Hned na úvod bych měla asi vysvětlit, proč má tento pokrm takový zvláštní název. On totiž každý správný Ital ví, že na pravé risotto je potřeba risottové rýže s vysokým obsahem škrobu (nejznámější je asi rýže Arborio). Jenže já, jakožto nefalšovaná Češka, mám prostě v tomhle jídle radši míň hutnou klasickou thajskou „jasmínovku“.:) Na tento recept jsem přišla po návštěvě jedné vynikající restaurace, kde mě uchvátila právě chuť jasmínové rýže v kombinaci s pečeným lososem a česnekovo-smetanovou omáčkou. Protože byl pro mě tento kulinářský zážitek nezapomenutelný, vymyslela jsem si následující recept. Losos patří k mým nejoblíbenějším rybám. Není to jen proto, že je výborný jak syrový, uzený, vařený, pečený nebo grilovaný, ale i z toho důvodu, že se dá upravit na slano, sladko i lehce do kysela a pokaždé chutná výtečně. Navíc je neskutečným zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitamínů (A, B, D, Niacin) a minerálů (jód, železo, fosfor, zinek). Chřest mám raději zelený, protože na talíři vypadá prostě lépe než jeho vybledlý bílý brácha. Obsahuje také mnoho živin, vitamínů a minerálů (A, C, E, K, železo, mangan, selen…).
Na přípravu receptu pro dvě-tři osoby budete potřebovat:
- 1 hrnek jasmínové rýže (používám lepkavou thajskou)
- 200g čerstvého lososa
- 1 větší stroužek česneku
- trochu petrželky
- 6 chřestů
- olivový olej
- plátek másla
- 20 ml smetany (10% žlutá)
- sůl, pepř
- špetka třtinového cukru
- kolečko citrónu
Nejprve uvařte rýži. Na hrneček rýže přijde hrnek a půl vody. Osolte, přiklopte a 15 minut vařte. Pokličku nezvedejte, jinak se vám rýže připálí a nebo byste ji museli až do konce chvílemi míchat. Když tak neuděláte, uvaří se vám bez problému sama. Pak ji stáhněte z plotny a nechte pod pokličkou ještě pět až 10 minut dojít, odpočinout.
Mezi tím, co se vám dělá rýže, si připravte chřest. U zeleného se loupe jen asi poslední třetina a trochu se zkracuje stonek (pazoch), pokud je zaschlý. Bílý chřest byste měli očistit (oloupat) celý. Připravte si pařáček a dejte vařit vodu (cca 3cm), osolte, přidejte špetku třtinového cukru, kolečko citrónu a plátek másla. Až vodu přivedete k varu, plamen trošku stáhněte, položte chřest na pařák a přiklopte pokličkou. Můžete ho vařit i ve vodě, pára je ale šetrnější a zelenina v ní nepřijde o tolik vitamínů a minerálů. Nechte „pařit“ 7-12 minut, podle tloušťky pazochů.
Přejděte k příprave lososa. Nakrájejte ho na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm (bez kůže). Na pánvičce rozehřejte trochu olivového oleje a lososa, osoleného a opepřeného po všech stranách opékejte asi pět minut. U tohoto pokrmu je trochu důležitá synchronizace. Je potřeba, abyste měli ve chvíli, kdy máte opečeného lososa připravenou a už odpočatou rýži a neměli ještě hotový chřest, který by vám už třeba zbytečně chladl. K lososovi prolisujte česnek a vše promíchejte a ještě chvilku opékejte. Pak přidejte rýži. Je důležité všechno pěkně promísit. Zalijte smetanou a vařte dokud se úplně nevsákne do rýže a jakoby nezesklovatí. Posypte petrželkou a možná ještě přisolte a opepřete.
Servírujte na talíř a na kopičku risotta položte chřestové výhonky. Můžete je ještě trochu osolit a zalít rozpuštěným máslem. Dobrou chuť.:)
ZDROJ:
Více o nutričních hodnotách, lososovi a chřestu naleznete zde:
http://www.aquaculture.ca/files/health-salmon.php. Vyhledáno: 8. 6. 2011.
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2316/2. Vyhledáno: 8. 6. 2011.
http://www.gurmanka.cz/2009/04/jak-se-spravne-vari-chrest. Vyhledáno: 8. 6. 2011.
OBRÁZEK:
http://4.bp.blogspot.com/-dXX5b71B-TQ/UM_HqbDKTmI/AAAAAAAAAac/kakxE5-5MgU/s1600/salmon.jpg. Vyhledáno: 8. 6. 2011.