004. Chile con carne. Manana.cz (online) URL: http://www.labuznik.com/forum_posts2.php?ID=5693. Vyhledáno dne: 28. 5. 2011.

OBRÁZEK:

http://www.spar.co.uk/SiteImages/Assets/1/2/ChilliConCarneHERO.jpg. Vyhledáno dne: 28. 5. 2011.

3 komentáře k článku Bezkonkurenční Chilli con carne s divokou rýží

  1. Zcela vážně bych doporučil použití čerstvých a opravdových surovin.

    1) fazole, koupit co nejlepší, alespoň z Maďarska, je samozřejmě nutné je nechat několik dní namočené a vaří se déle

    2) rajčata – v létě rostou i u nás, když kupovat, tak jen od farmářů nebo v zimě italské zavařené

    3) kostička bujónu srsly? během celého roku se při zpracování masa nasbírá takových odřezků, ze kterých lze připravit vlastní bujón, kdo lpí na kostičkách, zamrazí ve formě na led

    4) chilli prášek – nejlépe vlastní a dle toho, kolik SHU kdo snese, doporučil bych však Habanero, přidal bych i čerstvé

    6) když už rýže, tak kvalitní Basmati, někdo jede jen v jasmínové

    … nejsem si jistý olivovým olejem, jednak vzhledem k teplotám, které ho znehodnotí a pak pokud tento (bujóno-sterilovaný) recept má být z Mexika, olivy mě tam nesedí…

    • … málem bych zapomněl, maso je nejlepší si namlít doma sám, samozřejmě dobrého vyzrálého masa

    • Ahoooj foodblogere!:)

      Díky za super komentář! Určite souhlas s čerstvými surovinami!;)

      Vzhledem k tomu, že jsem ale recept dělala v květnu, moc dobře to s nimi nešlo..tak jsem jednoduše upřednostila ty z konzervy nebo skle v bio kvalitě před hydroponickými „čerstvými“. Kdo má čas se dělat pokaždé když vaří i s pravým a poctivým bouillonem (protože ledový po několika týdnech upřímně není nic moc), nechť se inspiruje Tvými dobrými radami!:)

      Když maso nesmažíš, oliváče se bát nemusíš, mě tam prostě chutná. Navíc v TexMexu, proč ne.;)

      Ještě jednou moc dík a měj se bájo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *