S vanilkovou příchutí, s malinami, rebarborové, perníkové, s borůvkami nebo čokoládové… Receptů na muffiiny existuje milion. Jsou totiž strašně jednoduché, dobré a vděčné. Můžete si je dát s kávou k snídani, ke svačině nebo jimi občas završit podařenou večeři s přáteli. Jestli patříte k těm, kteří si obecně sladké dezerty, koláče a bábovky zaškatulkovali jako „to nezdravé“ nebo vám zní v uších „to přeci nemůžu, tloustnu už jen pohledem na ně!“ Udělám vám určitě radost. Z jednoho takového muffinu rozhodně neztloustnete a myslím, že si na něm, i přes zdravější ingredience, moc pochutná i vaše drahá polovička (mám to vyzkoušené :)). Koukněte na přísady, ze kterých si ho vyrobíte.
Na 6 kousků budete potřebovat:
- 110g špaldové mouky (třeba z CountryLifeu)
- 1 lžička PrDoPeče (prášku do pečiva) (mám z Alnatury z DM)
- 50g medu
- 50g nasekané čokolády (např. 70% bio čokoláda od Alnatury)
- 2 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů (nebo bio kakao např. od Alnatury)
- 1 1/2 hrstě borůvek (můžete i mražené)
- 65g rozpuštěného másla nebo Ghee
- 80ml mléka
- 1 vejce
Troubu si předehřejte na 200°C, klasický horní a spodní ohřev, bez horkého vzduchu. Smíchejte mouku, kakaový prášek a prdopeč. Přidejte med, vejce, rozpuštěné máslo, mléko a vyšlehejte těsto. Bude tekutější, proto se nelekejte, hezky se vám pak bude nalévat do formiček. Přisypte borůvky a nasekané kousky čokolády. Vždy si trochu nechám bokem a ozdobím pak čokoládou i borůvkami ještě vršky muffinů, než je strčím do trouby. :) Formičku, používám tu se šesti „jamkami“ od Tescomy, vystelte papírovými muffinovými košíčky a nalijte do nich těsto tak, aby byl každý plný maličko pod okraj. Těsto vám díky prášku do pečiva ještě vyběhne a udělá takovou tu charakteristickou muffinovou bakulku. Navrchu dozdobte ovocem a kousky čokolády, ať nemáte náplň jenom uvnitř a strčte je do trouby. Pečte 20-25 minut. Pokud vám trouba nepeče ze všech stran stejně a musíte plechy otáčet, určitě tak učiňte až po cca 10 minutách. Jinak vám dortíčky splasknou a už nevyběhnou.
Obměny:
- borůvky vyměňte za maliny a tmavou čokoládu za bílou (v bio kvalitě např. opět od Alnatury), zapomeňte v této modifikaci i na kakao a přidejte vanilkový extrakt (Marks and Spencer).
- na kostičky nakrájejte rebarboru a tentokrát vynechte obě čokolády; místo ní přisypte červený rybíz (takové muffiny budou trošku kyselejší ale pořád strašně dobré), když přidáte ještě citronovou kůru, budete v sedmém nebi!
- z badyánu, hřebíčků a kardamomu udělejte perníkovou směs, přidejte kakao, nakrájejte kyselejší druh jablka na malé kostičky a přimíchejte do těsta.
- pohrávejte si s fantazií a jestli přijdete na další skvělou obměnu, určitě se o ní s námi podělte. :)
OBRÁZEK:
http://4.bp.blogspot.com/_WEHusIP4-oA/R-eTDlzYubI/AAAAAAAAAWA/pPL74dOpMko/s400/DSC00772.JPG. Vyhledáno dne: 29.3.2013.