Tak už nám zase končí léto… včera jsem nad tím tak nostalgicky přemýšlela, a napadl mě tenhle recept. Nejlepší na něm je, že těsto není tak hutné jako třeba to klasické kynuté a hlavně, můžete si navymýšlet, jakým ovocem knedlíky naplníte. Dneska asi udělám švestkové, stejně tak dobré budou ale i plněné jahodami, třešněmi, jablky, borůvkami, meruňkami… nebo jen nějakou zavařeninou. Prostě a jednoduše, vaší fantazii se meze nekladou.
Na cca 14 knedlíčků budete potřebovat:
- 1 vaničku měkkého tvarohu – polotučného (250g)
- cca 120g hrubé mouky, (bio, třeba CountryLife) je moc dobrá a taková barevnější než ta obyčejná
- cca 80g pohankové krupice (bio, třeba Bio Albert)
- 1 vejce, nejlepší jsou domácí, aby byly knedlíky hezky žluťoučké
- špetka soli
- 1 lžíce rozpuštěného ghee
Na posypání:
- 3 lžíce sušených klíčků a hrst ořechů rozmixujte, osmahněte na trošce ghee, ať pěkně křupou, někdo rád zase strouhanku, kakao, mák a nebo všechno dohromady :)
- třtinový cukr umletý na moučku
- trošku rozehřátého másla
- zakysaná smetana (moc dobrá je ta ze Sparu „Natur Pur“ v bio kvalitě)
Do mísy vyklopte vaničku s tvarohem, rozklepněte vajíčko, přidejte špetku soli, lžíci rozpuštěného ghee, skořici a vytvořte vazkou směs. Do ní postupně přisypávejte mouku i krupici, dokud se nevytvoří těsto. Jestli se vám hodně lepí, můžete přidat ještě jednu lžíci přepuštěného másla. Takto vypracované tvarohové těsto rozpulte na dvě části a na pomoučeném vále (hrubou moukou) vyválejte placku o tloušťce zhruba půl centimetru. Rádýlkem vytvořte síť čtverečků, do kterých budete balit ovoce. Jejich velikost závisí právě na něm. Knedlíky můžete dokonce vytvořit i samostatně a ničím je neplnit, jen byste udělali rovnou malé kuličky a ty dali vařit na zhruba 7-10 min (podle velikosti) do osolené vroucí vody a pak je polili, posypali a ozdobili horkým ovocem. Já si dávám ale raději tu práci a plním je. Také je vždy lepší vyndat z ovoce pecky, aby na vás a vaše strávníky nečekalo nemilé překvapení v podobě ulomeného zubu.
Dneska jsem si připravila švestky. Řádně je omyla a vypeckovala. Protože mám muže, který si na mě, co se jídla týče dost vymejšlí,:) dávám do švestek místo pecky kousek povidel, aby byly knedlíky sladší a voňavější (používám ty z Alnatury v bio kvalitě, jsou opravdu výborný i třeba na Valašský frgál!). Pak ovoce umístíte doprostřed tvarohového čtverečku a důkladně zabalíte. Než budete knedlíčky házet do vody, aby se vám nerozbalily, dávám je ještě na chvíli odpočinout, právě tou stranou, která je čerstvě zabaléná, na pomoučený vál.
Vařte ve větším hrnci v osolené vodě 7-10 minut, podle velikosti. Nejsnadnější způsob, jak zjistíte, že už jsou hotové je, že je necháte povařit ještě zhruba 2 minutky po tom, co vám vyplavou na hladinu. Až je vyndáte, nezapomeňte je propíchnout, jinak se vám propadnou.
Posypte vším, na co máte chuť, viz doporučení. Polijte teplým máslem a dozdobte zakysanou smetanou. Dobrou chuť!:)
Dnes jsem vyzkoušela tyhle knedlíky :)
No, knedle jsou trochu tužší, aaaale chuťově jsou moc dobré. Mám radši pevnější než rozvařené. Dělala jsem je s meruňkami, každou jsem rozpůlila, vyjmula pecku a před zabalením jsem do každé nasypala cukr :)
Rodinka to bude teprve jíst, tak se ještě uvidí….. :D
Hani, ty jsi boží! Ty zkoušíš všechny naše recepty a my tě normálně milujem!:D Dík!:)
Právě, já vás taky miluji :D A hlavně věřím, že co napíšete, máte promyšleno a odzkoušeno. :))))